
Autor Wysmakowane 17 grudnia 2022
WPIS REKLAMODAWCY
Rozszerzanie diety to temat rzeka, który budzi wiele kontrowersji i jest powodem do międzypokoleniowych kłótni. Prawdziwym problemem jest jednak to, że czas wprowadzania nowych produktów do jadłospisu dziecka przysparza zazwyczaj mamie znacznie więcej pracy. Czy można pogodzić zatem rozszerzanie diety z przygotowywaniem posiłków dla całej rodziny? Oczywiście, że tak. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak to zrobić, koniecznie czytaj dalej.
Mniej soli, cukru i tłuszczu, czyli z korzyścią dla wszystkich
Nie jest tajemnicą, że kuchnia polska nie należy do najzdrowszych. Polacy używają dosyć dużo tłuszczu, soli oraz cukru, a akurat te składniki warto ograniczać w diecie malucha. Bez problemu można jednak wprowadzać kolejne warzywa, owoce, produkty białkowe, mięsa i zboża. Wystarczy, że np. brokuły, marchewki czy ziemniaki ugotujesz bez soli, a każdy z dorosłych domowników doprawi je sobie na talerzu. Dania smażone, które wprowadza się później, powinny być przygotowywane natomiast na minimalnej ilości oleju, a w tym pomóc mogą patelnie Tefal, które mają specjalną powłokę ograniczającą przywieranie. Doskonałym sposobem na przygotowywanie dań dla całej rodziny jest też pieczenie ich w piekarniku. Jeśli chodzi o cukier, wszystkim członkom rodziny dobrze zrobi zmniejszenie jego ilości w deserach i nieposypywanie nim owoców.

Zdrowsze grillowanie
Powstało już wiele żartów o tym, że sportem narodowym Polaków jest grillowanie. Niestety ulubiony grill węglowy nie sprzyja dzieciom, które dopiero poznają smaki, co nie oznacza, że z grillowania musisz całkowicie zrezygnować, gdy chcesz przygotować posiłek dla całej rodziny. W takiej sytuacji doskonale egzamin zda elektryczny wariant tego sprzętu, a dokładniej grill elektryczny Tefal. W ten sposób unikniesz substancji, które osadzają się na jedzeniu w postaci dymu i tak, jak w przypadku patelni z odpowiednią powłoką, ograniczysz do minimum użycie tłuszczu. Poza tym potrawy przygotowane w ten sposób zachowują swój smak, soczystość i są po prostu lepsze niż wysuszone na żarzących się węglach tłuste mięsa.
Sposób na zachowanie smaku
Ostatnim pomysłem na gotowanie zdrowszych potraw, które można podać także maluszkowi, jest metoda sous-vide. Polega ona na gotowaniu w niskich temperaturach potraw zamkniętych próżniowo w specjalnych workach. Choć cały proces wydaje się nieco skomplikowany, przyrządzenie dań w ten sposób ułatwić mogą specjalne urządzenia, które bez problemu kupisz w sklepach z RTV i AGD. Dzięki gotowaniu metodą sous-vide mięso oraz warzywa zachowają doskonałą strukturę i przy minimalnym użyciu przypraw smakują naprawdę wyśmienicie. Co prawda takie urządzenia to spory wydatek, ale z pewnością ta inwestycja się opłaca, ponieważ sous-vide pozytywnie wpłynie na zdrowie twoje i twojej rodziny, a przygotowane w ten sposób potrawy z czystym sumieniem będziesz mógł podać maluchowi.
Gotowanie dla malucha i dla dorosłych członków rodziny może być przyjemne. W przypadku starszych domowników odzwyczajenie od nadmiaru soli i tłuszczu będzie pozytywną zmianą, która dobrze wpłynie na zdrowie. Zachowując rozsądek oraz trzymając się podstawowych zasad zdrowego żywienia dzieci, możesz codziennie serwować pyszne dania, które zasmakują nie tylko najmłodszym.