Autor Wysmakowane 2 stycznia 2019
Ryż zapiekany z jabłkami po raz drugi na blogu. Wraca do nas jak bumerang jesienną i zimową porą. Dzieci za nim wręcz przepadają i przyznam szczerze, że ja też. W pierwszej odsłonie (link) serwowałam go Wam w małych kokilkach zapiekanego z śmietaną. Dziś wersja duża, rodzinna, bez dodatku śmietany, chyba że lubicie to możecie polać nią już gotowe danie (zamiast jogurtu). Zamiast tego, ryż gotowałam nie tradycyjnie w wodzie, ale w mleku z dodatkiem wanilii i masła. Dzięki temu po ugotowaniu był delikatniejszy i bardziej miękki. Zamiast świeżych jabłek, spokojnie możecie wykorzystać Wasze zimowe zapasy przetworów jabłkowych. Natomiast mleko krowie możecie podmienić na roślinne, np. kokosowe czy migdałowe.
Ryż zapiekany z jabłkami bez śmietany
- 8 jabłek
- laska cynamonu
- cytryna
- 3-4 łyżki cukru
- czubata łyżeczka cynamonu
- 250 g suchego ryżu
- 600 ml mleka
- ok 5 łyżek masła
- laska wanilii
- spora szczypta soli
- jajko
- jogurt naturalny – do podania – opcjonalnie
Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Włożyć do garnka, dodać laskę cynamonu, sok z cytryny i łyżkę cukru. Zalać wrzątkiem do przykrycia jabłek i gotować około 15 minut, aż jabłka zrobią się bardzo miękkie. Pod koniec doprawić cynamonem do smaku.
W tym czasie przygotować ryż. Mleko wlać do garnka i zgotować. Wsypać ryż, pozostały cukier, 2 łyżki masła i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Dokładnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć grzanie i gotować około 12 – 15 minut do miękkości ryżu. Jeśli to konieczne, podlać w trakcie mlekiem, tak by ryż nie przywierał do dna. Lekko ostudzić i wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Formę żaroodporną wysmarować na dnie i bokach masłem (trzecia łyżka). Połowę ryżu wyłożyć na spód formy. Przykryć całością jabłek i na jabłka wyłożyć resztą ryżu. Pozostałe masło drobno posiekać i obsypać nim wierzch zapiekanki. Formę przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika i grzać około pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego przestudzenia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
10 Responses
Ten przepis tez muszę koniecznie wypróbować
To jest mój ulubiony przepis z dzieciństwa!
dla mnie to smaki dzieciństwa i ubolewam nad tym,że moje dziecię nie bardzo przepada za ryżem i jabłkami w innej formie niż na świeżo. Może kiedyś się przekona 🙂
Bardzo fajne, bo bardzo proste i wydaje się być smaczne 🙂 Jutro na spokojnie spróbuję przyrządzić dla siebie i dla dzieciaków 🙂
blog BM.net.pl
Obstawiam, że dzieci będą zadowolone. Moje piszczą z radości na ryż z jabłkami 😉
Kojarzę z dzieciństwa, ale nie byłam nigdy fanką takiego zestawu pomimo, że ryż kocham ponad wszystko.
Mmmm… danie wyśmienite, pyszne, tylko się zajadać. Warto tylko pamiętać, że to istna bomba węglowodanowa 😉
Smaki dzieciństwa, ale w tym wydaniu smakowałyby zapewne wyjątkowo wykwintnie. Może i wypróbuję. 🙂
Oj nie 🙂 Daleko mu do wykwintnego dania. Zdecydowanie to wydanie z dzieciństwa 🙂
Dla mnie wanilia, cynamon są wykwintne. ?