Kopytka zapiekane w kokilkach

przepis

Kopytka zapiekane z warzywami w aromatycznym sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i ciągnąca się mozzarella. Prosty i pyszny sposób na szybkie wegetariańskie danie z charakterem. Można wykorzystać kopytka domowej roboty lub kupne. Ja zawsze robię kopytka hurtowo i mrożę w porcjach.

Kopytka zapiekane w kokilkach:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • 450 g kopytek
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • Czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano i bazylia
  • kulka mozzarelli
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • Pół niedużego bakłażana (ok 200 g)
  • kilka listków bazylii lub oregano

[/list]Pomidory umyć i sparzyć. Jak lekko przestygną, obrać ze skórki. Drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać zgnieciony czosnek, pomidory i łyżeczkę cukru. Gotować 20 minut po czym przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować dokładnie. Doprawić do smaku pieprzem, solą, paprykami, bazylią i oregano.

Mozzarellę poszarpać na małe kawałki. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni z drugą łyżką oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kopytka, dokładnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia. Lekko ostudzić i wymieszać z mozzarellą i z sosem pomidorowym. Mieszankę nakładać do kokilek i piec w 200 stopniach C (góra – dół bez termoobiegu) około 15 minut. Przed podaniem posypać listkami świeżej bazylii.

obiady-inne-kopytka-zapiekane-w-sosie-pomidorowymKopytka zapiekane w kokilkachobiady-inne-kopytka-zapiekane-w-sosie-pomidorowym3

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kopytka zapiekane w kokilkach
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 14 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

3 komentarze

  • Aleksandra 27 października 2017 o 17:13 Odpowiedz

    Musze wyprobowac ale ze zrobionymi samemu kopytkami. Ostatnio kupne mi zaszkodzily wiec takim mowie „nigdy wiecej” 🙂 Moze tez zrobie ich sobie na zapas 🙂

  • JantkowaMama 26 października 2017 o 13:36 Odpowiedz

    Rewelacja. Uwielbiam kopytka, szczególnie te, które robi moja mama. Zawsze robi się tak samo, a tu taki pomysł. Super na odnowienie tradycyjnego przepisu.

  • Beata Redzimska 26 października 2017 o 09:59 Odpowiedz

    Oj, ja jestem niepoprawną milosniczką kopytek. A takie w sosie pomidorowym pachnącym swiezą bazylią to po prostu schrupalabym od ręki. Pozdrawiam serdecznie Beata

MENU