Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami i kruszonką

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Po tym, jaki entuzjazm wzbudził ostatnio nocny chleb z garnka, postanowiłam zrobić ciasto na podobnej zasadzie. Na drożdżach, bez wyrabiania, leżakujące przez noc w lodówce i rano tylko do zapieczenia. I oto mam dla Was banalnie proste ciasto drożdżowe BEZ wyrabiania! Już prościej się nie da! Wieczorem wykładamy do miski warstwowo wszystkie składniki, rano wystarczy krótko wymieszać je łyżką, dodać dowolne owoce, posypać kruszonką (albo i nie!), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec. To dziecinnie proste i chyba nie może się nie udać ? Jeśli lubicie ciasta drożdżowe i jedynie wizja wyrabiania i kilkukrotnego czekania na wyrośnięcie, powstrzymuje Was przed jego pieczeniem, to nie wahajcie się już ani chwili dłużej. Nie jest to może najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam w życiu, ale wciąż jest naprawdę bardzo dobre. A patrząc na prostotę jego wykonania, zdecydowanie uważam, że jest to świetny deal. I na pewno będę do tego przepisu wracać jeszcze nie raz.

Uwaga! Ciasto raczej nie rośnie przez noc w lodówce. Po wyłożeniu do miski możecie być zaniepokojeni, tym jak jest niskie. Ale! W czasie pieczenia rośnie jak szalone! Robiłam w mniejszej tortownicy i na szczęście pomna tej uwagi, część ciasta zapiekłam w foremkach na babeczki. I chwała, bo inaczej ciasto chyba wyskoczyłoby mi z formy 😛

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami i kruszonką

  • 40 g drożdży świeżych
  • 85 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 małe jajka
  • 90 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 270 g przesianej mąki
  • szczypta soli
  • kruszonka: 100 g mąki pszennej, 90 g cukru, 60 g zimnego masła
  • ok 200 g jagód (lub innych owoców np. wiśnie, śliwki, morele, truskawki)

Na dno miski wkruszyć drożdże i dodawać po kolei warstwowo kolejne składniki (cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesiana mąka, sól). Nie mieszać składników! Wstawić miskę do lodówki na min 4 godziny, albo na całą noc. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania grudek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i wymieszać na jednolitą masę. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm (wyłożona na spodzie papierem do pieczenia). Posypać owocami i kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min (do tzw. suchego patyczka).

Nocne ciasto drożdżowe z owocamiNajprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami i kruszonkąciasto muffinki drożdżowe bez wyrabianiaProste ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Jestem dość nie doświadczona w ciastach to wygląda pysznie chciałabym się z nim zmierzyć tylko problem polega na tym że nie mam wagi jest jakiś sposób na od mierzenie składników

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami