Tagi:

Kopytka zapiekane z warzywami w aromatycznym sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i ciągnąca się mozzarella. Prosty i pyszny sposób na szybkie wegetariańskie danie z charakterem. Można wykorzystać kopytka domowej roboty lub kupne. Ja zawsze robię kopytka hurtowo i mrożę w porcjach.

Kopytka zapiekane w kokilkach:

  • 450 g kopytek
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • Czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano i bazylia
  • kulka mozzarelli
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • Pół niedużego bakłażana (ok 200 g)
  • kilka listków bazylii lub oregano

Pomidory umyć i sparzyć. Jak lekko przestygną, obrać ze skórki. Drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać zgnieciony czosnek, pomidory i łyżeczkę cukru. Gotować 20 minut po czym przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować dokładnie. Doprawić do smaku pieprzem, solą, paprykami, bazylią i oregano.

Mozzarellę poszarpać na małe kawałki. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni z drugą łyżką oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kopytka, dokładnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia. Lekko ostudzić i wymieszać z mozzarellą i z sosem pomidorowym. Mieszankę nakładać do kokilek i piec w 200 stopniach C (góra – dół bez termoobiegu) około 15 minut. Przed podaniem posypać listkami świeżej bazylii.

obiady-inne-kopytka-zapiekane-w-sosie-pomidorowymKopytka zapiekane w kokilkachobiady-inne-kopytka-zapiekane-w-sosie-pomidorowym3

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kopytka zapiekane w kokilkach
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)