Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Gofry pełnoziarniste na mące orkiszowej

3,5
3,5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

GOFRY PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ

Przedstawiam Wam przepis na gofry pełnoziarniste na mące orkiszowej, z którego wreszcie jestem w pełni zadowolona. Gofry wyszły cudowanie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, czyli dokładnie takie jak lubię najbardziej. A poza tym, że są pyszne, to są również dużo zdrowsze niż te tradycyjne na mące pszennej luksusowej.

Mąka orkiszowa, pochodząca z odmiany pszenicy durum, posiada wyjątkowe właściwości odżywcze i bogaty skład mineralny. Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest bogata w błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i daje uczucie sytości. Dodatkowo, dzięki obecności zewnętrznej warstwy ziarna orkiszu, mąka ta dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Gofry nie zawierają w składzie cukru. Możesz więc podać je zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, czyli np posypane dowolnym serem i z warzywami lub np. z hummusem czy innym dipem. Moje dzieci natomiast znacząco chętniej zajadały wersję na słodko z niewielką ilością bitej śmietany, wiśniami w żelu od Helcom* i jeszcze posypane listkami świeżej mięty, która bardzo fajnie nadaje daniu świeżości. 

*Wiśnie w żelu otrzymałam od Helcom w ramach naszej współpracy i przyznaje, że naprawdę bardzo nam posmakowały. Wiśnie są w całości, a żel ma idealną konsystencję do gofrów, naleśników, placków czy np. do wyłożenia na wierzch ciasta. Nie jest ani zbyt płynny, ani zbyt gęsty. W sam raz. W tej samej serii są też Owoce Leśnie w żelu, Jagody w żelu i Porzeczki w żelu. 

Więcej pomysłów na GOFRY? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na najlepsze gofry kakaowe. Długo szukałam takiego, który będzie naprawdę idealny, więc bierz i korzystaj! Bardzo fajną propozycją są też gofry sernikowe. A może wolisz gofry a’la szarlotka, marchewkowe czy ziemniaczane??  Zobacz cały gofrowy dział {GOFRY} i wybierz na co tylko masz ochotę.

GOFRY PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ

GOFRY PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Gofrownicę bardzo mocno nagrzej. Można ją wstawić na maksymalną moc nawet około 30 minut przed pieczeniem gofrów. Natomiast 15 minut przed pieczeniem przygotuj ciasto na golfy. Powinno mieć chwilę by „odpoczęło przed pieczeniem.

Obie mąki, proszek do pieczenia i sodę wsyp do miski (możesz bez przesiewania), Dokładnie wymieszaj. Do miski z suchymi składnikami dodaj całe jajka, mleko oraz olej. Wszystko razem ponownie dokładnie wymieszaj, np. przy pomocy trzepaczki, ewentualnie miksera, jednak miksując na niskich, wolnych obrotach. 

Ciasto wykładaj dużą łyżką do nagrzanej gofrownicy. Piecz przez ok. 6 min, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia. Po upieczeniu odkładaj gofry na kratkę do lekkiego ostudzenia. 

Gofry nie zawierają w składzie cukru, możesz więc podać je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. U mnie królowała jednak wersja na słodko z bitą śmietaną, wiśniami w żelu od Helcom i świeżą miętą dla zrównoważenia smaku. 

*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Gofry pełnoziarniste na mące orkiszowej
Gofry pełnoziarniste zdrowe mąka orkiszowa

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

gofry kakaowe
GOFRY KAKAOWE
gofry sernikowe
GOFRY SERNIKOWE

Średnia ocen

3,5
3,5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g