- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: ok. 40 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 7 kwietnia 2023
MINI BEZY JAJKA Z LEMON CURD
Mini bezy jajka wypełnione obłednym kremem Lemon curd. Ostatnio na wysmakowane pojawiły się gniazdka bezowe co tylko przypomniało mi o tym jak bardzo uwielbiam takie mini bezy. A że Wielkanoc tuż tuż to tym razem serwuje moje mini bezy jajka!
To naprawdę bardzo proste! Wystarczy wykonać mini bezy w kształcie jajeczek. Jeszcze tylko wydrążyć w nich małe owalne wgłębienia, wypełnić je Lemon Curd. Voila! Gotowe!
Dodatkowy plus użycia lemon curd? Nie zostaje Ci aż tyle żółtek po zrobieniu bezików. Częściowo zużyjesz je do wykonania kremu 🙂
Same beziki, podobnie jak to miało miejsce w przypadku gniazdek bezowych, możesz przygotować nawet 10 dni przed podaniem, dzięki czemu w gorącym okresie wielkanocnym będzie znacząco mniej pracy. Po całkowitym ostudzeniu zamknij beziki w szczelnym pojemniku. Dekorację natomiast najlepiej jest wykonać 2-3 godziny przed podaniem bezików. Po udekorowaniu włóż je już do lodówki.
FILM Z WYKONANIA MINI BEZIKÓW JAJECZEK NA MOIM WYSMAKOWANYM INSTAGRAMIE: https://www.instagram.com/p/CqXQLlFIpQM/
Co jeszcze podać na Wielkanocny stół? Sprawdź wszystkie wysmakowane propozycje pod tagiem: WIELKANOC. Z ciast bardzo polecam Ci Leśny Mech w kratkę czy Ciasto Marysieńka z bezą. Z wytrwanych dań zwróć uwagę na rewelacyjną sałatkę jarzynową z łososiem oraz domowe wędliny.
MINI BEZY JAJKA Z LEMON CURD
MINI BEZY
- 3 białka
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
LEMON CURD
- 1 cytryna
- 1 jajko i 1 żółtko
- 50 g cukru
- 35 g masła
MINI BEZY
Białka ostrożnie oddziel od żółtek i wlej do suchej, czystej miski. Zacznij ubijanie. Najpierw na niskich obrotach miksera i potem coraz szybszych. Gdy tylko białka zrobią się sztywne, zacznij dodawać cukier. Cukier dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce co ok. minutę, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Całe ubijanie powinno trwać naprawdę długo, nawet około 10 minut. Na koniec białka mają być bardzo stabilne i lśniące. By sprawdzić, czy są już wystarczająco ubite, weź między 2 palce odrobinę białek i pocierając palce, sprawdź czy nie wyczuwasz grudek cukru. Jeśli tak, to ubijaj jeszcze chwilę. Jeśli nie, to do białek dodaj już sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Chwilę razem ubij.
Nastaw piekarnik na 100 stopni C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdki.
Masę bezową wyciskaj na blachę piekarnika, wyścieloną papierem tworząc owalne formy w kształcie jajka, czyli z szerszą podstawą z jednej strony. Po stronie z szerszą podstawą wykonaj małe, koliste wgłębienia. Blachę z bezikami wstaw to nagrzanego piekarnika i piecz przez około półtorej godziny. Po tym czasie sprawdź czy beziki są już zupełnie suche, także od spodu. Wyjmij blachę z bezikami na blat i zostaw do ostudzenia.
MINI BEZY JAJKA Z LEMON CURD
Cytrynę porządnie umyj i wyparz przelewając wrzątkiem. Zetrzyj zcytryny skórkę (tylko żółtą część).
Do niewielkiej miski wbij jajko i żółtko.Dodaj startą skórkę cytryny i wyciśnij sok, bezpośrednio do jajek. Dodaj cukier. Wszystko razem porządnie roztrzep trzepaczką, do spienienia się białek. Do masy dodać masło posiekane na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj wodę. Na garnku postaw miskę z jajkami (woda NIE może dotykać dna miski). Cały czas podgrzewaj, co chwilę mieszając masę trzepaczką, aż masło się rozpuści, a potem masa zacznie mocno gęstnieć.
Gotuj, aż do uzyskania jednolitej masy o idealnej dość gęstej konsystencji (wciąż ma być płynna by dobrze się ją rozprowadziło na cieście). Możesz od razu użyć swój lemon curd albo przelać go do zamykanego słoiczka i schować do lodówki (po schłodzeniu jeszcze zgęstnieje)
Lemon curd wyłóż do szprycy lub do rękawa cukierniczego. Wyciskaj do wgłębień w ostudzonych bezikach. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia. Najlepsze jeszcze tego samego dnia po schłodzeniu. Lub kolejnego dnia, ale wówczas beziki nie będą tak chrupkie.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.