
Autor Wysmakowane 3 kwietnia 2017
Prosta, ale zarazem niebanalna sałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahini to propozycja w sam raz na tegoroczny, Wielkanocny stół. Prezentuje się ładnie, smakuje wyśmienicie. Sos dzięki dodatkowi tahini zyskuje oryginalny, ciekawy posmak. Zdecydowanie polecam. Nie tylko na Święta 🙂
Sałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahini
- 2 jajka
- roszponka
- 4 rzodkiewki
- garść kiełków rzodkiewki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- pół łyżeczki tahini
- mały ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 10 g pestek dyni
- łyżka sezamu
Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie. Wykorzystać czas gotowania na zrobienie sosu. Jogurt wymieszać z majonezem, tahini i startym czosnkiem. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.
Jajka pokroić wzdłuż na ćwiartki. Rzodkiewkę pokroić w jak najcieńsze plasterki. Dynię lekko posolić i uprażyć razem z sezamem na rumiano na suchej, mocno rozgrzanej patelni.
Roszponkę wyłożyć na półmisek. Na roszponce ułożyć połowę jaj, rzodkiewki i słonecznika. Polać schłodzonym sosem i wyłożyć resztę składników. Na wierzchu obsypać pestkami dyni i resztą kiełków.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
2 odpowiedzi
To coś dla mnie – każdy jeden ze składników bardzo lubię! 🙂
Przepis zapisałam i jutro go wykorzystam.