Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ryż zapiekany z jabłkami bez śmietany

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ryż zapiekany z jabłkami po raz drugi na blogu. Wraca do nas jak bumerang jesienną i zimową porą. Dzieci za nim wręcz przepadają i przyznam szczerze, że ja też. W pierwszej odsłonie (link) serwowałam go Wam w małych kokilkach zapiekanego z śmietaną. Dziś wersja duża, rodzinna, bez dodatku śmietany, chyba że lubicie to możecie polać nią już gotowe danie (zamiast jogurtu). Zamiast tego, ryż gotowałam nie tradycyjnie w wodzie, ale w mleku z dodatkiem wanilii i masła. Dzięki temu po ugotowaniu był delikatniejszy i bardziej miękki. Zamiast świeżych jabłek, spokojnie możecie wykorzystać Wasze zimowe zapasy przetworów jabłkowych. Natomiast mleko krowie możecie podmienić na roślinne, np. kokosowe czy migdałowe.

Ryż zapiekany z jabłkami bez śmietany

  • 8 jabłek
  • laska cynamonu
  • cytryna
  • 3-4 łyżki cukru
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 250 g suchego ryżu
  • 600 ml mleka
  • ok 5 łyżek masła
  • laska wanilii
  • spora szczypta soli
  • jajko
  • jogurt naturalny – do podania – opcjonalnie

Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Włożyć do garnka, dodać laskę cynamonu, sok z cytryny i łyżkę cukru. Zalać wrzątkiem do przykrycia jabłek i gotować około 15 minut, aż jabłka zrobią się bardzo miękkie. Pod koniec doprawić cynamonem do smaku.

W tym czasie przygotować ryż. Mleko wlać do garnka i zgotować. Wsypać ryż, pozostały cukier, 2 łyżki masła i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Dokładnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć grzanie i gotować około 12 – 15 minut do miękkości ryżu. Jeśli to konieczne, podlać w trakcie mlekiem, tak by ryż nie przywierał do dna. Lekko ostudzić i wymieszać z roztrzepanym jajkiem.

Formę żaroodporną wysmarować na dnie i bokach masłem (trzecia łyżka). Połowę ryżu wyłożyć na spód formy. Przykryć całością jabłek i na jabłka wyłożyć resztą ryżu. Pozostałe masło drobno posiekać i obsypać nim wierzch zapiekanki. Formę przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika i grzać około pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego przestudzenia.

Ryż zapiekany z jabłkami bez śmietany

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. dla mnie to smaki dzieciństwa i ubolewam nad tym,że moje dziecię nie bardzo przepada za ryżem i jabłkami w innej formie niż na świeżo. Może kiedyś się przekona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami