
- Potrzebny czas: ponad 4 godziny
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 27 marca 2023
ROPA VIEJA - PRZEPIS NA SZARPANĄ WOŁOWINĘ
Ropa Vieja – tradycyjne kubańskie danie, które tak często jedliśmy podczas naszej podróży po Kubie. Kilka dni temu zostałam zaproszona do RADIO CZWÓRKA na miłą pogawędkę na antenie o Ropa Vieja (audycja w Radio o Ropa Vieja – Radio Czwórka) Oczywiście nie omieszkałam przyrządzić wcześniej dania żeby przypomnieć sobie jakie jest pyszne!
Pomijając nazwę (w dosłownym tłumaczeniu – stara szmata🙈), to danie jest mega!! Przeczytaj to powoli 👉 „Długo, wolno gotowana, idealnie krucha szarpana wołowina w szalenie aromatycznym sosie”. I jak? Kto zgłodniał??
Pracy przy przyrządzaniu dania jest bardzo mało. Całość zamkniesz w około 10 minut. Natomiast potem następuje proces obróbki termicznej, który trwa i trwa i trwa. Nawet ok. 10 godzin. Na koniec masz uzyskać idealnie kruchą wołowinę, którą po wyjęciu z piekarnika bez problemu rozerwiesz przy pomocy dwóch widelców.
Nie musisz twardo trzymać się przepisu. To kuchnia kubańska, a tu regułą jest… że nie ma żadnych reguł. Spotkaliśmy się na Kubie z bardzo różnymi wariacjami Ropa Vieja. To zawsze warunkowane było trochę tradycją (pokoleniową i rodzinną), ale niestety też w dużej mierze tym co udało się kupic. W czasach naszej podróży, na Kubie panowała bardzo głęboka komuna i dostępność składników była, bardzo delikatnie mówiąc, drastycznie ograniczona.
Moją wersję przygotowałam w piekarniku, ale jeśli tylko posiadasz to wykorzystaj wolnowar. Jeszcze lepszy efekt!
PRZECZYTAJ O NASZEJ PODRÓŻNY NA KUBĘ TUTAJ:
Więcej pomysłów na dania w stylu latynoamerykańskim? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie dział: KUCHNIA AMERYKI, gdzie znajdziesz je wszystkie. Jeśli natomiast interesują Cię dania z wykorzystaniem konkretnego składnika to na górze strony znajdziesz rozwijane menu „SKŁADNIKI” i tam wybierasz z listy produkty, który najbardziej Cię interesuje.
ROPA VIEJA - PRZEPIS NA SZARPANĄ WOŁOWINĘ
- 500 g wołowiny – w 1 kawałku lub poporcjowane (najlepiej łata lub łopatka)
- po 1 łyżeczce: sól, kumin, oregano (idealnie kubańskie)
- po ½ łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki wędzonej
- chili – do smaku
- 1 cebula biała (lub pół na pół z czerwoną)
- 1papryka czerwona (lub pół na pół z zieloną)
- 2 ząbki czosnku
- Liść laurowy
- 250 ml przecieru pomidorowego
- kolendra
- do podania: biały ryż; limonka do skropienia oraz zioła świeże do posypania, Idealnie - kolendra
ROPA VIEJA - PRZEPIS NA SZARPANĄ WOŁOWINĘ
Mięso oczyść z grubych, twardych błon. Włóż do wolnowaru, do garnka lub do naczynia żaroodpornego, w zależności od tego jak będziesz przyrządzać swoją Ropa Vieja . Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy (sól, kumin, oregano, pieprz, paprykę wędzoną oraz chili). Dokładnie wymieszaj.
Papryki pokrój na dość cienkie paski. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Wszystkie warzywa dodaj do wołowiny razem z liściem laurowym. Całość zalej przecierem pomidorowym. Szczelnie przykryj naczynie i wstaw je do piekarnika nagrzanego jedynie do 100°C lub na palnik (niski poziom nagrzewania).
Piecz pod przykryciem od 4 do nawet 10 godzin. Czas obróbki termicznej w największym stopni zależy od mięsa, zarówno od tego jaką część użyjesz, ale także od wieku i jakości mięsa. Sprawdzaj co jakiś czas i piecz tak długo, aż mięso będzie idealnie kruche. Wówczas wyjmij naczynie z piekarnika i dwoma widelcami rozszarp wołowinę.
Ropa vieja podawaj z białym ryżem, pastą fasolową, kawałkiem limonki do skropienia i posypane kolendrą. Jeśli nie masz kolendry możesz użyć inne świeże zioła np. natkę czy oregano.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.




