Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Kotleciki rybne z kaszą i z sosem musztardowym

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Po burgerach rybnych z ryżem oraz kotletach rybnych z ziemniakami przyszedł czas na kotleciki rybne z kaszą jaglaną. Sama nie wiem, którą kombinacją byliśmy najbardziej zachwyceni, więc chyba musicie przetestować wszystkie i dać mi znać co myślicie 😉 A na poważnie to kotleciki wyszły naprawdę pyszne. Mięciutkie, delikatne. Dzieciaki zajadały ze smakiem. O nas nie wspomnę. Kotleciki możecie, jak ja, upiec w piekarniku, ale równie dobrze można je po prostu usmażyć na patelni. Do ich przyrządzenia możecie wykorzystać surową rybę (jak w przepisie) lub użyć już przyrządzoną rybę, jeśli np. została Wam z poprzedniego dnia. Danie podałam z tłuczonymi ziemniakami, świeżymi warzywami i z prostym, aksamitnym sosem musztardowym z przepisu poniżej. Bardzo Wam ten sos polecam. Jest dość uniwersalny i doskonale pasuje zarówno do dań rybnych, jak i mięsnych.

Kotleciki rybne z kaszą

  • 200 g kaszy jaglanej lub jęczmiennej
  • 500 g białej, wyfiletowanej ryby np. dorsz, miruna, halibut, sola
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • bułka tarta
  • 2 niewielkie jajka
  • ok łyżka posiekanego szczypiorku

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Filety ryby umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. Posypać przyprawami i delikatnie natrzeć oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 minut. W tym czasie posiekać drobno cebulę i czosnek. Zeszklić je na łyżce oliwy na patelni. Dodać na patelnię łyżkę masła i 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać dokładnie i chwilę razem smażyć.

Rybę, kaszę i zawartość patelni zostawić do lekkiego ostudzenia. Przełożyć do wysokiego pojemnika do blendowania. Dodać jajka oraz szczypiorek i  następnie zblendować. Z masy rybnej uformować 8 kotlecików. Delikatnie je panierować w bułce tartej i  natłuścić oliwą. Układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 180 stopniach C. Podawać polane sosem musztardowym obsypane dodatkowo szczypiorkiem.

Sos musztardowy

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 150 ml bulionu
  • łyżka musztardy dijon
  • świeżo mielony pieprz

Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotować około 10 minut aż sos mocno zgęstnieje.

kotleciki rybne z kaszą z sosem musztardowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 Responses

  1. Właśnie szukałam pomysłu na danie z ryby inne niż filet. Kotleciki wyglądają naprawdę apetycznie. Z chęcią wypróbuję przepis.

  2. ciekawy pomysł na rybny obiad….i na przemycenie kaszy jaglanej. Wypróbuję go chętnie, bo w moim domu tylko ja się zajadam kaszą, a reszta domowników kręci nosem i trzeba użyć na nich podstępu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g