Wydrukuj

Kuchnia turecka – nie tylko kebab!

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kolejny wpis z serii Kuchnie Świata. Tym razem po moim ostatnim pobycie w Istambule na tapetę idzie Kuchnia Turecka. Co zjeść w Turcji? Jakie są typowe potrawy tureckie? Co w Tureckim jedzeniu kocham, a co niekoniecznie? Jeśli wybieracie się do Turcji w najbliższym czasie to polecam zestawienie żebyście niczego nie przeoczyli!

Kuchnia Turecka w znaczącej mierze opiera się na mięsach: baranina, wołowina, drób (raczej kurczak choć można też spotkać dania z kaczki). Ulice toną w straganach z warzywami, owocami, oliwkami czy owocami suszonymi.  Wszystko jest ułożone z taką dbałością i wygląda tak kusząco, że ciężko się oprzeć. Nawet pan w budce smażąc kasztany układa z nich piramidki 😉
Z ciekawostek o samym Istambule warto wiedzieć, że dzielnice Istambułu różnią się też między sobą dostępnością dań. W Beyoğlu roi się od czerwonych budek z przekąskami, ale ciężko o kumpir, a w Beşiktaş odwrotnie!
oliwki w turcji

Ceny w Turcji: jedzenie

Do większości dań podaje orientacyjne ceny (obecny kurs 1 turecki lir= 0,8 pln).
Ceny w części turystycznej Istambułu raczej dla nas Polaków średnie. Natomiast warto się rozejrzeć. Są duże różnice nawet na sąsiadujących ulicach, w podobnych do siebie restauracjach. I to duże różnice! A pomiędzy dzielnicami to już potrafi być przepaść! Np. kawa turecka w jednej kawiarni kosztuje 9 TL, uliczkę obok 6 TL, a w dzielnicy mało turystycznej już 3 LT! Podane poniżej ceny są średnie dla dzielnic bardziej turystycznych (czyli wyjeżdżając poza nie spokojnie znajdziecie taniej.)
Uczulam na naciągaczy. Np. do kawy czasem podają wodę czy do dania chleb (niezamówione) i na koniec dodają to do rachunku. Szczytem było, gdy obok restauracji ktoś coś brzdąkał i śpiewał i na rachunku znaleźliśmy 10 LT za muzykę na żywo!

Tureckie śniadanie

Śniadanie zazwyczaj wliczone jest w cenę hotelu. Alternatywnie można zjeść na mieście wybierając danie z karty, bądź z góry ustalony zestaw nazwany Typical Turkish breakfast (typowe tureckie śniadanie). Co to oznacza? Właściwie takie śniadania nie wyróżniają się niczym szczególnym od naszych. Często można dostać jajka sadzone z plasterkami tureckiej kiełbasy, jajka na twardo, kilka past do pieczywa, pitę i/ lub świeżą bagietkę, oliwki, wybór lokalnych wędlin (często bardzo tłuste) i serów, przeważnie owczych. Raz dostaliśmy też bardzo dobra sałatkę z posiekanych jajek z duża ilością zieleniny. Taki zestaw kosztuje 30-50 TL. Dość dużo, ale jest nie do przejedzenia.
tureckie śniadanie

Kuchnia turecka: przekąski

Kuchnia turecka często bazuje na pieczywie i tak też jest z przekąskami. I tymi, które można dostać w łapkę na ulicy (tak zwany street food) i tymi w restauracjach (meze).
  • Czerwone budki na kółkach z przekąskami w biegu: kukurydza grillowana (3 TL), kasztany pieczone (7-10 TL/ 100g) i precle z sezamem (1,5 TL). Właściwie tyle. Zazwyczaj jedna budka = jeden rodzaj przekąski. Rzadko w jednej budce można było dostać i kukurydze i kasztany.

tureckie czerwone budki

  • Mule – sprzedawane na ulicy w papierowych kubeczkach z cząstka cytryny. Nie jedliśmy bo jakoś mi się nie spinały ideologicznie mule jedzone w biegu. Jakby nie było, wymagają użycia dwóch rąk, a jakoś jeszcze trzeba trzymać kubek 😉
  • Pidesi – cienki chlebek z charakterystycznymi „brzuszkami” i obsypany zatarem (2-3 TL)
  • Pide – ciasto przypominające średniej grubości ciasto do pizzy; wypełnione nadzieniem i uformowane w łódeczkę. Zazwyczaj pidy są tak duże że z powodzeniem mogą zastąpić obiad, zwłaszcza jeśli wybierze się nadzienie mięsne (14-22 TL). Dostępne nadzienia: różne miesa, sery, jajko, sos pomidorowy lub tylko z oliwą i zatarem (przyprawa turecka). Zapiekane następnie w piecu razem z nadzieniem.

turecka pide

  • Lahmacun – turecka cieniutka pita z zatarem, sosem pomidorowym lub serem. Zazwyczaj mała, wielkości średnicy pomarańczy z niewielka ilością nadzienia. Podawana jak pizza lub zwinięta w rulon
  • Burek – ciasto filo z nadzieniem (wybór jak przy pide), zwinięte w rulon i pokrojone w kawałki (10-18 TL). Różni się od burków które można kupić w Chorwacji czy Czarnogórze. Tam były to bardzo ciężkie placki wypakowane farszem z sosem z mięsa, sera i ziemniaków

kuchnia turecka burekburek turecki

  • Owoce suszone – rewelacyjne! Miękkie i świeże. Dostępne pakowane w sklepach, ale zdecydowanie polecam z niezliczonych budek na targu. Samych daktyli można dostać chyba z 10 różnych rodzajów od 15 do 60 TL/ kg. Morele 22-24 TL / kg

Tureckie dania

Cześć z nich równie dobrze pasuje tu jak i do działu przekąsek. Mały kebab bez dodatków zapakowany w cienką pitę, raczej przekąska ale już duża porcja, z frytkami i sałatka – danie obiadowe co najmniej dla jednej osoby 😉 Kebaby były wszędzie, a ilość ich wariacji nie do zliczenia! Wymieniam tylko kilka z nich, z którymi spotykaliśmy się najczęściej. Co ciekawe kebaby. podczas pieczenia, nie kręciły się nieustannie wokół własnej osi (jak w Polsce), tylko były nieruchome
  • Turecki kebab – tradycyjny. Zazwyczaj nie różnił się wiele od naszego (danie 9-15 TL). Wyjątkiem były 100% nieturystyczne miejsca gdzie kebab był wyładowany tylko suszoną baraniną, często bez warzyw i na domiar radości, podany na zimno…
turecki kebab
  • Adana kebab – podłużny kotlecik podany z pita, kapusta i ryżem, kaszą lub frytkami (22-30 TL)
  • Beyti – mielone mięso wołowe zawinięte w cienką pitę, pokrojone na małe kawałki i ułożone dookoła talerza. Podane z pomidorami i jogurtem i kaszą (25-32 TL)
Turcja Beyti
  • Kumpir – kolosalny, pieczony w piecu ziemniak. Po przecięciu na pół wydrążony, gorący miąższ rozciera się z masłem i serem żółtym. Na wierzch każdy dobiera dowolne dodatki z różnych kiełbasek, sałatek, oliwek, past, warzyw i sosów… (17-20 TL)

kumbpir

  • Balik ekmek – bulka z połówka świeżo smażonej lub grillowanej ryby i z siekana biała kapusta (10-15 TL)

balik ekmek

  • Kofta – mielone mięso uformowane w kotleciki. Z dodatkiem zataru i często siekanych pomidorów i cebulki
  • Cig kofta – kotleciki w wersji wegetariańskiej z pomidorów, ostrej papryki i cebuli

cig kofta

Tureckie desery

Słodko, słodziej, najsłodziej! Typowo tureckie słodycze sa tak słodkie że nie da się zjeść na raz więcej niż kilka kęsów.
  • Lokum czyli tzw. Turkish Delight. Przypominają ciężka zbita galaretkę lub piankę. Często sa na bogato wypakowane bakaliami i z wierzchu otoczone cukrem pudrem, posiekanymi orzechami/ pistacjami lub kokosem. W cukierniach można spróbować właściwie wszystkie bez kupowania. Lokum leżą na blatach do testowania lub są dostępne na życzenie.

turkish delight

  • Chałwa – słodki wyrób z miazgi sezamu. Dostępna w różnych wariantach smakowych: sade (naturalna), waniliowa, pistacjowa czy kakaowa. Spotkałam się tez z chałwami wyrabianymi z orzechów zamiast z sezamu!
  • Pişmaniye – a’la wata cukrowa, szczególny rodzaj chałwy przypominający wyglądem kłębek wełny. W składzie przede wszystkim mąka pszenna i cukier
  • Lokma – malutkie okrągłe pączusie takie na raz

pączusie lokma

  • Baklava – ciasto składające się z wielu warstw bardzo cieniutkiego ciasta przekładanego masa z miodu, orzechów i słodkiego syropu
  • Lody tureckie (dondurma) mocno różnią się od naszych. Są lekko gumowe i bardziej zwarte. W ich składzie nie ma jajek! Po obróceniu wafelka do góry nogami, lód z niego nie wypadnie! Lodziarze lubują się w robieniu show podając loda. Przez kilka dni widziałam to z 20 razy i za każdym razem mnie bawiło 😉 co ciekawe lodziarze tez wydawali się świetnie przy tym bawić mimo, że robili to już tysiące razy! (8-10 TL za mała porcję)

Lody tureckie (dondurma)

Tureckie napoje

  • Herbata! Herbatę pije się zawsze, wszędzie i w wielkich ilościąch. Podawana w malutkich, pękatych szklaneczkach (1-4 TL). Turcy do takiej mini szklanki wrzucają dwie kostki cukru! A wypijają ich chyba kilkanaście w ciągu dnia! Można dostać też herbaty smakowe zazwyczaj 1-2 LT drożej. Najpowszechniejsza jest jabłkowa o niesamowicie intensywnym jabłkowym smaku i aromacie.

turecka herbata

  • Kawa po turecku – mocna i oczywiście słodzona. Wielkości espresso, parzona. Nie dopija się jej do końca bo na dnie osiadają fusy. Często dostaje się do niej wodę. Jeśli woda podana jest w szklankach – jest wliczona w cenę (3-9 LT), jeśli w butelkach – spodziewajcie się extra pozycji na rachunku

turecka kawa

  • Alkohol dostępny jest rzadko. W ramadanie jeszcze rzadziej. Do tego jest stosunkowo drogi, przynajmniej w porównaniu z innymi trunkami. Duże piwo lokalne Efez w sklepie 7 TL, w restauracji 15-20 TL
  • Świeżo wyciskane soki. Powszechnie dostępne z pomarańczy (3 TL/ 100 ml), i z granatu (7 TL/ 100 ml)
  • Cytrynowa lemoniada – często dostępna na ulicy w kubeczkach na wynos za 4 TL za mały kubeczek
  • Ayran – lekko solony jogurt pitny. Nawet zamawiając Ayran w restauracji często dostawali się kupny jogurt z wbitą w wieczko słomką (2-5 TL)
  • Boza – napój z sfermentowanej kukurydzy oprószony z wierzchu lekko cynamonem (4 TL / 150 ml)

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

32 Responses

  1. Uwielbiam jeść podczas swoich podróży i próbować mniej znanych smaków. A te z Turcji, przyznam szczerze, mocno do mnie przemawiają 🙂 Aż ślinka cieknie 😉

  2. Bardzo fajny wpis! Tego lata po raz pierwszy pojechałam do Turcji i miałam misję zjeść „prawdziwego kebaba”. I zjadłam, ale w wyglądzie (ani smaku) w ogóle nie przypominał tych znanych mi z Polski.

    1. Mi się akurat wydaje, że kebaby raczej dość podobne do naszych, przynajmniej w Stambule. Poza tymi w bardzo ortodoksyjnymi miejscami.

  3. Jak dobrze ze trafiłam na ten blog. Właśnie przez wpis o kuchni tureckiej a znalazłam tu już mnóstwo świetnych dań. Super ze pani jest! Gratuluje bloga!

  4. Przyznam Ci się, Kasiu, ze jestem zafascynowana kulturą i kuchnia Turcji. Planuję wyjazd własnie z kuchnią w roli łownej 🙂 Chcę, tak jak Ty, posmakować tej prawdziwej tureckiej kuchni. Po Twoim wpisie aż zrobiłam się głodna 😉

    1. Jedź koniecznie jeśli tylko będziesz mieć okazję. Niesamowity kraj z niesamowitą kulturą i naprawdę bogatym repertuarem kulinarnym.

  5. Uwielbiam kuchnię turecką! Ale zrobiłam się głodka, przeglądając ten wpis 🙂 Spodobał mi się ten pieczony ziemniak, no i te lody!

    1. Pieczony ziemniak rządził!! Lody jednak wolę nasze, kremowe a nie gumowe 😉 Ale fakt, że każdorazowo przed podaniem loda, pan robił show i żonglerkę, sprawiało, że i tak codziennie lód był pozycją obowiązkową! 😉

  6. Turcja to pyszna różnorodność, choć kebab od razu dyskwalifikuję…Nie jestem nigdy pewna jakie tam jest mięso…Ale kuchnia turecka ma tyle do zaoferowania, że można sobie kebab darować.

    1. Bo właśnie kuchni tureckiej w Polsce bardzo mało, zwłaszcza poza Warszawą ciężko o dobre tureckie dania…. poza kebabem oczywiście 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g