
- Potrzebny czas: 1 godzina 30 minut
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 28 cm)
- Poziom trudności: Średni
Przepyszna, mięsista, wilgotna, kawowa babka marmurkowa. Do tego miękka, delikatna polewa czekoladowa. Zdecydowanie warto zrobić poprzedniego dnia, gdyż ciasto kolejnego dnia znacznie zyskuje na smaku! Ciasto trzymać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej lub lekko chłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce. Polecam na Wielkanoc.
Kawowa babka marmurkowa
- 60 g gorzkiej czekolady i 160 g mlecznej
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże szczypty soli
- 240 ml oleju rzepakowego
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 4 duże jajka
- 60 ml mleka
- łyżka Amaretto
- 30 g masła
Wszystkie składniki koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową.
Rozpuścić całą gorzką i 60 g mlecznej czekolady aż będzie jednolitą, gorącą masą. Dodać kawę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Zestawić z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać trzykrotnie przez drobne sitko. Wymieszać z solą. Do dużego pojemnika do miksowania wlać olej rzepakowy. Dodać cukier i cynamon. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach około 7 minut aż do otrzymania mocno napuszonej masy. Wówczas zacząć dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym przez około pół minuty. Dodać 1/4 mąki i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Dodać 15 ml mleka i znów wmieszać. Powtarzać na przemian aż do wyczerpania mąki i mleka.
Ciasto podzielić na dwie części (jedna trochę mniejsza). Do mniejszej części dodać ostudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Obie masy nakładać naprzemiennie do formy (28 x 9 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Szpatułką lekko wymieszać. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec przez około 70 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Dopiero wówczas wykonać polewę. Resztę czekolady mlecznej (100 g) rozpuścić w garnku z grubym dnem razem z masłem i Amaretto. Cały czas mieszać aż do otrzymania gładkiej masy. Zestawić z ognia i rozprowadzić po cieście.
Przepis bierze udział w akcji „Pokochaj olej rzepakowy”
A oto 3 powody, dla których w Twojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego:
- To najlepsze możliwe źródło tłuszczu w diecie dla najmłodszych dzieci
- Ma bardzo delikatny smak, więc doskonale nadaje się do wypieków
- Jest zdrowy! Ma najlepszy skład kwasów tłuszczowych ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych






Mniam! Brzmi i wygląda przepysznie 🙂
Uwielbiam babki i goszczą one w moim domu nie tylko na Wielkanoc 🙂 A do tego szklanka ciepłego mleka!
Ale to musi być dobre 🙂 aż chce się upiec samemu i delektować tym kawowym smakiem 🙂 mmm…
Najlepsza babka jaka w życiu robiłam. Pierwszy raz mi wyszła taka wilgotna a noe sucha.
To nie tylko zasługa przepisu. Znaczy, że wyciągnęłaś w idealnym momencie 🙂 Brawo!