Tagi:

Kajmakowy sernik na zimno z truskawkami to moje odkrycie tegorocznego sezonu truskawkowego! Generalnie wolę serniki pieczone niż na zimno, ale konsystencja, smak i prostota wykonania tego sernika absolutnie mnie urzekła. Sernik zrobiłam na deser po sutym obiedzie na spotkaniu rodzinnym. Wszyscy zarzekali się, że są tak pełni, że już deseru nie zmieszczą. Po czym sernik rozszedł się w błyskawicznym tempie! Haha. Wcale mnie to nie dziwi! Sama pochłonęła dwa kawałki i następnego dnia było mi szkoda, że nie zrobiłam go w wielkiej blaszce. Polecam bardzo! A jeśli też będziecie czuć niedosyt, to tutaj znajdziecie jeszcze więcej pomysłów na desery z truskawkami. Sezon jest krótki. Trzeba korzystać póki są!

Kajmakowy sernik na zimno z truskawkami

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego 400 g (ewentualnie gotowy kajmak)
  • 250 g ciastek owsianych (30g odlozyc do dekoracji)
  • 50 g masła
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 1 laska wanilii
  • 200 ml śmietany kremówki schłodzonej
  • 15 g żelatyny w proszku + 50 ml wody
  • pół kg truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • do ozdoby: bita śmietana/ mięta/ truskawki – opcjonalnie

Kajmak z mleka skondensowanego można przygotować dzień lub nawet miesiąc wcześniej. Puszkę wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą do przykrycia i gotować około 3 godziny. Wyjąć z garnka i całkowicie ostudzić przed otwarciem.

Ciastka pokruszyć drobno (konsystencja piasku). Roztopić w mikrofali lub w małym garnuszku masło i dodać do pokruszonych ciastek. Wymieszać dokładnie. Formę do pieczenia wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno i równomiernie rozprowadzić. Wklepać w dno formy by ciasteczka nie podniosły się po wylaniu masy serowej. Formę wstawić do lodówki na czas szykowania ciasta.

Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie. Odstawić do ostudzenia. Wciąż ma pozostać płynna. Do misy miksera przełożyć twaróg, kajmak i wanilię. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Do żelatyny dodawać po łyżce masy serowej za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać w ten sposób pięć łyżek i tak zaprawioną żelatynę przełożyć do całości masy i zmiksować tylko do połączenia.

W osobnym naczyniu ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy twarogowej w trzech turach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, tak by śmietana możliwie jak najmniej opadła.

Masę wyłożyć na schłodzony spód. Na początku wykładać delikatnie łyżką, by ciasteczka nie podeszły do góry. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. W równych odstępach wbijać je w masę tak by wystawał tylko czubek. Wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem zużywając połowę ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy będzie już lekko tężejąca wylać ją równomiernie na wierzch ciasta, pilnując by wszystkie wystające czubki były pokryte warstwą galaretki. Odstawić z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem pokroić na kwadraty. Każdy kwadrat udekorować kleksem bitej śmietany i pokruszonymi ciasteczkami. Można również ozdobić kawałkami truskawek lub/ i listkami świeżej mięty.

Kajmakowy sernik na zimno z truskawkamisernik z kajmakiem i z truskawkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kajmakowy sernik na zimno z truskawkami
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)