Makowiec japoński

przepis

Wspaniale wilgotny, pyszny makowiec japoński. Cienki spód z ciasta kruchego i bardzo gruba warstwa maku na bogato. Do masy makowej możecie dodać dowolne bakalie np. żurawinę suszoną, rodzynki, skórkę kandyzowaną, liofilizowane owoce, orzechy (zwłaszcza polecam pekan/ włoskie i laskowe). Spód możecie sobie w ogóle darować jeśli macie ochotę, ale ja bardzo lubię jego cienką warstwę. Trochę dla przełamania słodyczy i kremowej konsystencji samej masy makowej. Wbrew nazwie, ten makowiec z samą Japonią nie ma kompletnie nic wspólnego. Tam takiego ciasta nie znają i nie jedzą. Co nie przeszkadza nam nazywać go makowcem japońskim i zajadać z wielkim smakiem. Bo jest przepyszny!

Po więcej Wigilijnych przepisów zapraszam do działu Wigilia.

Ciasto kruche do makowca

  • 340 g mąki pszennej
  • 2 małe szczypty soli
  • 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 20 g smalcu zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki zimnej wody

Mąkę przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać sól i posiekane masło oraz smalec. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać cukier, jajka, ekstrakt i wodę. Zagnieść ciasto – jak najszybciej. Kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, uformować z niego kulę, lekko ją spłaszczając (lepiej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Pod koniec chłodzenia, nagrzać piekarnik do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować cienko (w razie konieczności lekko podsypując mąką). Wyłożyć na dno formy. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć na blat. Podczas pieczenia przygotować masę makową.

Makowiec japoński

  • 2 jabłka
  • 250 g bakalii
  • 4 jajka
  • ok 1 kg masy makowej (domowej lub kupnej)
  • kilka kropel esencji migdałowej
  • sok z ¼ cytryny

Jabłka obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki i skropić sokiem z cytryny. Bakalie mniej więcej posiekać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć końcówkami do ubijania białek aż do powstania jasnego, puszystego kremu (około 7 minut). Oddzielnie ubić białka (czystymi, suchymi końcówkami miksera!) na sztywną pianę. Masę makową przełożyć do miski. Do maku dodać starte jabłka, bakalie i esencję. Skropić sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać napuszone żółtka i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać białka i znów ostrożnie wymieszać, tylko po połączenia się składników.

Gotową masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać. Pozostałe ciasto odrywać po kawałku i wałkować w dłoniach na cienkie ruloniki. Układać w kratkę na wierzchu masy makowej. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 190°C, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić. Wstawić do lodówki na min. Kilka godzin, żeby dobrze się zsiadło (lepiej będzie się kroić).

makowiec na kruchym spodzieMakowiec japoński

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Makowiec japoński
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

23 komentarze

  • Bea 6 grudnia 2018 o 14:24 Odpowiedz

    Ja znam taki zupełnie bez ciasta i z czekoladą na górze 🙂

    • Wysmakowane 6 grudnia 2018 o 15:30 Odpowiedz

      Też o nawie japoński? Japoński często występuje bez ciasta, ale o polewie czekoladowej jeszcze nie słyszałam.

      • Bea 6 grudnia 2018 o 15:37 Odpowiedz

        Tak, wyguglaj mak japoński i na pewno zobaczysz na grafikach 🙂

        • Wysmakowane 6 grudnia 2018 o 15:41 Odpowiedz

          rzeczywiście sporo zdjęć z czekoladową polewą. A widzisz. Każdy ma swój sposób 🙂 Jedna nazwa przepisu, tysiąc wariacji wykonania 🙂

          • Bea 6 grudnia 2018 o 15:48

            Dokładnie 🙂 ja akurat taki kupuję w piekarni i mam nawet kawałek w lodówce, dlatego o tym napisałam 🙂

  • Anita z Modny Blog 6 grudnia 2018 o 11:58 Odpowiedz

    Przepięknie wygląda ten makowiec! Chętnie wypróbuję parę dni wcześniej przed Gwiazdką ten przepis! Wspaniale opisany, krok po kroku 🙂 A wzorek na makowcu jest prosty i śliczny – taki jaki najbardziej lubię w dekoracji ciast 🙂
    Pozdrawiam!

  • Monika Dąbrowska 6 grudnia 2018 o 11:55 Odpowiedz

    Nie umiem piec ciast i zawsze mnie to stresuje , ale może się skuszę – u mnie wszyscy lubią makowce 🙂

    • Wysmakowane 6 grudnia 2018 o 11:57 Odpowiedz

      Polecam. Ciasto jest naprawdę bajecznie proste 🙂

  • Candy Pandas 4 grudnia 2018 o 10:18 Odpowiedz

    Bardzo go lubimy ale my zaszalałyśmy i zrobiłyśmy makowca z dodatkiem komosy ryżowej 😀

    • Wysmakowane 4 grudnia 2018 o 10:42 Odpowiedz

      Wow! Ciekawy pomysł! Ciekawa jestem efektu.

  • Ola 4 grudnia 2018 o 07:55 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie! Chyba spróbuję taki zrobić, mam w domu paru miłośników maku 😀

  • Magda 3 grudnia 2018 o 22:28 Odpowiedz

    Uwielbiam makowiec! A twój wygląda naprawdę przepysznie! 🙂

  • Ania 1 grudnia 2018 o 11:00 Odpowiedz

    Wydaje się dobry, niestety nie mam piekarnika i nie umiem pięć, więc nie spróbuję.

    • Wysmakowane 1 grudnia 2018 o 22:11 Odpowiedz

      Mieszkałam przez jakiś czas w wynajętym mieszkaniu bez piekarnika. Nie wiem jak to przetrwałam 😉

      • Ania 4 grudnia 2018 o 11:22 Odpowiedz

        Ja mam piekarnik, ale niestety chyba zepsuty.. nie umiem z nim pracować a sama wiesz, że przy pieczeniu trzeba wyczuć piekarnik. Żebyś wiedziała ile ja bez w jednym tygodniu zepsułam to nie uwierzysz – potem się poddałam bo ilekroć myślała, że rozumiem mój piekarnik, to on zawsze wywijał mi dowcip. Nieśmieszny.

        • Wysmakowane 4 grudnia 2018 o 11:37 Odpowiedz

          Rzeczywiście nieśmieszny. Niestety podane czasy w przepisach zawsze trzeba lekko zmodyfikować pod swój piekarnik. Zwłaszcza przy bezie, gdzie czas i temperatura jest gwarantem sukcesu…. albo porażki niestety. Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć, że chwilowo mieszkamy w wynajętym mieszkaniu i mój obecny piekarnik jest tragedią. Za bezę się nie biorę chwilowo. Ale kilka dni temu robiłam pierniczki i te z prawej strony po 8 min były spieczone a z lewej ledwo dopieczone. Suma sumarum robiłam tylko na połowie blaszki więc zajęło mi to 2 razy więcej czasu niż powinno. Grrr!

  • Wiecej serca niz rozumu 1 grudnia 2018 o 08:06 Odpowiedz

    Makowiec to jedyne ciasto którego nie lubię…

    • Wysmakowane 1 grudnia 2018 o 22:11 Odpowiedz

      Na szczęście na wysmakowane masz masę innych inspiracji 😉

  • JackieDubb 30 listopada 2018 o 22:52 Odpowiedz

    Wyglada pysznie! Spróbuje zrobić!

  • Vai Bewitched 30 listopada 2018 o 21:15 Odpowiedz

    Czemu japoński akurat? Ja za makowcami nie przepadam, ale w mojej rodzinie go uwielbiają. 😉

    • Wysmakowane 30 listopada 2018 o 21:18 Odpowiedz

      Nie mam pojęcia. Z Japonią nie ma nic wspólnego 😉 Nie ja to wymyśliłam. A ktoś kto wpadł na tą nazwę miał niezłą fantazję. Ale sam przepis obmyślił świetnie!

  • Mocnastronakobiety 30 listopada 2018 o 21:09 Odpowiedz

    Uwielbiam ten przepis z tym, że znam go pod nazwą szarlotka japońska. Ciasto jest obłędnie wilgotne i przepyszne.

    • Wysmakowane 30 listopada 2018 o 21:13 Odpowiedz

      O, nie słyszałam o tej wariacji. Dobrze wiedzieć. Choć niewątpliwie maku tu dużo więcej niż jabłek i zdecydowanie dominuje smakiem, więc jakoś makowowiec mi jednak bardziej pasuje. Zwał nie zwał, jest pyszne! 🙂

MENU