
Autor Wysmakowane 17 lutego 2017
Kotleciki rybne z ziemniakami to propozycja na danie dla całej rodziny. Absolutnie uwielbiane przez dzieci. Smakują naprawdę wybornie i na ciepło i na zimno. Moje dziecko tak je lubi, że zawsze robię je od razu z podwójnej porcji i część mrożę. Mrozimy już usmażone, ostudzone kotleciki, rozmrażamy w temperaturze pokojowej i podgrzewamy po całkowitym rozmrożeniu.
Jeśli macie czas to warto rozłożyć szykowanie kotlecików na dwa dni: pierwszego upiec rybę i ugotować ziemniaki, a drugiego wykończyć kotleciki. Tak „odleżkowana” ryba i ziemniaki będą dzięki temu mniej wilgotne. Sos również można przygotować dzień wcześniej, choć również nie jest to konieczne. Do sosu zdecydowanie polecam dodać majonez, choć jeśli wśród biesiadników są malutkie dzieci to pewnie choć część sosu warto zrobić na samym jogurcie.
Kotleciki rybne z ziemniakami
- 300 g dowolnej ryby bez ości i skóry – ugrillowane
- 400 g ziemniaków
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 jajka
- mąka na panierkę
- bułka tarta na panierkę
- 100 g gęstego jogurtu greckiego (lub pół na pół z majonezem)
- mały ogórek kiszony
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 czerwonej cebuli
- 3 łyżki parmezanu
- świeżo zmielony pieprz i sól
Przygotować sos. Jogurt wyłożyć do miseczki. Dodać starty ogórek kiszony, łyżkę posiekanych kaparów, 1,5 łyżki soku z cytryny, połowę drobno posiekanej cebuli i startego parmezanu. Wymieszać dokładnie i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Rybę zgrillować w piekarniku lub na patelni. Ziemniaki ugotować, dobrze odparować i ostudzić, po czym dokładnie rozgnieść praską lub widelcem. Rybę i ziemniaki włożyć do miski, dodać drobno posiekany szczypiorek, 1 jajko, pozostały sok z cytryny, drugą łyżkę posiekanych kaparów i resztę drobno posiekanej cebuli. Doprawić do smaku po pół łyżeczki soli i pieprzu i dobrze wymieszać. Masa powinna wyjść dość zwarta. Wilgotnymi dłońmi formować kotleciki i panierować tradycyjnie, po kolei w: mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wykładać na rozgrzaną blaszkę piekarnika, skropić olejem i piec w 200 stopniach C (opcja grill) przez 8 minut, po czym obrócić na drugą stronę i piec kolejne 8 minut. Podawać z sosem.
Jedna odpowiedź
Takich kotlecików nigdy nie jadłam, ciekawa jestem czy by mi posmakowały