- Potrzebny czas: 1 godzina 40 minut
- Porcja: forma 20x20 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 20 maja 2019
Rewelacyjne ciasto kruche z rabarbarem i z budyniową pianką. Cudownie delikatne, nie za słodkie; absolutnie fantastyczne. To mój zdecydowany numer jeden tegorocznych wypieków z rabarbarem (w zeszłym roku królowało to ciasto ucierane). Po sezonie na rabarbar, możecie użyć zamiast niego maliny czy jagody. Sprawdzą się też zamrożone owoce (nie rozmrażać ich przed pieczeniem).
Robienie ciasta możecie (ale nie musicie) podzielić sobie na dwa etapy. Pierwszego dnia uformować ciasto kruche i zostawić je w lodówce. Można też już upiec i ostudzić spód. Kolejnego dnia dokończyć ciasto. Można też zrobić wszystko od razu. Jeśli zależy Wam na czasie to po zagnieceniu ciasta kruchego, jedną część wstawcie do lodówki (na wierzch), a drugą (na spód) do zamrażarki. Wówczas już po ok 20 minutach będzie można zetrzeć drugą część na spód i zapiec.
Ciasto kruche z rabarbarem korci, by natychmiast chwycić za łyżeczkę, bo jest pyszne właściwie od razu po zrobieniu. Ale warto poczekać, aż całkowicie ostygnie i schłodzić je minimum godzinę w lodówce, żeby się dobrze kroiło. Wydaje mi się też, że kolejnego dnia, gdy spód kruchy lekko namięknie, jest nawet jeszcze lepsze.
pssst! Jesienią za to bardzo polecam Wam ciasto ucierane ze śliwkami i z cudownie aromatyczną orzechową kruszonką.
KRUCHE CIASTO (FORMA 20X20 CM)
- 250 g mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- niepełne 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła min 82% tłuszczu (mocno schłodzone)
- 3 żółtka
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Dodać posiekane masło i żółtka.. Jak najszybciej zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, zwilżyć dłonie zimną wodą podczas ugniatania. Ciasto podzielić na dwie w miarę równe części. Każdą z nich uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Mocno schłodzić (min godzina w lodówce/ 20 min w zamrażarce).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Kwadratową formę o boku 20 cm/ okrągłą o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Na dno zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Lekko docisnąć do dna, mniej więcej wyrównując powierzchnię. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut aż do lekkiego zarumienienia z wierzchu. Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.
CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
- 400 g rabarbaru (waga samej łodygi, bez liści) = ok 3 łodygi
- laska wanilii
- 4 białka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- cukier puder do oprószenia
Rabarbar dokładnie umyć, dokładnie osuszyć, odciąć liście i łodygi posiekać na niewielkie części.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wybrać ze środka ziarenka. Białka przelać do wysokiej misy do miksowania i ubić na sztywno. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, stopniowo, łyżka po łyżce, wsypywać do białek cukier drobny (ubijanie powinno trwać min 5 minut). Następnie, nie przestając miksować, kolejno dodawać ziarenka z laski wanilii, budyń (w proszku), a na końcu wolną strużką olej. Budyniową piankę wyłożyć na upieczony, całkowicie ostudzony spód ciasta. Wyrównać i górę obsypać równomiernie rabarbarem lekko wciskając go w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu) i piec ok 35 minut. Ciasto kruche z rabarbarem wyjąć na blat zostawić do całkowitego ostudzenia. Zimne obsypać z wierzchu cukrem pudrem.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
25 Responses
Właśnie przystępuje do robienia ciasta. Chce sama zrobić budyń pomijając to w proszku i dodać 4 żółtka. Czy białko wtedy mam pominąć?
Do budyniu domowego potrzebujesz tylko żółtka więc wówczas na piankę wykorzystaj białka z tych jajek. Nie potrzebujesz dodatkowych
Im dalej byłam w procesie robienia ciasta, tym większe miałam wątpliwości, oczywiście w swoje umiejętności, nie w to że ciasto jest niedobre. A jakie było moje zaskoczenie kiedy po upieczeniu wcale nie miałam za mało masy budynkowej, wcale nie była za rzadka, wszystko było prawie idealne, nie tak piękne jak u autora, ale smaczne. Przepis ląduje w ulubionych 😁
Pięknie wyszło! Bardzo apetycznie. Aż nabrałam ochoty, by znowu je upiec 🙂
Pyszne! Wlasnie wstawiam je kolejny i na pewno nie ostatni raz do piekarnika ?
wyszło suuuuper.polecam .ja nie jadam ciast robię dla rodzinki ale to spróbowałam i jest przepyszne
Bardzo się cieszę 🙂 Chciałabym „nie jadać” ciast 😉
Z kruchego nierobilam nigdy.zawsze ten pierwszy raz musi byc?a zakalce z normalnego wychodziły.ładnie wygląda i pachnie
właśnie piekę.jestem ciekawa jak wyjdzie bo często zakalec mi wychodził z innych przepisów ?
Zakalec z ciasta kruchego? Trzymam kciuki żeby wyszło pyszne! Czekam w napięciu na wieści po degustacji!
Świetne jest to ciasto. Od lat piekę podobne z różnymi wersjami owoców. Czasami też zamiast jednego piekę kakaowe ciasto. Wtedy dodaje śliwki lub wiśnie. ?
Jak najbardziej z doborem owoców można dać się ponieść fantazji 🙂
Ciasta z sezonowymi owocami są pyszne i je lubię. Chętnie upiekę to ciasto
Trzeba korzystać póki są. Niestety sezon na większość trwa zdecydowanie zbyt krótko.
jakie pyszności, mam moja takie ciasto zawsze piekła 🙂
Nie przejęłaś tradycji? Ciasto pycha. To fakt 🙂
Smak mojego dzieciństwa – a najlepiej pamiętam oczywiście wyjadanie kruszonki 😉
Ja dalej ja wyjadam ??
Zjadłabym kawałek. 🙂
A może dwa? Nic nie stoi na przeszkodzie 😉
wygląda niesamowicie smacznie
Wygląda bardzo apetycznie, na pewno upiekę na weekend. Dziękuję
Bardzo proszę. I będzie mi miło jak podzieli się Pani opinią jak smakowało 🙂
Kruchego z rabarbarem jeszcze nie próbowałam 🙂
Uwielbiam rabarbar , świetny przepis, z malinkami też super smakuje 🙂