Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kakaowy omlet bananowy

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kakaowy omlet bananowy na słodki początek dnia. Wykonanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Podajemy od razu po usmażeniu z ulubionymi dodatkami np. dżem wiśniowy/ wiśnie z syropu, syrop klonowy, serek waniliowy, świeży banan.

Kakaowy omlet bananowy

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżki kakao
  • 2 jajka
  • mała szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru pudru do obsypania
  • banan
  • odrobina oleju do smażenia

Mąkę i kakao przesiać przez sitko do miski i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i zmiksować na wysokich obrotach miksera na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie połączyć łyżką lub miksując na minimalnych obrotach. Następnie połączyć z mąką i kakao uważając żeby piana za bardzo nie opadła. Na koniec tak samo dodać mocno rozgniecionego widelcem banana, bardzo delikatnie mieszając

Masę delikatnie wylać na mocno rozgrzaną małą patelnię o średnicy około 18 cm wysmarowaną cienką warstwą oleju. Smażyć bez przykrycia przez około 4 minuty do całkowitego ścięcia. Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty. Omlet podawać od razu, obsypany cukrem pudrem, z ulubionymi dodatkami.

Kakaowy omlet bananowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. To był zły pomysł, aby bez śniadania siadać do pracy. No wygląda obłędnie!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami