Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kotleciki rybne z ziemniakami

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kotleciki rybne z ziemniakami to propozycja na danie dla całej rodziny. Absolutnie uwielbiane przez dzieci. Smakują naprawdę wybornie i na ciepło i na zimno. Moje dziecko tak je lubi, że zawsze robię je od razu z podwójnej porcji i część mrożę. Mrozimy już usmażone, ostudzone kotleciki, rozmrażamy w temperaturze pokojowej i podgrzewamy po całkowitym rozmrożeniu.

Jeśli macie czas to warto rozłożyć szykowanie kotlecików na dwa dni: pierwszego upiec rybę i ugotować ziemniaki, a drugiego wykończyć kotleciki. Tak „odleżkowana” ryba i ziemniaki będą dzięki temu mniej wilgotne. Sos również można przygotować dzień wcześniej, choć również nie jest to konieczne. Do sosu zdecydowanie polecam dodać majonez, choć jeśli wśród biesiadników są malutkie dzieci to pewnie choć część sosu warto zrobić na samym jogurcie.

Kotleciki rybne z ziemniakami

  • 300 g dowolnej ryby bez ości i skóry – ugrillowane
  • 400 g ziemniaków
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 jajka
  • mąka na panierkę
  • bułka tarta na panierkę
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego (lub pół na pół z majonezem)
  • mały ogórek kiszony
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Przygotować sos. Jogurt wyłożyć do miseczki. Dodać starty ogórek kiszony, łyżkę posiekanych kaparów, 1,5 łyżki soku z cytryny, połowę drobno posiekanej cebuli i startego parmezanu. Wymieszać dokładnie i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Rybę zgrillować w piekarniku lub na patelni. Ziemniaki ugotować, dobrze odparować i ostudzić, po czym dokładnie rozgnieść praską lub widelcem. Rybę i ziemniaki włożyć do miski, dodać drobno posiekany szczypiorek, 1 jajko, pozostały sok z cytryny, drugą łyżkę posiekanych kaparów i resztę drobno posiekanej cebuli. Doprawić do smaku po pół łyżeczki soli i pieprzu i dobrze wymieszać. Masa powinna wyjść dość zwarta. Wilgotnymi dłońmi formować kotleciki i panierować tradycyjnie, po kolei w: mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wykładać na rozgrzaną blaszkę piekarnika, skropić olejem i piec w 200 stopniach C (opcja grill) przez 8 minut, po czym obrócić na drugą stronę i piec kolejne 8 minut. Podawać z sosem.

Kotleciki rybne z ziemniakamiKotleciki rybne z ziemniakami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami