Autor Wysmakowane 26 grudnia 2018
Po burgerach rybnych z ryżem oraz kotletach rybnych z ziemniakami przyszedł czas na kotleciki rybne z kaszą jaglaną. Sama nie wiem, którą kombinacją byliśmy najbardziej zachwyceni, więc chyba musicie przetestować wszystkie i dać mi znać co myślicie 😉 A na poważnie to kotleciki wyszły naprawdę pyszne. Mięciutkie, delikatne. Dzieciaki zajadały ze smakiem. O nas nie wspomnę. Kotleciki możecie, jak ja, upiec w piekarniku, ale równie dobrze można je po prostu usmażyć na patelni. Do ich przyrządzenia możecie wykorzystać surową rybę (jak w przepisie) lub użyć już przyrządzoną rybę, jeśli np. została Wam z poprzedniego dnia. Danie podałam z tłuczonymi ziemniakami, świeżymi warzywami i z prostym, aksamitnym sosem musztardowym z przepisu poniżej. Bardzo Wam ten sos polecam. Jest dość uniwersalny i doskonale pasuje zarówno do dań rybnych, jak i mięsnych.
Kotleciki rybne z kaszą
- 200 g kaszy jaglanej lub jęczmiennej
- 500 g białej, wyfiletowanej ryby np. dorsz, miruna, halibut, sola
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła klarowanego
- bułka tarta
- 2 niewielkie jajka
- ok łyżka posiekanego szczypiorku
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Filety ryby umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. Posypać przyprawami i delikatnie natrzeć oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 minut. W tym czasie posiekać drobno cebulę i czosnek. Zeszklić je na łyżce oliwy na patelni. Dodać na patelnię łyżkę masła i 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać dokładnie i chwilę razem smażyć.
Rybę, kaszę i zawartość patelni zostawić do lekkiego ostudzenia. Przełożyć do wysokiego pojemnika do blendowania. Dodać jajka oraz szczypiorek i następnie zblendować. Z masy rybnej uformować 8 kotlecików. Delikatnie je panierować w bułce tartej i natłuścić oliwą. Układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 180 stopniach C. Podawać polane sosem musztardowym obsypane dodatkowo szczypiorkiem.
Sos musztardowy
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 150 ml bulionu
- łyżka musztardy dijon
- świeżo mielony pieprz
Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotować około 10 minut aż sos mocno zgęstnieje.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
5 Responses
Właśnie szukałam pomysłu na danie z ryby inne niż filet. Kotleciki wyglądają naprawdę apetycznie. Z chęcią wypróbuję przepis.
ciekawy pomysł na rybny obiad….i na przemycenie kaszy jaglanej. Wypróbuję go chętnie, bo w moim domu tylko ja się zajadam kaszą, a reszta domowników kręci nosem i trzeba użyć na nich podstępu 🙂
Tu po zmieleniu mogą się nawet nie połapać, że jest w środku 🙂
Oj, widze cos smakowitego 🙂 z checia bym sie skusila 🙂
Chętnie spróbuję, może zasmakują moim córkom 🙂