Wilgotna, kawowa babka marmurkowa na oleju rzepakowym

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszna, mięsista, wilgotna, kawowa babka marmurkowa. Do tego miękka, delikatna polewa czekoladowa. Zdecydowanie warto zrobić poprzedniego dnia, gdyż ciasto kolejnego dnia znacznie zyskuje na smaku! Ciasto trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej lub lekko chłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce. Polecam na Wielkanoc.

Kawowa babka marmurkowa

  • 60 g gorzkiej czekolady i 160 g mlecznej
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże szczypty soli
  • 240 ml oleju rzepakowego
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże jajka
  • 60 ml mleka
  • łyżka Amaretto
  • 30 g masła

Wszystkie składniki koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową.

Rozpuścić całą gorzką i 60 g mlecznej czekolady aż będzie jednolitą, gorącą masą. Dodać kawę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Zestawić z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.

Mąkę i proszek przesiać trzykrotnie przez drobne sitko. Wymieszać z solą. Do dużego pojemnika do miksowania wlać olej rzepakowy. Dodać cukier i cynamon. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach około 7 minut aż do otrzymania mocno napuszonej masy. Wówczas zacząć dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym przez około pół minuty. Dodać 1/4 mąki i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Dodać 15 ml mleka i znów wmieszać. Powtarzać na przemian aż do wyczerpania mąki i mleka.

Ciasto podzielić na dwie części (jedna trochę mniejsza). Do mniejszej części dodać ostudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Obie masy nakładać naprzemiennie  do formy (28 x 9 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Szpatułką lekko wymieszać. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec przez około 70 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Dopiero wówczas wykonać polewę. Resztę czekolady mlecznej (100 g) rozpuścić w garnku z grubym dnem razem z masłem i Amaretto. Cały czas mieszać aż do otrzymania gładkiej masy. Zestawić z ognia i rozprowadzić po cieście.

Wilgotna, kawowa babka marmurkowaWilgotna, kawowa babka marmurkowa

Przepis bierze udział w akcji „Pokochaj olej rzepakowy”

logo pokochaj olej rzepakowy

A oto 3 powody, dla których w Twojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego:

  • To najlepsze możliwe źródło tłuszczu w diecie dla najmłodszych dzieci
  • Ma bardzo delikatny smak, więc doskonale nadaje się do wypieków
  • Jest zdrowy! Ma najlepszy skład kwasów tłuszczowych ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g