Autor Wysmakowane 15 czerwca 2022
WPIS REKLAMOWY
Krótko o kawie. Od ziarna się zaczyna
Dla jednych to dawka energii, bez której nie wyobrażają sobie poranku, dla innych prawdziwa rozkosz podniebienia. Kawa, czyli niewielkie ziarno, a właściwie pestka owocu rosnącego na kawowcu. Jej smakiem delektują się ludzie na całym świecie niezależnie od okazji. Zawsze znajdzie się bowiem dobra pora na filiżankę dobrej kawy, pobudzającej do życia. W jaki sposób wydobyć esencję ziarna kawy? Jaki rodzaj kawy wybrać i wreszcie w jaki sposób ją przygotować, by wydobyć jej intensywny smak?
- Uprawy kawy na świecie
- Poziomy palenia ziarna kawy
- Rodzaje kaw dostępnych na rynku
- Alternatywne metody parzenia ziarna kawy
- Kawa ziarnista, rozpuszczalna czy w kapsułkach?
Uprawy kawy na świecie
Na świecie uprawia się dwa podstawowe gatunki kawy. Najbardziej popularny, a jednocześnie najstarszy jej rodzaj stanowi arabika. Krzewy arabiki rosną w Etiopii na stromych zboczach gór. To bardzo wymagający gatunek, któremu poświęca się szczególną uwagę. W odróżnieniu od robusty, ta kawa charakteryzuje się mniejszą zawartością tłuszczów i cukrów. Jest za to mniej intensywna ze względu na niższą zawartość kofeiny. Znacznie bardziej oddziałuje jednak na zapach i smak. Robusta pochodzi z Afryki Zachodniej. Jej ziarna są bardzo odporne na oddziaływanie czynników zewnętrznych. Gorzki smak charakterystyczny dla tego rodzaju kawy, podkreśla dodatkowo kwaskowy aromat charakterystyczny dla owoców cytrusowych. Cechą szczególną robusty jest delikatna pianka powstająca podczas parzenia. To propozycja kawy dla osób stawiających na intensywność smaku, potrzebujących wysokiej zawartości kofeiny niezależnie od pory dnia.
Poziomy palenia ziarna kawy
Picie kawy dla wielu osób jest niczym celebracja najlepszego trunku. Wśród koneserów porcja kawy to dużo więcej niż szybki łyk tuż przed wyjściem do pracy. I choć kofeina dostarcza przede wszystkim odpowiedniej dawki energii, w ich przypadku liczy się degustacja i celebrowanie niepowtarzalnego smaku kawy. Ta spożywana w odpowiednich dawkach w ciągu dnia, ułatwia koncentrację. Dlatego tak znaczącą rolę odgrywa stopień palenia kawy. Ma on decydujący wpływ na jej aromat oraz intensywność doznań. Wyróżnia się trzy stopnie palenia. Najbardziej popularny, czyli średni, pozwala utrzymać równowagę między kwasowością, a goryczą. Palenie ciemne ziaren kawy, gwarantuje już natomiast typowo goryczkowy posmak trunku, który docenią jedynie prawdziwi smakosze.
Rodzaje kaw dostępnych na rynku
Kawa na rynku dostępna jest w kilku odmianach. Poza podstawową kawą ziarnistą, bez problemu można zaopatrzyć się w gotową kawę mieloną. W przypadku osób, które posiadają w domu ekspres ciśnieniowy, najlepszym rozwiązaniem będzie kawa mielona drobno. Ważne jest bowiem to, by w ok. 20 sekund podczas parzenia, wydobyć wszystko, co najlepsze w jej smaku. Dla wyjątkowo zabieganych klientów, ekonomicznym rozwiązaniem będzie kawa rozpuszczalna. Przygotowanie jej zajmuje bowiem kilka sekund. Wystarczy wsypać 2 łyżeczki do kubka kawy instant i zalać gorącą wodą. Ciekawszą, a na pewno lepszą ze względu na jakość i smak kawę, można uzyskać poprzez tassimo kapsułki. Tego rodzaju kawa sprawdzi się zarówno w warunkach domowych, jak i w biurach. Niewielkie kapsułki po zeskanowaniu kodu przez ekspres kapsułkowy, rozpoczynają proces parzenia, co zajmuje chwilę, a gwarantuje dużo więcej doznań smakowych.
Alternatywne metody parzenia ziarna kawy
Kawę można zaparzyć na wiele sposobów. Mnogość technik parzenia, pozwala wydobywać z niej różnorodne walory smakowe. Podstawowa metoda obejmuje kawy ziarniste do jakich należy kawa dallmayr. Technika opiera się na zalaniu zmielonych ziaren wrzątkiem. Kawa ziarnista znalazła swoich fanów szczególnie w ostatnich latach, kiedy to na popularności znacząco zyskują kawiarki. To jedna z lepszych alternatyw kosztownego i skomplikowanego w użyciu ekspresu. By zaparzyć kawę w kawiarce, świeże ziarno należy przygotować w młynku. Mielenie tuż przed samym parzeniem, pozwala utrzymać intensywny zapach jej ziaren. Innym ciekawym urządzeniem jest aeropress. Za jego pomocą można uzyskać soczysty napar, pochodzący z owoców cytrusowych. To prawdziwa uczta dla zmysłów oraz odpowiednio wysoka dawka kofeiny. Dla osób ceniących delikatne smaki, najlepszym wyborem będzie dripper. Urządzenie pozwala wydobyć z niej pełną gamę aromatów, a przy tym zachować ich lekkość, czym powinna się charakteryzować każda dobra kawa.
Kawa ziarnista, rozpuszczalna czy w kapsułkach?
Wybierając kawę do domu warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Podstawowy związany jest oczywiście z finansami. Zakup profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego nie jest najtańszą inwestycją. Dlatego też warto rozważyć alternatywne metody przyrządzania kawy. Jednym z rozwiązań są wspomniane już kapsułki tassimo i ekspres kapsułkowy. Świetnie sprawdzą się one zarówno w biurach, jak i w domowych warunkach. Za pomocą jednego przycisku, można przygotować ulubione latte macchiato w kilka sekund. Ekonomiczną formą przygotowywania kawy są również kawiarki. Aromat kawy ziarnistej wykorzystywanej podczas mielenia i parzenia naparu, unosi się w powietrzu i pobudza zmysły jeszcze przed skosztowaniem. Najtańszym rozwiązaniem jeśli chodzi o rodzaj kawy jest oczywiście kawa instant. To alternatywa dla osób, które potrzebują kofeiny niezależnie od źródła pochodzenia. Smak schodzi w tym wypadku na drugi plan.
Najlepsza kawa to taka, która po prostu nam smakuje. Każdy powinien znaleźć ziarno kawy dopasowane do swoich potrzeb. Dokładnie tak – nie wszyscy bowiem muszą kochać tradycyjne włoskie kawy. Kubki smakowe w zupełności może zaspokoić dobrej jakości kawa ziarnista, mielona, a nawet instant, którą bez problemu można kupić w każdym supermarkecie.