Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Cytrynowy sernik z lemon curd

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Intensywnie cytrynowy sernik z lemon curd i z granatem. Sernik jest podwójnie cytrynowy: sama masa serowa z dodatkiem startej skórki plus polewa z rewelacyjnej polewy lemon curd (znanej Wam już z bananowca). Sernik wyszedł mi dokładnie tak jak go sobie wyobrażałam tworząc przepis. Całość lekko kwaskowa, na pewno nie za słodka i intensywnie cytrynowa. Jeśli lubicie słodkie wypieki, proponuję zwiększyć ilość cukru w serniku o jakieś 30 g, a na wierzch dać słodszy dodatek niż granat np. świeże maliny czy suszoną żurawinę. Polewę Lemon Curd można przygotować do kilku dni wcześniej lub już w trakcie studzenia sernika (wykładamy na zimny sernik). W razie jakichkolwiek wątpliwości pełne ABC idealnego mazistego sernika. Chętnie odpowiem też na wszelkie pytania w komentarzach.

 

Odchudzony lemon curd

  • 1,5 cytryny
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 25 g masła

Cytrynę porządnie umyć i wyparzyć przelewając wrzątkiem. Do małego garnuszka zetrzeć skórę (tylko żółtą część) i wycisnąć sok. Dodać jajko i żółtka, cukier i skrobię ziemniaczaną. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć odczekać minutę (wciąż mieszając) i dodać masło. Gotować kolejną minutę aż do uzyskania jednolitej masy o idealnej dość gęstej konsystencji (wciąż ma być płynna by dobrze się ją rozprowadziło na cieście). Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Ciasteczkowy spód

  • 180 g ciastek pełnoziarnistych (częściowo mogą być z czekoladą)
  • 35 g masła, roztopionego

Ciastka i masło zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wysypać na spód, wyrównać. Podpiec w 175 stopniach przez 10 – 12 minut do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić. W tym czasie przyszykować sernik.

Cytrynowy sernik z lemon curd

  • 750 g twarogu na sernik
  • 500 g mascarpone
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g śmietany 36%
  • 1 cytryna (tylko starta skórka)
  • 4 łyżki lemon curd’u (kremu cytrynowego) – przepis powyżej
  • granat

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać mąkę i cukier, nastawić obroty miksera na niskie i miksować 2 minuty. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Na końcu wmieszać śmietanę i skórkę startą z wyparzonej cytryny (tylko żółta część, biała jest gorzkawa). Masę sernikową wylać na lekko ostudzony spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 160 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 120 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do pełnego ostudzenia. Chłodzić przez noc w lodówce. Kolejnego dnia na wierzchu rozsmarować polewę lemon curd i obsypać granatem. Przechowywać w lodówce.

Cytrynowy sernik z lemon curdCytrynowy sernik z lemon curd

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

13 odpowiedzi

    1. Nie powinien. Proszę go podgrzać to zrobi się bardziej płynny, ewentualnie dodac troche więcej soku z cytryny

    1. Tu akurat tak bo nie miałam możliwości zmielenia samodzielnie. Ale na wiaderkowym wyszedł bardzo dobry

    1. Ja też! Co najmniej dwa razy w tygodniu coś piekę, testuję mnóstwo przepisów… a i tak nic nie jest w stanie zrzucić sernika z piedestału 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami