
- Porcja: tortownica 20 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 11 sierpnia 2019
Po tym, jaki entuzjazm wzbudził ostatnio nocny chleb z garnka, postanowiłam zrobić ciasto na podobnej zasadzie. Na drożdżach, bez wyrabiania, leżakujące przez noc w lodówce i rano tylko do zapieczenia. I oto mam dla Was banalnie proste ciasto drożdżowe BEZ wyrabiania! Już prościej się nie da! Wieczorem wykładamy do miski warstwowo wszystkie składniki, rano wystarczy krótko wymieszać je łyżką, dodać dowolne owoce, posypać kruszonką (albo i nie!), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec. To dziecinnie proste i chyba nie może się nie udać ? Jeśli lubicie ciasta drożdżowe i jedynie wizja wyrabiania i kilkukrotnego czekania na wyrośnięcie, powstrzymuje Was przed jego pieczeniem, to nie wahajcie się już ani chwili dłużej. Nie jest to może najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam w życiu, ale wciąż jest naprawdę bardzo dobre. A patrząc na prostotę jego wykonania, zdecydowanie uważam, że jest to świetny deal. I na pewno będę do tego przepisu wracać jeszcze nie raz.
Uwaga! Ciasto raczej nie rośnie przez noc w lodówce. Po wyłożeniu do miski możecie być zaniepokojeni, tym jak jest niskie. Ale! W czasie pieczenia rośnie jak szalone! Robiłam w mniejszej tortownicy i na szczęście pomna tej uwagi, część ciasta zapiekłam w foremkach na babeczki. I chwała, bo inaczej ciasto chyba wyskoczyłoby mi z formy 😛
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami i kruszonką
- 40 g drożdży świeżych
- 85 g cukru drobnego do wypieków
- 4 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 małe jajka
- 90 ml oleju
- 100 ml mleka
- 270 g przesianej mąki
- szczypta soli
- kruszonka: 100 g mąki pszennej, 90 g cukru, 60 g zimnego masła
- ok 200 g jagód (lub innych owoców np. wiśnie, śliwki, morele, truskawki)
Na dno miski wkruszyć drożdże i dodawać po kolei warstwowo kolejne składniki (cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesiana mąka, sól). Nie mieszać składników! Wstawić miskę do lodówki na min 4 godziny, albo na całą noc. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania grudek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i wymieszać na jednolitą masę. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm (wyłożona na spodzie papierem do pieczenia). Posypać owocami i kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min (do tzw. suchego patyczka).
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
9 Responses
Szczerze mówiąc nie wierzyłam se die uda a tu proszę 🙂 Moja zimowa wersja z jabłkami.
Brzmi całkiem prosto, może spróbuję w końcu swoich sił z ciastem drożdżowym?
Jest proste. Nawet bardzo.
muszę takie ciasto zrobić 🙂 do owocowej herbatki pasuje idealnie
Mniam, ciasto prezentuje się wybornie i smakowicie.
Jestem dość nie doświadczona w ciastach to wygląda pysznie chciałabym się z nim zmierzyć tylko problem polega na tym że nie mam wagi jest jakiś sposób na od mierzenie składników
Tak, jasne. Tutaj dział miary gdzie zamieściłam przelicznik z gram na łyżki/ szklanki: https://www.wysmakowane.pl/miary/
Dziękuję dziś będę próbować ?
Rzeczywiście całe ciasto jest bardzo proste i bardzoooo smaczne.