Autor Wysmakowane 17 maja 2023
KURCZAK À LA BRUSCHETTA Z GRILLA
Kurczak à la bruschetta na obiad w iście włoskim stylu. Dokładnie w ten sam sposób, w sezonie grillowym możesz przygotować kurczaka na grillu. Efekt będzie nawet jeszcze lepszy.
Tak przygotowanego kurczaka możesz podać z czym tylko chcesz. Bardzo dobrze pasuje pieczywo lub ryż, ale jeśli to danie obiadowe to kurczaka możesz podać także na ugotowanym makaronie. Z warzyw wykorzystaj to na co akurat jest sezon. Najlepiej również w wersji grillowanej. Szparagi, bakłażan, cukinia? Alternatywnie prosta lekka sałatka ze świeżych, surowych warzyw. Wszystko będzie tu doskonale się komponować.
Masz ochotę spróbować przepis na Kurczak à la bruschetta? Możesz oczywiście sam zrobić salsę pomidorową. Ale jak najbardziej możesz też wspomóc się gotową salsą brushetta od Helcom. Dostępne są salsy bruschetta w różnych wariantach smakowych: pomidorowa, paprykowa, czosnkowa lub oliwkowa. Ja wykorzystałam tą pierwszą ze względu na jej przepiękny czerwony kolor, ale Ty możesz wykorzystać którą tylko chcesz.
Więcej pomysłów na dania kuchni włoskiej? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na płaski, chrupiący, toskański chlebek: Schiacciata – świetnie będzie pasował do kurczaka a’la Brushetta., a na deser może cudownie kremowa Panna Cotta? Koniecznie zobacz też pozostałe propozycje kuchni meksykańskiej.
KURCZAK À LA BRUSCHETTA Z GRILLA
MARYNATA DO KURCZAKA
- 500 g kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- Po ½ łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej, oregano i bazylii
SKŁADNIKI DANIA
- 140 ml octu balsamicznego
- Kulka mozzarelli
- pół czerwonej cebuli
- 50 g małych pomidorków
- 1/3 słoiczka sosu do bruschetty
- do podania: świeże zioła, świeżo zmielony pieprz
KURCZAK À LA BRUSCHETTA Z GRILLA
Kurczaka oczyść i każdą pierś pokrój na 2-3 części. W misce wymieszaj sól, 1 łyżkę octu balsamicznego, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż przygotowane kawałki kurczaka i obtocz je dokładnie. Jeśli masz czas zostaw kurczaka do marynowania na chociaż godzinę, możesz też na całą noc. Jeśli nie masz czasu od razu przystąp do obróbki termicznej.
Mocno nagrzej patelnię grillową. Kawałki kurczaka razem z marynatą wyłóż na gorącą patelnię i smaż ok. 8 minut (dokładna długość zależy od grubości kawałków kurczaka) z jednej strony.
W tym czasie zetrzyj ser na dużych oczkach tarki, pomidorki umyj i przekrój na połówki, a cebulę posiekaj piórka. Przygotuj też gęsty sos balsamiczny. Pozostały ocet wlej do małego garnka i gotuj tak długo aż zgęstnieje. Zajmie to ok. 8 minut (pamiętaj że podczas studzenia sos jeszcze zgęstnieje, więc zdejmij go z palnika, zanim osiągnie idealną gęstość.
Kawałki kurczaka przełóż na drugą stronę. Każdy kawałek kurczaka obficie posmaruj pastą do brushetty oraz posyp serem, posiekaną cebulą i połówkami pomidorów. Zapiekaj kurczaka do momentu, aż ser się roztopi i kurczak będzie w pełni usmażony w środku.
Kurczak a’la brushetta podawaj skropionego gęstym sosem balsamicznym, oprószonego świeżym pieprzem, świeżymi posiekanymi ziołami z ulubionymi dodatkami.
*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Jedna odpowiedź
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam