Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Jaką rolę w naszym organizmie pełni kreatyna?

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

REKLAMA SUPLEMENTÓW - WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY

Kreatyna jest związkiem chemicznym naturalnie występującym w mięśniach i ścięgnach. Najczęściej kojarzy się z suplementami diety dla zawodowych sportowców oraz miłośników aktywnego spędzania czasu. W dzisiejszym artykule dowiesz się, jaką rolę pełni w naszym organizmie i kto powinien po nią sięgnąć.

Kreatyna naturalnie wytwarzana jest przez organizm człowieka w wątrobie. Następnie podczas procesów chemicznych wykorzystywana jest przez mięśnie i ścięgna do produkowania i magazynowania związków wysokoenergetycznych ATP. Czym dokładnie jest kreatyna? Jaką rolę pełni w organizmie człowieka? Kto powinien zdecydować się na regularną suplementację? Odpowiedzi poznasz w dzisiejszym artykule!

Czym jest kreatyna?

Kreatyna jest organicznym kwasem β-metyloguanidynooctowy, który stanowi jeden ze związków budulcowych mięśni szkieletowych. Powstaje z połączenia trzech aminokwasów: glicyny, metioniny oraz argininy. Wytwarzana jest w wątrobie, trzustce i nerkach w czasie procesów metabolicznych. Razem z innymi fosforanami tworzy fosfokreatynę. Jej głównym zadaniem jest magazynowanie i uwalnianie energii.

Posiada przy tym kompleksowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Przede wszystkim warunkuje siłę i wytrzymałość mięśni. Dodatkowo zwiększa grubość włókien mięśniowych, wpływając na wzrost masy ciała. To właśnie dlatego stanowi częsty składnik codziennej suplementacji sportowców. Niedobory kreatyny mogą prowadzić do znacznego obniżenia wytrzymałości oraz spowolnienia regeneracji potreningowej.

Kto powinien suplementować kreatynę?

Przyjmowanie suplementów opartych na monohydratach pozwala na zwiększenie zapasu kreatyny i fosforanów w mięśniach nawet o 10-40%, umożliwiając nie tylko szybszą regenerację, ale także ułatwiając zwiększenie intensywności ćwiczeń. Możesz tym samym trenować więcej, dłużej i bardziej efektywnie. W związku z tym suplementację kreatyną zaleca się miłośnikom sportów siłowych i mieszanych.

W zależności od indywidualnych preferencji można zdecydować się na ciągłą suplementację lub cykliczną przez okres od 4 do 8 tygodni. Niektórzy sportowcy decydują się na wprowadzenie związku w chwilach przedłużającego się zastoju w budowaniu masy mięśniowej. Suplement ten nie jest jednak wskazany dla osób początkujących.

Jaki suplement z kreatyną wybrać?

Na rynku dostępny jest szeroki wybór produktów z kreatyną. Najpopularniejszym wyborem sportowców jest, uchodzący za najskuteczniejszy, monohydrat kreatyny. Ten rodzaj suplementu sprawdzi się również na początku przygody ze stosowaniem kwasu. Odznacza się przy tym niską ceną i potwierdzoną efektywnością. Może być stosowana zarówno przed, jak i po treningu bez wpływu na skuteczność.

Ciekawą alternatywą jest jednocześnie TCM, czyli jabłczan kreatyny, powstający z połączenia kreatyny i kwasu jabłkowego. Ten rodzaj suplementów działa wolniej, jednak pozwala uzyskać bardziej zwartą masę mięśniową. Warto także podkreślić, iż związek jest zupełnie bezpieczny, a jego przyjmowanie nie wiąże się z powstaniem zagrożenia dla zdrowia.

Jaką rolę w naszym organizmie pełni kreatyna?
Zdjęcie reklamodawcy

REKLAMA SUPLEMENTÓW - WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami