Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Szybka zupa tajska z kurczakiem

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SZYBKA ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM

Szybka zupa zupa tajska z kurczakiem, którą przygotujesz zaledwie w 30 minut od wejścia do kuchni? Pewnie, że się da! Nie przeraź się listą składników. Jest dość pokaźna. Natomiast absolutnie się tym nie zrażaj. Jeśli nie gotujesz tajskich dań na co dzień i nie masz części tych składników już w domu to nie musisz od razu kupować wszystkich.

To zupa, a nie ciasto, więc jeśli jakiegoś składnika zabraknie, to dalej może wyjść totalnie przepyszne danie. Ze składników niepomijalnych, w które koniecznie musisz się zaopatrzyć by móc zrobić danie na pewno wymieniłabym mleko kokosowe oraz  curry.  Curry bez curry to już nie curry 🤪🤪

Kto lubi takie jedzonko?! Dajcie znać w komentarzu.

UWAGA! Od momentu wrzucenia pierwszych składników do garnka/ woka wszystko dzieje się już bardzo szybko, więc najlepiej będzie jeśli przygotujesz sobie wszystkie składniki wcześniej, a potem tylko kolejno będziesz dodawać je do garnka.  Jeśli zależy Tobie jednak na skróceniu czasu w kuchni do minimum to zacznij od pokrojenia kurczaka w plasterki i wymieszania go z przyprawami.  Potem zacznij nagrzewanie oleju i w tym czasie posiekaj cebulę i czosnek. Resztę składników możesz już szykować podczas gdy te poprzednie będą się smażyć, ale konieczne będzie bardzo szybkie i sprawne działanie.  

Więcej pomysłów na dania kuchni azjatyckiej? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie dział: KUCHNIA AZJATYCKA. Możesz też zawęzić poszukiwanie jedynie do kuchni tajskiej. Nie ma jej w głównym menu (na górze strony), ale możesz wyszukać po tagu: KUCHNIA TAJSKA listę najpopularniejszych tagów na blogu znajdziesz na dole strony po prawej stronie. Możesz też skorzystać z wyszukiwarki, by znaleźć interesującą Cię frazę. 

SZYBKA ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM

SZYBKA ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM

SZYKOWANIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW – polecam przygotować sobie wszystko wcześniej, a potem tylko sukcesywnie dodawać do garnka/ woka. 

  • Kurczaka pokrój w cienkie plasterki i włóż go do miski. Dodaj kurczaka po jednej łyżeczce wszystkich przypraw: sól, papryka słodka, curry i imbir. Chili daj tyle ile masz ochotę, w zależności od tego jak ostre dania lubisz. Weź jednak pod uwagę ostrość chili.  Jeśli masz takie które pali żywym ogniem daj go tylko odrobinę. 
  • Szalotkę obierz i posiekaj drobno.
  • Czosnek obierz i zetrzyj na tarce.
  • Z obu papryk usuń gniazda nasienne i pokrój papryki w cienkie paski.
  • Pieczarki pokrój w plastry lub półplasterki.
  • Podgrzej bulion.
  • Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W garnku lub w woku podgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj kurczaka, szalotkę i czosnek. Smaż na dużym ogniu ok. 3 minuty, co chwila mieszając. Dodaj kurczaka, smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pieczarki. Po minucie dodaj gorący bulion, mleczko kokosowe, pastę curry , liście limonki, sosy rybny i sojowy. Podgrzewaj na mocnym ogniu przez kilka minut do lekkiej redukcji sosu.

Zupę rozłóż na talerze.Podawaj z makaronem, skropioną sokiem z limonki i posypaną świeżymi ziołami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

Szybka zupa tajska z kurczakiem

Wypróbuj też koniecznie:

zielone curry z kurczakiem tajskie
ZIELONE CURRY Z KURCZAKIEM
Łosoś Teriyaki przepis
ŁOSOŚ TERIYAKI
przepis na szybkie ciasto

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g