Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ropa Vieja przepis na szarpaną wołowinę – KUBA

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

ROPA VIEJA - PRZEPIS NA SZARPANĄ WOŁOWINĘ

Ropa Vieja – tradycyjne kubańskie danie, które tak często jedliśmy podczas naszej podróży po Kubie. Kilka dni temu zostałam zaproszona do RADIO CZWÓRKA na miłą pogawędkę na antenie o Ropa Vieja (audycja w Radio o Ropa Vieja – Radio Czwórka) Oczywiście nie omieszkałam przyrządzić wcześniej dania żeby przypomnieć sobie jakie jest pyszne!

Pomijając nazwę (w dosłownym tłumaczeniu – stara szmata🙈), to danie jest mega!! Przeczytaj to powoli 👉 „Długo, wolno gotowana, idealnie krucha szarpana wołowina w szalenie aromatycznym sosie”. I jak? Kto zgłodniał??

Pracy przy przyrządzaniu dania jest bardzo mało. Całość zamkniesz w około 10 minut. Natomiast potem następuje proces obróbki termicznej, który trwa i trwa i trwa. Nawet ok. 10 godzin. Na koniec masz uzyskać idealnie kruchą wołowinę, którą po wyjęciu z piekarnika bez problemu rozerwiesz przy pomocy dwóch widelców. 

Nie musisz twardo trzymać się przepisu. To kuchnia kubańska, a tu regułą jest… że nie ma żadnych reguł. Spotkaliśmy się na Kubie z bardzo różnymi wariacjami Ropa Vieja. To zawsze warunkowane było trochę tradycją (pokoleniową i rodzinną), ale niestety też w dużej mierze tym co udało się kupic. W czasach naszej podróży, na Kubie panowała bardzo głęboka komuna i dostępność składników była, bardzo delikatnie mówiąc, drastycznie ograniczona.

Moją wersję przygotowałam w piekarniku, ale jeśli tylko posiadasz to wykorzystaj wolnowar. Jeszcze lepszy efekt!

PRZECZYTAJ O NASZEJ PODRÓŻNY NA KUBĘ TUTAJ:

kuchnia kubańska
KUCHNIA KUBAŃSKA – PRELUDIUM
churros pączki
KUCHNIA KUBAŃSKA – WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ

Więcej pomysłów na dania w stylu latynoamerykańskim? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie dział: KUCHNIA AMERYKI, gdzie znajdziesz je wszystkie. Jeśli natomiast interesują Cię dania z wykorzystaniem konkretnego składnika to na górze strony znajdziesz rozwijane menu  „SKŁADNIKI” i tam wybierasz z listy produkty, który najbardziej Cię interesuje.

ROPA VIEJA - PRZEPIS NA SZARPANĄ WOŁOWINĘ

ROPA VIEJA - PRZEPIS NA SZARPANĄ WOŁOWINĘ

Mięso oczyść z grubych, twardych błon. Włóż do wolnowaru, do garnka lub do naczynia żaroodpornego, w zależności od tego jak będziesz przyrządzać swoją Ropa Vieja . Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy (sól, kumin, oregano, pieprz, paprykę wędzoną oraz chili). Dokładnie wymieszaj. 

Papryki pokrój na dość cienkie paski. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Wszystkie warzywa dodaj do wołowiny razem z liściem laurowym. Całość zalej przecierem pomidorowym. Szczelnie przykryj naczynie i wstaw je do piekarnika nagrzanego jedynie do 100°C lub na palnik (niski poziom nagrzewania).

Piecz pod przykryciem od 4 do nawet 10 godzin. Czas obróbki termicznej w największym stopni zależy od mięsa, zarówno od tego jaką część użyjesz, ale także od wieku i jakości mięsa. Sprawdzaj co jakiś czas i piecz tak długo, aż mięso będzie idealnie kruche. Wówczas wyjmij naczynie z piekarnika i dwoma widelcami rozszarp wołowinę. 

Ropa vieja podawaj z białym ryżem, pastą fasolową, kawałkiem limonki do skropienia i posypane kolendrą. Jeśli nie masz kolendry możesz użyć inne świeże zioła np. natkę czy oregano.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

Kuchnia Kubańska co jeść na Kubie Ropa Vieja
ROPA VIEJA - PRZEPIS NA SZARPANĄ WOŁOWINĘ
Ropa Vieja przepis kuchnia kubanska 3
Ropa Vieja szarpana wołowina mięso kuchnia kubańska

Wypróbuj też koniecznie:

Virgin mojito bezalkoholowe/ kubańska receptura - %%%
VIRGIN MOJITO BEZALKOHOLOWE - PRZEPIS Z KUBY
meksykańskie nachosy zapiekane z serem
Meksykańskie nachosy zapiekane z serem
przepis na szybkie ciasto
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami