Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Wegańskie curry z kalafiorem i cieciorką

4,3
Rated 4.3 out of 5
4.3 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Wegańskie curry z kalafiorem i cieciorką

Wegańskie curry z kalafiorem i cieciorką zanurzone w kremowym, pysznym sosie pomidorowym. Syci i rozgrzewa. Zwłaszcza jeśli nie będziecie żałować pasty curry i chilli!🌶🌶. Choć oczywiście, to jak bardzo pikantne będzie Wasze curry, zależy tylko od Was i od Waszych preferencji. 

Ostre, czy łagodne, polecam Wam bardzo! Takie kolorowe, rozgrzewające danie pasuje idealne! Zwłaszcza, gdy za oknem tak szaro, buro i ponuro, jak obecnie.

 

ps. Przy okazji, zdałam sobie sprawę, że to wegańskie curry z kalafiorem i cieciorką, to  już dziesiąte curry. które zamieszczam na moim Wysmakowanym blogu. Sprawdźcie sami pozostałe przepisy i dajcie znać, który z nich jest Waszym ulubieńcem. Do wszystkich przepisów tędy -> tag: CURRY

Wegańskie curry z kalafiorem i cieciorką - Składniki

Wegańskie curry z kalafiorem i cieciorką - wykonanie

Na dużej patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju. Cebulę posiekać drobno i zeszklić. Dodać starty czosnek oraz imbir. Chwilę razem smażyć, na wolnym ogniu, uważając, by nie przypalić czosnku. Następnie dodać wszystkie przyprawy oraz drugą łyżkę oleju. Smażyć 30 sekund, po czym na patelnię dodać posiekane pomidory i pastę curry. Wymieszać dokładnie i smażyć razem kilka minut. W tym czasie kalafior podzielić na niewielkie różyczki.

Zawartość patelni przelać do miski i zmiksować na pastę. Nie musi być bardzo dokładnie. Pastę przelać z powrotem na patelnię. Dodać kalafiora oraz mleko kokosowe, wymieszać i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać cieciorkę i gotować ostatnie 5 minut. Podawać z ugotowanym ryżem i świeżą kolendrą lub natką.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Wegańskie curry z kalafiorem i cieciorką

Wypróbuj też koniecznie:

Szybkie curry z ciecierzycy
SZYBKIE CURRY Z CIECIERZYCY
Curry z bakłażanem i kurczakiem
CURRY Z BAKŁAŻANEM I KURCZAKIEM
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,3
Rated 4.3 out of 5
4.3 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami