Autor Wysmakowane 23 marca 2023
SZYBKA ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
Szybka zupa zupa tajska z kurczakiem, którą przygotujesz zaledwie w 30 minut od wejścia do kuchni? Pewnie, że się da! Nie przeraź się listą składników. Jest dość pokaźna. Natomiast absolutnie się tym nie zrażaj. Jeśli nie gotujesz tajskich dań na co dzień i nie masz części tych składników już w domu to nie musisz od razu kupować wszystkich.
To zupa, a nie ciasto, więc jeśli jakiegoś składnika zabraknie, to dalej może wyjść totalnie przepyszne danie. Ze składników niepomijalnych, w które koniecznie musisz się zaopatrzyć by móc zrobić danie na pewno wymieniłabym mleko kokosowe oraz curry. Curry bez curry to już nie curry 🤪🤪
Kto lubi takie jedzonko?! Dajcie znać w komentarzu.
UWAGA! Od momentu wrzucenia pierwszych składników do garnka/ woka wszystko dzieje się już bardzo szybko, więc najlepiej będzie jeśli przygotujesz sobie wszystkie składniki wcześniej, a potem tylko kolejno będziesz dodawać je do garnka. Jeśli zależy Tobie jednak na skróceniu czasu w kuchni do minimum to zacznij od pokrojenia kurczaka w plasterki i wymieszania go z przyprawami. Potem zacznij nagrzewanie oleju i w tym czasie posiekaj cebulę i czosnek. Resztę składników możesz już szykować podczas gdy te poprzednie będą się smażyć, ale konieczne będzie bardzo szybkie i sprawne działanie.
Więcej pomysłów na dania kuchni azjatyckiej? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie dział: KUCHNIA AZJATYCKA. Możesz też zawęzić poszukiwanie jedynie do kuchni tajskiej. Nie ma jej w głównym menu (na górze strony), ale możesz wyszukać po tagu: KUCHNIA TAJSKA – listę najpopularniejszych tagów na blogu znajdziesz na dole strony po prawej stronie. Możesz też skorzystać z wyszukiwarki, by znaleźć interesującą Cię frazę.
SZYBKA ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
- pierś z kurczaka ok. 250g
- po pół łyżeczki przypraw: sól, papryka słodka, curry, imbir, chili
- szalotka
- spory ząbek czosnku
- po 1 papryce: czerwona i zielona
- 200 g pieczarek
- olej do smażenia
- 600 ml bulionu drobiowego
- puszka mleka kokosowego
- 4 liście limonki kafir
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- po 2 łyżki sosu sojowego i rybnego
- do podania: limonka + zioła świeże do posypania. Idealnie - kolendra.
- 150g makaronu ryżowego (ewent. sojowego)
SZYBKA ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
SZYKOWANIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW – polecam przygotować sobie wszystko wcześniej, a potem tylko sukcesywnie dodawać do garnka/ woka.
- Kurczaka pokrój w cienkie plasterki i włóż go do miski. Dodaj kurczaka po jednej łyżeczce wszystkich przypraw: sól, papryka słodka, curry i imbir. Chili daj tyle ile masz ochotę, w zależności od tego jak ostre dania lubisz. Weź jednak pod uwagę ostrość chili. Jeśli masz takie które pali żywym ogniem daj go tylko odrobinę.
- Szalotkę obierz i posiekaj drobno.
- Czosnek obierz i zetrzyj na tarce.
- Z obu papryk usuń gniazda nasienne i pokrój papryki w cienkie paski.
- Pieczarki pokrój w plastry lub półplasterki.
- Podgrzej bulion.
- Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W garnku lub w woku podgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj kurczaka, szalotkę i czosnek. Smaż na dużym ogniu ok. 3 minuty, co chwila mieszając. Dodaj kurczaka, smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj pieczarki. Po minucie dodaj gorący bulion, mleczko kokosowe, pastę curry , liście limonki, sosy rybny i sojowy. Podgrzewaj na mocnym ogniu przez kilka minut do lekkiej redukcji sosu.
Zupę rozłóż na talerze.Podawaj z makaronem, skropioną sokiem z limonki i posypaną świeżymi ziołami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.
2 Responses
Zrobiłam dzisiaj na obiad i przepadłam! Pyszna, lekka i zdrowa. 🙂
Super. Widzę, że lubimy podobne smaki 🙂