Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Mini bezy jajka z lemon curd

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

MINI BEZY JAJKA Z LEMON CURD

Mini bezy jajka wypełnione obłednym kremem Lemon curd. Ostatnio na wysmakowane pojawiły się gniazdka bezowe co tylko przypomniało mi o tym jak bardzo uwielbiam takie mini bezy. A że Wielkanoc tuż tuż to tym razem serwuje moje mini bezy jajka! 

To naprawdę bardzo proste! Wystarczy wykonać mini bezy w kształcie jajeczek. Jeszcze tylko wydrążyć w nich małe owalne wgłębienia, wypełnić je Lemon Curd. Voila! Gotowe!

Dodatkowy plus użycia lemon curd? Nie zostaje Ci aż tyle żółtek po zrobieniu bezików. Częściowo zużyjesz je do wykonania kremu 🙂 

Same beziki, podobnie jak to miało miejsce w przypadku gniazdek bezowych, możesz przygotować nawet 10 dni przed podaniem, dzięki czemu w gorącym okresie wielkanocnym będzie znacząco mniej pracy. Po całkowitym ostudzeniu zamknij beziki w szczelnym pojemniku. Dekorację natomiast najlepiej jest wykonać 2-3 godziny przed podaniem bezików. Po udekorowaniu włóż je już do lodówki. 

FILM Z WYKONANIA MINI BEZIKÓW JAJECZEK NA MOIM WYSMAKOWANYM INSTAGRAMIE: https://www.instagram.com/p/CqXQLlFIpQM/ 

Co jeszcze podać na Wielkanocny stół? Sprawdź wszystkie wysmakowane propozycje pod tagiem: WIELKANOC.  Z ciast bardzo polecam Ci Leśny Mech w kratkę czy Ciasto Marysieńka z bezą. Z wytrwanych dań zwróć uwagę na rewelacyjną sałatkę jarzynową z łososiem oraz domowe wędliny

MINI BEZY JAJKA Z LEMON CURD

MINI BEZY

LEMON CURD

MINI BEZY

Białka ostrożnie oddziel od żółtek i wlej do suchej, czystej miski. Zacznij ubijanie. Najpierw na niskich obrotach miksera i potem coraz szybszych. Gdy tylko białka zrobią się sztywne, zacznij dodawać cukier. Cukier dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce co ok. minutę, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Całe ubijanie powinno trwać naprawdę długo, nawet około 10 minut. Na koniec białka mają być bardzo stabilne i lśniące. By sprawdzić, czy są już wystarczająco ubite, weź między 2 palce odrobinę białek i pocierając palce, sprawdź czy nie wyczuwasz grudek cukru. Jeśli tak, to ubijaj jeszcze chwilę. Jeśli nie, to do białek dodaj już sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Chwilę razem ubij.

Nastaw piekarnik na 100 stopni C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdki. 

Masę bezową wyciskaj na blachę piekarnika, wyścieloną papierem tworząc owalne formy w kształcie jajka, czyli z szerszą podstawą z jednej strony. Po stronie z szerszą podstawą wykonaj małe, koliste wgłębienia. Blachę z bezikami wstaw to nagrzanego piekarnika i piecz przez około półtorej godziny. Po tym czasie sprawdź czy beziki są już zupełnie suche, także od spodu. Wyjmij blachę z bezikami na blat i zostaw do ostudzenia. 

MINI BEZY JAJKA Z LEMON CURD

Cytrynę porządnie umyj i wyparz przelewając wrzątkiem. Zetrzyj zcytryny skórkę (tylko żółtą część).

Do niewielkiej miski wbij jajko i żółtko.Dodaj startą skórkę cytryny i wyciśnij sok, bezpośrednio do jajek. Dodaj cukier. Wszystko razem porządnie roztrzep trzepaczką, do spienienia się białek. Do masy dodać masło posiekane na mniejsze kawałki.

W garnku zagotuj wodę. Na garnku postaw miskę z jajkami (woda NIE może dotykać dna miski). Cały czas podgrzewaj, co chwilę mieszając masę trzepaczką, aż masło się rozpuści, a potem masa zacznie mocno gęstnieć.

Gotuj, aż do uzyskania jednolitej masy o idealnej dość gęstej konsystencji (wciąż ma być płynna by dobrze się ją rozprowadziło na cieście). Możesz od razu użyć swój lemon curd albo przelać go do zamykanego słoiczka i schować do lodówki (po schłodzeniu jeszcze zgęstnieje) 

Lemon curd wyłóż do szprycy lub do rękawa cukierniczego. Wyciskaj do wgłębień w ostudzonych bezikach. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia. Najlepsze jeszcze tego samego dnia po schłodzeniu. Lub kolejnego dnia, ale wówczas beziki nie będą tak chrupkie.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Mini bezy jajka z lemon curd

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

przepis leśny mech w kratkę
CIASTO LEŚNY MECH W KRATKĘ
tort marchewkowy z kremem sernikowym
TORCIK MARCHEWKOWY

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g