Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zapiekane Nachos Grande z mięsem i z serem

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

ZAPIEKANE NACHOS GRANDE​ Z MIĘSEM I Z SEREM

Zapiekane Nachos Grande poznałam i pokochałam podczas naszej drugiej podróży po Meksyku, tym razem do części północnej, która kulinarnie (i nie tylko!) bardzo różni się od tej południowej. Kuchnia północnego Meksyku zwana jest popularnie Tex Mex i dużo bardziej przypomina dania meksykańskie znane nam tu, w Polsce, np. burrito (bezskutecznie szukaliśmy go na południu Meksyku!), quesadilla czy właśnie nachosy.

Na blogu macie już przepis na wersje wege Nachos Grande (Nachosy zapiekane Tex Mex). Natomiast dziś przedstawiam Wam wersję mięsną (w restauracjach w Meksyku zazwyczaj dostępne były obie do wyboru). Korzystając z mojej współpracy z producentem marki El Sabor wykorzystałam też tym razem do moich Nachos Grande gotowe dipy: guacamole oraz serowy, a także gotowe ostre nachos (jeśli wolisz domowe to zobacz, jak zrobić nachos z tortilli). Dzięki temu całość przygotowań poszła znacznie szybciej i sprawniej.

Resztę dipów, których nie wykorzystasz do Nachos Grande możesz podać po prostu z Nachosami jako wieczorną lub imprezową przegryzkę, albo wykorzystać je do innych dań Kuchni Meksykańskiej. Będą świetnym dodatkiem zarówno do Chili con carne jak i Enchiladas czy sałatki meksykańskiej. 

Więcej pomysłów na dania kuchni meksykańskiej? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na szybką i prostą sałatkę meksykańską z nachosami, czy Nachosy zapiekane z serem Tex MexKoniecznie zobacz też pozostałe propozycje kuchni meksykańskiej.

ZAPIEKANE NACHOS GRANDE​ Z MIĘSEM I Z SEREM

SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM MIELONYM

ZAPIEKANE NACHOS GRANDE

SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM MIELONYM

Rozgrzej na patelni oliwę. Cebulę posiekaj w niewielką kostkę. Dodaj na patelnię razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i smaż przez ok. 2 minuty, często mieszając. W tym czasie posiekaj drobno papryczkę chili i dodaj na patelnię. Wymieszaj i smaż kolejne dwie minuty. 

Do warzyw dodaj mięso oraz wszystkie przyprawy. Zwiększ moc grzania i smaż kilka minut, raz na jakiś czas mieszając. Zalej całość passatą pomidorową oraz winem. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj razem przez ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw i zestaw z palnika. 

ZAPIEKANE NACHOS GRANDE​ Z MIĘSEM I Z SEREM

W połowie szykowania sosu nastaw grzanie piekarnika na 180 stopni C. 

Przygotuj płaskie, szerokie naczynie do zapiekania. Możesz wykorzystać np. płaską pokrywę naczynia żaroodpornego lub np. formę do tarty. Jeśli robisz większą ilość zapiekane nachos grande to możesz też zapiec danie bezpośrednio na blaszce piekarnika. 

W wybranym naczyniu rozsyp na dnie nachosy. Na nachosy wyłóż cały sos pomidorowy z mięsem mielonym. Mięso z sosem posyp obficie startym serem, np. cheddarem i miejscami wyłóż kleksy pasty fasolowej oraz dipu serowego. Naczynie z nachosami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 minut, aż całość się podgrzeje, a ser się rozpuści. 

Wykorzystaj czas pieczenia, by przygotować pozostałe składniki:

  • sos majonezowy:  majonez wymieszaj z jogurtem, sokiem wyciśniętym z ćwiartki limonki, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
  • sos guacamole: obrane awokado zmiksuj na jednolitą pastę z posiekanym czosnkiem i  sokiem z drugiej ćwiartki  limonki  //  możesz też użyć gotowy dip awokado

Wysuń nachos grande z piekarnika. Miejscami wyłóż kleksy sosu majonezowego oraz guacamole. Posyp odsączoną kukurydzą, solą, pieprzem i posiekaną kolendrą.

*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Szybki przepis na Zapiekane Nachos Grande z mięsem i guacamole
Zapiekane Nachos Grande z mięsem i z serem

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

sałatka meksykańska
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA
Przepis na MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ jak zrobić
MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ j
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami