Przepisy

Więcej

Porcja
1-2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja1-2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahini

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosta, ale zarazem niebanalna sałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahini to propozycja w sam raz na tegoroczny, Wielkanocny stół. Prezentuje się ładnie, smakuje wyśmienicie. Sos dzięki dodatkowi tahini zyskuje oryginalny, ciekawy posmak. Zdecydowanie polecam. Nie tylko na Święta 🙂

Sałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahini

  • 2 jajka
  • roszponka
  • 4 rzodkiewki
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • pół łyżeczki tahini
  • mały ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 10 g pestek dyni
  • łyżka sezamu

Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie. Wykorzystać czas gotowania na zrobienie sosu. Jogurt wymieszać z majonezem, tahini i startym czosnkiem. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.

Jajka pokroić wzdłuż na ćwiartki. Rzodkiewkę pokroić w jak najcieńsze plasterki. Dynię lekko posolić i uprażyć razem z sezamem na rumiano na suchej, mocno rozgrzanej patelni.

Roszponkę wyłożyć na półmisek. Na roszponce ułożyć połowę jaj, rzodkiewki i słonecznika. Polać schłodzonym sosem i wyłożyć resztę składników. Na wierzchu obsypać pestkami dyni i resztą kiełków.

Sałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahiniSałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahini

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami