Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Na co zwrócić uwagę, wybierając garnki kuchenne? Podpowiadamy

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS REKLAMODAWCY

Odpowiednie wyposażenie kuchni to nie tylko sprzęty AGD, lecz również dobrze dopasowany do naszych potrzeb zestaw garnków. Jak je wybrać, by skompletować odpowiedni zasób, przydatny w każdej sytuacji? Dobrze zacząć od zorientowania się, na jakie elementy zwrócić uwagę przy wyborze akcesoriów tego typu, a następnie – dobrać odpowiednie modele do tego, co najczęściej przygotowujemy w kuchni. Nie ma bowiem sensu kupowanie dużej liczby naczyń, których nie będziemy korzystać – lepiej postawić na bardziej uniwersalne rozwiązania, które pomogą przygotować więcej potraw. Zarówno tych, które lubimy przygotowywać na co dzień, jak i takich, które znajdują się w naszym kuchennym repertuarze tylko na specjalne okazje!

Jak wybrać garnki do kuchni? Najważniejsze kwestie

Czy lepiej kupować garnki pojedynczo, czy od razu zdecydować się na zestaw? To zależy! Nie tylko od budżetu – może się okazać, że sumując koszt pojedynczych naczyń, zapłacimy za nie więcej niż za komplet. Warto rozważyć również kwestie przechowywania garnków i tego, w jakie akcesoria już jesteśmy wyposażeni. Uważne podejście do akcesoriów do gotowania wymaga sprawdzenia, co już mamy pod ręką. Dobrze sprawdzić, w jakim garnki są stanie i które należy zastąpić w pierwszej kolejności. Dopiero wtedy można planować zakupy!

Wyjątkiem jest oczywiście wymiana kuchenki z gazowo-elektrycznej na indukcyjną. By móc korzystać z tej drugiej, niezbędne są specjalne, ferromagnetyczne garnki. Jeśli dotychczas z nich nie korzystaliśmy, dobrym rozwiązaniem jest zakup od razu całego zestawu. Oczywiście, warto zdecydować się na taki, który zawiera najwięcej przydatnych z naszego punktu widzenia rodzajów naczyń.

Co wziąć pod uwagę, wybierając garnki kuchenne? Oprócz rodzaju kuchenki, na jakiej będziemy gotować, dobrze rozważyć takie kwestie, jak:

  • pojemność;
  • rozmiary;
  • przeznaczenie – niektóre garnki mogą być używane również w piekarniku;
  • materiał wykonania – najpopularniejsze garnki to te ze stali nierdzewnej, żeliwne oraz emaliowane – każde rozwiązanie ma swoje mocne strony;
  • jakość wykonania uchwytów – dobrze, by były pokryte nienagrzewającym się materiałem;
  • trwałość;
  • wymagana pielęgnacja;
  • dodatkowe akcesoria, takie jak pokrywka;
  • wygląd – estetycznie garnki powinny dobrze komponować się z całym wystrojem kuchni.

Jedną z najważniejszych opisanych kwestii jest wybór materiału, z jakiego będą wykonane garnki. Na który postawić? Możemy wybrać takie opcje, jak:

  • ze stali nierdzewnej – są popularne, stosunkowo niedrogie, lekkie, odporne na korozję i zarysowania;
  • żeliwne – dużo cięższe, a przez to też rzadziej spotykane, cechują się dużą wytrzymałością, ale mogą korodować;
  • emaliowane – tanie, atrakcyjne wizualnie, ale podatne na zarysowania i uszkodzenia;
  • aluminiowe – cienkie, szybko się nagrzewają, ale równie szybko tracą temperaturę;
  • miedziane – sporo droższe od pozostałych rodzajów, trzeba też o nie szczególnie uważnie dbać.

Gdy wiemy już, jak czytać opisy i specyfikacje garnków, pora przejść do określenia swoich potrzeb, by wiedzieć, na jakie akcesoria się zdecydować.

Jak wybrać garnki? Tak, by chciało się gotować!

Warto szczerze ocenić, jak często i jakie potrawy gotujemy. Pozwoli nam to wybrać, jakich garnków potrzebujemy najbardziej. Kluczową kwestią jest sprecyzowanie, ile porcji obiadu przygotowujemy – czy gotujemy tylko dla siebie, czy dla całej rodziny. Jeśli na co dzień musimy zadbać o zdrowe wyżywienie kilku osób, warto postawić na więcej niż jeden garnek o większej pojemności. Para lub singiel raczej zdecydują się na większą liczbę mniejszych garnków, pamiętając o większym naczyniu, w którym można przygotować potrawy na przyjęcie rodzinne lub kolację z przyjaciółmi.

Dobrze pomyśleć również o garnku, który może być wykorzystany w piekarniku – to znacząco ułatwia planowanie posiłków i pozwala skorzystać z dużej liczby kreatywnych przepisów.

Garnki w sklepie MediaMarkt wyróżniają się najwyższą jakością i szerokim wachlarzem zastosowań. Warto przyjrzeć się uważnie wszystkim dostępnym możliwościom!

Na co zwrócić uwagę, wybierając garnki kuchenne
Zdjęcie reklamodawcy

WPIS REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami