Wydrukuj

Pomysły na przekąski wegetariańskie na Sylwestra

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

 REKLAMA/ wpis reklamodawcy

Koniec roku upływa w wielu domach pod znakiem przygotowań nie tylko do świąt Bożego Narodzenia, ale i do Sylwestra. Warto zatem poznać ciekawe pomysły na przekąski wegetariańskie. Okazuje się bowiem, że zamienniki mięsa wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i uniwersalnością. Dzięki nim można bowiem stworzyć wiele interesujących potraw.

Nuggetsy Roślinne w asyście aromatycznych sosów

Jeżeli interesują nas przekąski wegetariańskie na Sylwestra, skierujmy swoją uwagę na Nuggetsy Roślinne od Garden Gourmet. Warto zaserwować je w asyście wspaniałych, aromatycznych sosów. 

Składniki:

  • opakowanie Nuggetsów Roślinnych Garden Gourmet
  • słoik cieciorki w zalewie
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki tahini 
  • przyprawy (sól, pieprz, kumin, papryka w proszku) 
  • dojrzałe awokado
  • oliwa z oliwek 
  • kilka-kilkanaście kropel soku limonkowego

Pierwszym etapem powinno być przygotowane sosów. Jeden z nich to hummus, który powstanie dzięki zmiksowaniu cieciorki, aromatycznych przypraw, ząbka czosnku, oliwy oraz tahiny. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję, ale jeśli wyda się zbyt gęsty, można dolać nieco więcej oliwy. Gdy sos będzie gotowy, umieszczamy go w naczyniu, w którym zostanie zaserwowany podczas przyjęcia. Drugi sos powstanie dzięki zblendowaniu awokado, wyciśniętego przez praskę ząbka czosnku, soku limonkowego oraz oliwy z oliwek. Warto oczywiście doprawić guacamole solą oraz pieprzem. Sos z awokado, podobnie jak ten z cieciorki umieszczamy w miseczce. Na chwilę przed podaniem, przyrządzamy Nuggetsy Roślinne od Garden Gourmet. Ich smak wspaniale skomponuje się z aromatycznymi sosami. 

A może wyjątkowa sałatka z roślinnymi klopsikami?

Przystawki bez mięsa na Sylwestra to także różnego rodzaju sałatki. Warto wykorzystać tę z aromatycznymi Klopsikami Warzywnymi.

Składniki:

  • opakowanie Klopsików Warzywnych Garden Gourmet
  • mix sałat z rukolą
  • 1/2 awokado
  • 1/2 papryki czerwonej
  • pół puszki kukurydzy
  • duży pomidor malinowy
  • makaron kokardki
  • wegański majonez z pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania można rozpocząć od przyrządzenia Klopsików Warzywnych od Garden Gourmet zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, aby zdążyły ostygnąć. Następnie, w misce umieszczamy mix sałat. Warzywa wraz z awokado kroimy w kostkę. W międzyczasie, gotujemy także makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Klopsiki, warzywa i kukurydzę wsypujemy do salaterki, w której znajduje się już sałata. Dodajemy majonez roślinny oraz sól i pieprz do smaku.

 

 

Fileciki Roślinne z warzywami w cieście francuskim 

Miłośników ciasta francuskiego nie brakuje. Dzięki niemu można przyrządzić smakowitą przekąskę, której smak zaproszeni goście zapamiętają na długo.

Składniki:

  • opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego
  • opakowanie Filecików Roślinnych Garden Gourmet
  • dowolne warzywa (szpinak, papryka, cukinia)
  • wegański ser żółty 

Wykonanie:

Przygotowanie tej przystawki na Sylwestra jest banalnie proste. W pierwszej kolejności należy zająć się pokrojeniem warzyw takich jak papryka czy cukinia w paski bądź w kostkę. Jeśli używa się szpinaku, należy poddusić go kilka minut na oliwie z oliwek. W zależności od preferencji, można doprawić taki farsz solą, pieprzem oraz czosnkiem. Następnie należy pokroić wegańskie ciasto francuskie na kwadraty. Na każdym płacie układamy wybrane warzywa, a więc paprykę, cukinię bądź farsz szpinakowy. Jest to także etap, w którym można doprawić je wybranymi przyprawami. Później nie pozostaje nic innego jak posypanie kwadratów z ciasta roślinnym serem żółtym. Kolejny krok to zlepienie ze sobą przeciwległych krańców ciasta. Koperty pieczemy przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie można zabrać się za przygotowanie Filecików Roślinnych od Garden Gourmet zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu. Gdy obie przekąski będą gotowe, umieszczamy je obok siebie na ozdobnych talerzach. 

 REKLAMA/ wpis reklamodawcy

Przekąski wegetariańskie na sylwestra
Zdjęcie autorstwa senivpetro na Freepik

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g