Autor Wysmakowane 17 kwietnia 2023
ZAPIEKANE NACHOS GRANDE Z MIĘSEM I Z SEREM
Zapiekane Nachos Grande poznałam i pokochałam podczas naszej drugiej podróży po Meksyku, tym razem do części północnej, która kulinarnie (i nie tylko!) bardzo różni się od tej południowej. Kuchnia północnego Meksyku zwana jest popularnie Tex Mex i dużo bardziej przypomina dania meksykańskie znane nam tu, w Polsce, np. burrito (bezskutecznie szukaliśmy go na południu Meksyku!), quesadilla czy właśnie nachosy.
Na blogu macie już przepis na wersje wege Nachos Grande (Nachosy zapiekane Tex Mex). Natomiast dziś przedstawiam Wam wersję mięsną (w restauracjach w Meksyku zazwyczaj dostępne były obie do wyboru). Korzystając z mojej współpracy z producentem marki El Sabor wykorzystałam też tym razem do moich Nachos Grande gotowe dipy: guacamole oraz serowy, a także gotowe ostre nachos (jeśli wolisz domowe to zobacz, jak zrobić nachos z tortilli). Dzięki temu całość przygotowań poszła znacznie szybciej i sprawniej.
Resztę dipów, których nie wykorzystasz do Nachos Grande możesz podać po prostu z Nachosami jako wieczorną lub imprezową przegryzkę, albo wykorzystać je do innych dań Kuchni Meksykańskiej. Będą świetnym dodatkiem zarówno do Chili con carne jak i Enchiladas czy sałatki meksykańskiej.
Więcej pomysłów na dania kuchni meksykańskiej? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na szybką i prostą sałatkę meksykańską z nachosami, czy Nachosy zapiekane z serem Tex Mex. Koniecznie zobacz też pozostałe propozycje kuchni meksykańskiej.
ZAPIEKANE NACHOS GRANDE Z MIĘSEM I Z SEREM
SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM MIELONYM
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chili
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka (idealna byłaby wędzona)
- pół szklanki passaty pomidorowej
- 50 ml czerwonego wina
ZAPIEKANE NACHOS GRANDE
- 300 g nachos El Sabor
- 100 g sera w kawałku np. cheddar
- 4 łyżki pasty fasolowej
- 4 łyżki dipu serowego El Sabor
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 limonki
- mały ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 4 łyżki pasty guacamole dip El Sabor lub dojrzałe awokado
- 1/2 puszki kukurydzy
- garść posiekanej świeżej kolendry
SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM MIELONYM
Rozgrzej na patelni oliwę. Cebulę posiekaj w niewielką kostkę. Dodaj na patelnię razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i smaż przez ok. 2 minuty, często mieszając. W tym czasie posiekaj drobno papryczkę chili i dodaj na patelnię. Wymieszaj i smaż kolejne dwie minuty.
Do warzyw dodaj mięso oraz wszystkie przyprawy. Zwiększ moc grzania i smaż kilka minut, raz na jakiś czas mieszając. Zalej całość passatą pomidorową oraz winem. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj razem przez ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw i zestaw z palnika.
ZAPIEKANE NACHOS GRANDE Z MIĘSEM I Z SEREM
W połowie szykowania sosu nastaw grzanie piekarnika na 180 stopni C.
Przygotuj płaskie, szerokie naczynie do zapiekania. Możesz wykorzystać np. płaską pokrywę naczynia żaroodpornego lub np. formę do tarty. Jeśli robisz większą ilość zapiekane nachos grande to możesz też zapiec danie bezpośrednio na blaszce piekarnika.
W wybranym naczyniu rozsyp na dnie nachosy. Na nachosy wyłóż cały sos pomidorowy z mięsem mielonym. Mięso z sosem posyp obficie startym serem, np. cheddarem i miejscami wyłóż kleksy pasty fasolowej oraz dipu serowego. Naczynie z nachosami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 minut, aż całość się podgrzeje, a ser się rozpuści.
Wykorzystaj czas pieczenia, by przygotować pozostałe składniki:
- sos majonezowy: majonez wymieszaj z jogurtem, sokiem wyciśniętym z ćwiartki limonki, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
- sos guacamole: obrane awokado zmiksuj na jednolitą pastę z posiekanym czosnkiem i sokiem z drugiej ćwiartki limonki // możesz też użyć gotowy dip awokado
Wysuń nachos grande z piekarnika. Miejscami wyłóż kleksy sosu majonezowego oraz guacamole. Posyp odsączoną kukurydzą, solą, pieprzem i posiekaną kolendrą.
*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Jedna odpowiedź
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam