Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kurczak à la bruschetta z grilla

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

KURCZAK À LA BRUSCHETTA Z GRILLA

Kurczak à la bruschetta na obiad w iście włoskim stylu. Dokładnie w ten sam sposób, w sezonie grillowym możesz przygotować kurczaka na grillu. Efekt będzie nawet jeszcze lepszy.

Tak przygotowanego kurczaka możesz podać z czym tylko chcesz. Bardzo dobrze pasuje pieczywo lub ryż, ale jeśli to danie obiadowe to kurczaka możesz podać także na ugotowanym makaronie. Z warzyw wykorzystaj to na co akurat jest sezon. Najlepiej również w wersji grillowanej. Szparagi, bakłażan, cukinia? Alternatywnie prosta lekka sałatka ze świeżych, surowych warzyw. Wszystko będzie tu doskonale się komponować.

Masz ochotę spróbować przepis na Kurczak à la bruschetta? Możesz oczywiście sam zrobić salsę pomidorową. Ale jak najbardziej możesz też wspomóc się gotową salsą brushetta od Helcom. Dostępne są salsy bruschetta w różnych wariantach smakowych: pomidorowa, paprykowa, czosnkowa lub oliwkowa. Ja wykorzystałam tą pierwszą ze względu na jej przepiękny czerwony kolor, ale Ty możesz wykorzystać którą tylko chcesz.

Więcej pomysłów na dania kuchni włoskiej? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na płaski, chrupiący, toskański chlebek: Schiacciata – świetnie będzie pasował do kurczaka a’la Brushetta., a na deser może cudownie kremowa Panna CottaKoniecznie zobacz też pozostałe propozycje kuchni meksykańskiej.

KURCZAK À LA BRUSCHETTA Z GRILLA

MARYNATA DO KURCZAKA

SKŁADNIKI DANIA

KURCZAK À LA BRUSCHETTA Z GRILLA

Kurczaka oczyść i każdą pierś pokrój na 2-3 części. W misce wymieszaj sól, 1 łyżkę octu balsamicznego, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż przygotowane kawałki kurczaka i obtocz je dokładnie. Jeśli masz czas zostaw kurczaka do marynowania na chociaż godzinę, możesz też na całą noc. Jeśli nie masz czasu od razu przystąp do obróbki termicznej.

Mocno nagrzej patelnię grillową. Kawałki kurczaka razem z marynatą wyłóż na gorącą patelnię i smaż ok. 8 minut (dokładna długość zależy od grubości kawałków kurczaka) z jednej strony.

W tym czasie zetrzyj ser na dużych oczkach tarki, pomidorki umyj i przekrój na połówki, a cebulę posiekaj piórka. Przygotuj też gęsty sos balsamiczny. Pozostały ocet wlej do małego garnka i gotuj tak długo aż zgęstnieje. Zajmie to ok. 8 minut (pamiętaj że podczas studzenia sos jeszcze zgęstnieje, więc zdejmij go z palnika, zanim osiągnie idealną gęstość.

Kawałki kurczaka przełóż na drugą stronę. Każdy kawałek kurczaka obficie posmaruj pastą do brushetty oraz posyp serem, posiekaną cebulą i połówkami pomidorów. Zapiekaj kurczaka do momentu, aż ser się roztopi i kurczak będzie w pełni usmażony w środku.

Kurczak a’la brushetta podawaj skropionego gęstym sosem balsamicznym, oprószonego świeżym pieprzem, świeżymi posiekanymi ziołami z ulubionymi dodatkami.

*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

kurczak à la bruschetta z grilla

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

Schiacciata, przepis toskański chlebek
SCHIACCIATA PRZEPIS NA TOSKAŃSKI CHLEBEK
Przepis na MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ jak zrobić
MEKSYKAŃSKI SOS VERACRUZ j
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami