Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zielone curry z kurczakiem – przepis ze szkolenia w Tajlandii

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tajskie zielone curry z kurczakiem

Absolutnie rewelacyjny przepis na doskonałe zielone curry z kurczakiem. Idealne! Byliśmy w Tajlandii trzy razy, przetestowałam niezliczoną ilość curry i byłam na kilku szkoleniach, pytałam i pytałam. I jeszcze więcej próbowałam. 

Finalnie mam! Zielone curry z kurczakiem IDEALNE. Prawdziwie tajskie. Idealnie doprawione. Ten przepis zostaje ze mną na zawsze.  W Tajlandii raczej nie dostaniecie curry z brokułem. Zazwyczaj jest z kawałkiem cukinii, ale mi wersja z brokułem szalenie smakuje! Możecie traktować przepis jak bazę i kombinować z dowolnymi, ulubionymi warzywami. 

Bierzcie i korzystajcie. Ręczę za niego głową!

*WAŻNE jest przyszykowanie sobie wszystkich składników zanim odpalicie kuchenkę. Potem wszystko dzieje się już bardzo szybko i tylko dorzucacie kolejne składniki do woka (na patelnię). Zbyt długo smażone. wiele stracą.

Lubisz kuchnię tajską? Bardzo polecam Ci przetestować klasyk kuchni tajskiej Pad Thai. Ten przepis jest bajeczny! Po przetestowaniu sete pad thaiów w Tajlandii, a potem w domu, wreszcie mam przepis IDEALNY.

Więcej tajskich dań? Jasne,że mam! Szukaj tutaj sprawdzone przepisy na kuchnia tajska –  tag: kuchnia tajska.

Tajskie zielone curry z kurczakiem

Tajskie zielone curry z kurczakiem

Przygotować sobie wszystkie składniki.  Kurczaka i paprykę pokroić w kostkę (taką na raz). Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

W  woku /dużej patelni przesmażyć pastę curry. Dodać mleko kokosowe w kilku turach, wymieszać i zagotować. Do woka dodać cukier, liście limonki kaffir i chilli. Wymieszać i gotować na dużej mocy palnika (by sos się częściowo zredukował).

Do wywaru dodać wszystkie warzywa. W osobnej miseczce przygotować sos. Wymieszać ze sobą dokładnie sos rybny, sos sojowy, pastę tamaryndowca. Sos dodać do woka razem z kurczakiem. Doprowadzić do wrzenia. Gotować krótko, tylko do ugotowania kurczaka.  

Podawać posypane posiekaną kolendrą lub (jeszcze lepiej) tajską bazylią.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

zielone curry z kurczakiem tajskie

Wypróbuj też koniecznie:

Tajski makaron z kurczakiem w sosie orzechowym
TAJSKI MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE ORZECHOWYM
kurczak po tajsku sezamowy
KURCZAK PO TAJSKU Z SEZAMEM

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami