- Potrzebny czas: 1 godzina 30 minut
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 28 cm)
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 7 kwietnia 2017
Przepyszna, mięsista, wilgotna, kawowa babka marmurkowa. Do tego miękka, delikatna polewa czekoladowa. Zdecydowanie warto zrobić poprzedniego dnia, gdyż ciasto kolejnego dnia znacznie zyskuje na smaku! Ciasto trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej lub lekko chłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce. Polecam na Wielkanoc.
Kawowa babka marmurkowa
- 60 g gorzkiej czekolady i 160 g mlecznej
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże szczypty soli
- 240 ml oleju rzepakowego
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 4 duże jajka
- 60 ml mleka
- łyżka Amaretto
- 30 g masła
Wszystkie składniki koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową.
Rozpuścić całą gorzką i 60 g mlecznej czekolady aż będzie jednolitą, gorącą masą. Dodać kawę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Zestawić z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać trzykrotnie przez drobne sitko. Wymieszać z solą. Do dużego pojemnika do miksowania wlać olej rzepakowy. Dodać cukier i cynamon. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach około 7 minut aż do otrzymania mocno napuszonej masy. Wówczas zacząć dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym przez około pół minuty. Dodać 1/4 mąki i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Dodać 15 ml mleka i znów wmieszać. Powtarzać na przemian aż do wyczerpania mąki i mleka.
Ciasto podzielić na dwie części (jedna trochę mniejsza). Do mniejszej części dodać ostudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Obie masy nakładać naprzemiennie do formy (28 x 9 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Szpatułką lekko wymieszać. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec przez około 70 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Dopiero wówczas wykonać polewę. Resztę czekolady mlecznej (100 g) rozpuścić w garnku z grubym dnem razem z masłem i Amaretto. Cały czas mieszać aż do otrzymania gładkiej masy. Zestawić z ognia i rozprowadzić po cieście.
Przepis bierze udział w akcji „Pokochaj olej rzepakowy”
A oto 3 powody, dla których w Twojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego:
- To najlepsze możliwe źródło tłuszczu w diecie dla najmłodszych dzieci
- Ma bardzo delikatny smak, więc doskonale nadaje się do wypieków
- Jest zdrowy! Ma najlepszy skład kwasów tłuszczowych ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych
5 Responses
Najlepsza babka jaka w życiu robiłam. Pierwszy raz mi wyszła taka wilgotna a noe sucha.
To nie tylko zasługa przepisu. Znaczy, że wyciągnęłaś w idealnym momencie 🙂 Brawo!
Ale to musi być dobre 🙂 aż chce się upiec samemu i delektować tym kawowym smakiem 🙂 mmm…
Uwielbiam babki i goszczą one w moim domu nie tylko na Wielkanoc 🙂 A do tego szklanka ciepłego mleka!
Mniam! Brzmi i wygląda przepysznie 🙂