Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Recepta na sernik mazisty idealny

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jaki jest sernik mazisty idealny? Jestem fanatycznie rozkochana w ciężkich, zwartych, bardzo kremowych sernikach, które wprost rozpływają się w ustach. Recepturę na sernik mazisty idealny wypracowywałam dobrych kilka lat, szukając, testując, próbując. Mimo, że wydaje mi się, że już ją mam, wciąż eksperymentuję i nie mogę przestać (mania jakaś?), więc tak naprawdę baza w każdym przepisie na blogu jest odrobinę inna od poprzednich. Niemniej by uzyskać sernik mazisty idealny pewne rzeczy są już stałe i nieodzowne. Po kolei 🙂

Składniki obowiązkowe

  • SER: w moim idealnym serniku w ogóle nie używamy tradycyjnego twarogu. Zastępuje go zazwyczaj w poniższych proporcjach
    • w 50% – serek kremowy o smaku naturalnym/ śmietankowym – do kupienia w każdym supermarkecie. Właściwie dowolny mazisty, kremowy serek używany powszechnie do kanapek, np. Philadelphia, Ostrowia, Twój Smak, Milandia – w większości występują w płaskich opakowaniach (Uwaga! Philadelphia ma najbardziej słonawy posmak, więc nie każdemu to podpasuje). Odpadają serki puszyste typu Almette, Górski, Twój Smak puszysty, Turek – zazwyczaj sprzedawane w a’la kubeczkach
    • w 25% – mascarpone
    • w 25% – ricotta
  • JAJKA: średnio 3 jajka na kilogram sera, ale tu proporcje mogą się różnić w zależności od pozostałych składników. Jajka mają właściwości spulchniające dlatego by uzyskać idealnie mazisty sernik należy je miksować jak najkrócej by dodatkowo nie napowietrzać masy. W pulchnych sernikach miksujemy długo, a nawet dodajemy mocno ubite osobno białka. W mazistych często wręcz przeciwnie. Jak najkrótsze miksowanie i często oprócz całych jajek dodatek jeszcze samych żółtek.
  • CUKIER: zawsze drobny, jak najdrobniejszy. Nie używam w ogóle cukru z grubymi ziarenkami. Ilość zależy przede wszystkim od pozostałych składników tak sernika jak i spodu/ polewy. W specyficznych przypadkach używam cukru pudru.

Składniki opcjonalne

  • MĄKA ZIEMNIACZANA – zazwyczaj dodaję jej niewielką ilość by dodatkowo zagęścić sernik. Jednak trzeba być bardzo ostrożnym i nie przesadzić z ilością, by sernik nie zrobił się sypki i kruchy. 3 łyżki na kilogram sera wydaje się być absolutnym maksimum.
  • ŚMIETANA KREMOWA 30%/ 36% – zazwyczaj używam 36% choć często ciężko ją dostać i zwiększa kaloryczność sernika. Jej dodatek sprawia jednak że sernik jest jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy
  • MLEKO SKONDENSOWANE SŁODZONE lub MLEKO KOKOSOWE – dodatkowe składniki dla uzyskania jeszcze bardziej mazistej i wilgotnej struktury sernika

Wykonanie – sernik mazisty idealny

  • SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ – konieczne wszystkie. Powinny dojść do niej w naturalny sposób, a nie poprzez podgrzanie. Oznacza to wyjęcie z lodówki co najmniej 2 godziny przed szykowaniem sernika. Możemy przyspieszyć proces ocieplania jeśli wyjmiemy składniki z opakowań i rozłożymy na szerszej powierzchni, np. przełożyć sery do misy miksera, jajka rozbić do płaskiej miseczki, itp.
  • KRÓTKIE MIKSOWANIE: Miksujemy na średnich obrotach, jak najkrócej to możliwe – tylko tyle by składniki się ze sobą połączyły. Zaczynam zazwyczaj od zmiksowania wszystkich typów serów na gładką masę. Dodaję wszystkie składniki poza jajkami – krótko miksuję i na koniec miksuję z jajkami (nie można napowietrzyć jajek bo sernik nam urośnie podczas pieczenia).
  • PIECZENIE:
    • W KĄPIELI WODNEJ – para wodna unosząca się podczas pieczenia sprawia że w piekarniku jest bardzo wilgotno, więc sernik piecze się równomiernie przez co nie powinien pękać w trakcie pieczenia i później studzenia. Jak to zrobić? Do nagrzanego piekarnika (przed wstawieniem sernika) na dno wstawiamy szeroką formę z wrzącą wodą. Formę z sernikiem owijamy folią aluminiową na zewnątrz, żeby sernik nie wyciekł od spodu i wstawiamy na półkę wyżej.
    • W CORAZ NIŻSZEJ TEMPERATURZE: standardowo nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wstawiam sernik i po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 120 stopni. Po godzinie pieczenia jeszcze zmniejszam temperaturę do 100 stopni i dopiekam kolejny kwadrans – to minimalizuje szanse, że sernik nam popęka
    • GRZANIE GÓRA – DÓŁ BEZ TERMOOBIEGU
    • NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA – to może go sprowokować do popękania
    • KOŃCZYMY GDY SERNIK ZETNIE SIĘ NA WIERZCHU – masa po lekkim dotknięciu wierzchu wciąż może się trząść, ważne że z wierzchu jest ścieta. To jest moment by wyłączyć piekarnik. Sernik jeszcze dojdzie w środku. Nie przeciągamy pieczenia by nie wysuszyć sernika. Wyczucie odpowiedniego momentu jest bardzo ważne. Każdy piekarnik jest odrobinę inny, więc sprawdzamy gotowość sernika już kilka minut przed podanym w przepisie i kończymy jeśli uznamy, że już pora.

Uwagi końcowe

  • STUDZENIE: po wyłączaniu piekarnika zostawiamy sernik zamknięty w środku jeszcze kilkanaście minut, po czym stopniowo uchylamy piekarnik. Najpierw lekko rozszczelniamy (można włożyć pod drzwiczki ściereczkę), po kilkunastu minutach lekko uchylamy, itd., aż będzie całkowicie otwarty. Wówczas wyciągnąć na blat i całkowicie wystudzić w formie – nie otwieramy boków by sprawdzić czy sernik się dobrze dopiekł. Cierpliwości. 🙂
  • LEŻAKOWANIE: nie jest to szarlotka – najpyszniejsza wyciągnięta cieplutka z piekarnika. Sernik potrzebuje czasu. Doba leżakowania w lodówce sprawia że zyskuje na smaku tak bardzo, że naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać.
  • PRZECHOWYWANIE: Trzymamy w lodówce, można w otwartej formie bez boków. Do 5 dni wciąż jest idealnie pyszny.

Rekomendowane szczególnie maziste serniki idealne

sernik z truflami i malinami
Truflowy sernik z malinami
sernik mars
Sernik Mars
Sernik orzechowy z chrupką orzechową
Orzechowy sernik z chrupką orzechową

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Zastosowałam się chyba do wszystkich wskazówek tu zawartych i pierwszy raz wyszedł mi tak rewelacyjny sernik! Dziękuję Pani za ten wpis. Świetne porady!

  2. Ale to dokładnie rozpisałaś! Nawet o serniku można stworzyć merytoryczny, porządny artykuł. Pozdrowienia z autostopowej wycieczki, brakuje mi sernika! 😉

    1. Bartek – autostopowa wycieczka – rewelacja! A muszę przyznać, że przy dłuższych wycieczkach mi też zawsze najbardziej brakuje sernika 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami