- Potrzebny czas: 40 minut + 70 min pieczenia
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 10 marca 2018
Intensywnie cytrynowy sernik z lemon curd i z granatem. Sernik jest podwójnie cytrynowy: sama masa serowa z dodatkiem startej skórki plus polewa z rewelacyjnej polewy lemon curd (znanej Wam już z bananowca). Sernik wyszedł mi dokładnie tak jak go sobie wyobrażałam tworząc przepis. Całość lekko kwaskowa, na pewno nie za słodka i intensywnie cytrynowa. Jeśli lubicie słodkie wypieki, proponuję zwiększyć ilość cukru w serniku o jakieś 30 g, a na wierzch dać słodszy dodatek niż granat np. świeże maliny czy suszoną żurawinę. Polewę Lemon Curd można przygotować do kilku dni wcześniej lub już w trakcie studzenia sernika (wykładamy na zimny sernik). W razie jakichkolwiek wątpliwości pełne ABC idealnego mazistego sernika. Chętnie odpowiem też na wszelkie pytania w komentarzach.
Odchudzony lemon curd
- 1,5 cytryny
- 1 całe jajko i 2 żółtka
- 100 g cukru
- płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 25 g masła
Cytrynę porządnie umyć i wyparzyć przelewając wrzątkiem. Do małego garnuszka zetrzeć skórę (tylko żółtą część) i wycisnąć sok. Dodać jajko i żółtka, cukier i skrobię ziemniaczaną. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć odczekać minutę (wciąż mieszając) i dodać masło. Gotować kolejną minutę aż do uzyskania jednolitej masy o idealnej dość gęstej konsystencji (wciąż ma być płynna by dobrze się ją rozprowadziło na cieście). Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Ciasteczkowy spód
- 180 g ciastek pełnoziarnistych (częściowo mogą być z czekoladą)
- 35 g masła, roztopionego
Ciastka i masło zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wysypać na spód, wyrównać. Podpiec w 175 stopniach przez 10 – 12 minut do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić. W tym czasie przyszykować sernik.
Cytrynowy sernik z lemon curd
- 750 g twarogu na sernik
- 500 g mascarpone
- 100 g drobnego cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 80 g śmietany 36%
- 1 cytryna (tylko starta skórka)
- 4 łyżki lemon curd’u (kremu cytrynowego) – przepis powyżej
- granat
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać mąkę i cukier, nastawić obroty miksera na niskie i miksować 2 minuty. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Na końcu wmieszać śmietanę i skórkę startą z wyparzonej cytryny (tylko żółta część, biała jest gorzkawa). Masę sernikową wylać na lekko ostudzony spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 160 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 120 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do pełnego ostudzenia. Chłodzić przez noc w lodówce. Kolejnego dnia na wierzchu rozsmarować polewę lemon curd i obsypać granatem. Przechowywać w lodówce.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
15 odpowiedzi
Jaki wymiar blachy?
Dzień dobry, wymiar blaszki zawsze podaje na górze, nad przepisem. W tym przypadku użyłam blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Można też upiec w dowolnej innej blaszce proporcjonalnie zmniejszając lub zwiększając ilość składników. Np. dla standardowej tortownicy o średnicy 21 cm proszę użyć 2/3 ilości podanych składników.
Zrobiłam lemon curd i wyszedł mi mega gęsty.
Jak rozprowadzic go na sernik?
Nie powinien. Proszę go podgrzać to zrobi się bardziej płynny, ewentualnie dodac troche więcej soku z cytryny
Czy do przepisu uzyty zostal gotowy ser z wiaderka?
Tu akurat tak bo nie miałam możliwości zmielenia samodzielnie. Ale na wiaderkowym wyszedł bardzo dobry
Interesujący wpis! Wygląda pięknie. Pewnie tak samo smakuje! Muszę spróbować! 🙂
http://blog.brevio.pl/
Juz mam na niego wielką ochotę 😉
Wygląda apetycznie. Wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji 😉
albo bez okazji 😉 zapraszam!
Uwielbiam serniki, oj zjadłabym taki mniam 🙂
Za sernikami nie przepadam, ale ten wygląda tak cudownie, że chętnie się skuszę 😀
to dopiero pochwała! Dziękuję 🙂
Uwielbiam sernik ☺
Ja też! Co najmniej dwa razy w tygodniu coś piekę, testuję mnóstwo przepisów… a i tak nic nie jest w stanie zrzucić sernika z piedestału 😉