Autor Wysmakowane 19 marca 2017
Suflet jajeczny czyli pomysł na weekendowe leniwe śniadanie na bazie jajek. Suflet dość mocno rośnie w czasie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika bardzo szybko opada, więc podajemy gorący, natychmiast po zapieczeniu. Można podać w kokilkach, w których się zapiekał albo wyjęty na talerz (bardzo ładnie odchodzi od foremki). Podajemy z świeżym, chrupiącym pieczywem, z dodatkiem ulubionych warzyw.
Suflet jajeczny
- 4 jajka
- kulka mozzarelli
- pół pęczka natki
- ok 50 g wędliny
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- po ćwierć łyżeczki ziół prowansalskich i papryki słodkiej
Mozzarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, natkę i wędlinę posiekać drobno. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać (trzepaczką lub widelcem) do powstania piany. Do jajek dodać resztę składników i razem roztrzepać.
Przelać do kokilek wysmarowanych masłem (do 3/4 wysokości – suflety znacznie urosną podczas pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut (sprawdzić patyczkiem czy masa się w pełni ścięła w środku). Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.