Autor Wysmakowane 20 czerwca 2023
GOFRY PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ
Przedstawiam Wam przepis na gofry pełnoziarniste na mące orkiszowej, z którego wreszcie jestem w pełni zadowolona. Gofry wyszły cudowanie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, czyli dokładnie takie jak lubię najbardziej. A poza tym, że są pyszne, to są również dużo zdrowsze niż te tradycyjne na mące pszennej luksusowej.
Mąka orkiszowa, pochodząca z odmiany pszenicy durum, posiada wyjątkowe właściwości odżywcze i bogaty skład mineralny. Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest bogata w błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i daje uczucie sytości. Dodatkowo, dzięki obecności zewnętrznej warstwy ziarna orkiszu, mąka ta dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Gofry nie zawierają w składzie cukru. Możesz więc podać je zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, czyli np posypane dowolnym serem i z warzywami lub np. z hummusem czy innym dipem. Moje dzieci natomiast znacząco chętniej zajadały wersję na słodko z niewielką ilością bitej śmietany, wiśniami w żelu od Helcom* i jeszcze posypane listkami świeżej mięty, która bardzo fajnie nadaje daniu świeżości.
*Wiśnie w żelu otrzymałam od Helcom w ramach naszej współpracy i przyznaje, że naprawdę bardzo nam posmakowały. Wiśnie są w całości, a żel ma idealną konsystencję do gofrów, naleśników, placków czy np. do wyłożenia na wierzch ciasta. Nie jest ani zbyt płynny, ani zbyt gęsty. W sam raz. W tej samej serii są też Owoce Leśnie w żelu, Jagody w żelu i Porzeczki w żelu.
Więcej pomysłów na GOFRY? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na najlepsze gofry kakaowe. Długo szukałam takiego, który będzie naprawdę idealny, więc bierz i korzystaj! Bardzo fajną propozycją są też gofry sernikowe. A może wolisz gofry a’la szarlotka, marchewkowe czy ziemniaczane?? Zobacz cały gofrowy dział {GOFRY} i wybierz na co tylko masz ochotę.
GOFRY PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ
- 225g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 50 ml oleju rzepakowego
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
GOFRY PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Gofrownicę bardzo mocno nagrzej. Można ją wstawić na maksymalną moc nawet około 30 minut przed pieczeniem gofrów. Natomiast 15 minut przed pieczeniem przygotuj ciasto na golfy. Powinno mieć chwilę by „odpoczęło przed pieczeniem.
Obie mąki, proszek do pieczenia i sodę wsyp do miski (możesz bez przesiewania), Dokładnie wymieszaj. Do miski z suchymi składnikami dodaj całe jajka, mleko oraz olej. Wszystko razem ponownie dokładnie wymieszaj, np. przy pomocy trzepaczki, ewentualnie miksera, jednak miksując na niskich, wolnych obrotach.
Ciasto wykładaj dużą łyżką do nagrzanej gofrownicy. Piecz przez ok. 6 min, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia. Po upieczeniu odkładaj gofry na kratkę do lekkiego ostudzenia.
Gofry nie zawierają w składzie cukru, możesz więc podać je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. U mnie królowała jednak wersja na słodko z bitą śmietaną, wiśniami w żelu od Helcom i świeżą miętą dla zrównoważenia smaku.
*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.