- Potrzebny czas: 15 minut
- Porcja: dla 1 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 4 marca 2017
Kakaowy omlet bananowy na słodki początek dnia. Wykonanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami np. dżem wiśniowy/ wiśnie z syropu, syrop klonowy, serek waniliowy, świeży banan.
Kakaowy omlet bananowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół łyżki kakao
- 2 jajka
- mała szczypta soli
- pół łyżeczki cukru pudru do obsypania
- banan
- odrobina oleju do smażenia
Mąkę i kakao przesiać przez sitko do miski i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i zmiksować na wysokich obrotach miksera na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie połączyć łyżką lub miksując na minimalnych obrotach. Następnie połączyć z mąką i kakao uważając żeby piana za bardzo nie opadła. Na koniec tak samo dodać mocno rozgniecionego widelcem banana, bardzo delikatnie mieszając
Masę delikatnie wylać na mocno rozgrzaną małą patelnię o średnicy około 18 cm wysmarowaną cienką warstwą oleju. Smażyć bez przykrycia przez około 4 minuty do całkowitego ścięcia. Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty. Omlet podawać od razu, obsypany cukrem pudrem, z ulubionymi dodatkami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 Responses
Pyszny! Wyszedł puchary! Gigant 😀 nie wierzyłam ze go zjemy ale szkoda było zostawić taki dobry 🙂
To prawda. Wychodzi gigantyczny i mocno puchaty 😀
Dzieciom może taki omlet posmakować! Spróbujemy 🙂
O rety! Uwielbiam banany ❤ wypróbuję ten przepis na pewno! Do tego szklanka ciepłego kakao! Pycha!
To był zły pomysł, aby bez śniadania siadać do pracy. No wygląda obłędnie!!