
Autor Wysmakowane 23 marca 2018
Gotowany indyk na kanapki to jeden z moich faworytów na domową wędlinę. Już chociażby dlatego, że jest aż tak szybki i niewiarygodnie prosty. Minimum przypraw i minimum wysiłku. Nie wymaga nawet marynowania! A efekt? Sprawdźcie sami! A potem zajrzycie koniecznie do działu Domowe Wędliny po jeszcze więcej inspiracji!
Gotowany indyk na kanapki
- filet z indyka ok 0,7 kg
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżki chilli
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki oregano
- 1/2 łyżki mielonego pieprzu
- łyżka soli
Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i odłożyć na blat by doprowadzić do temperatury pokojowej. Wszystkie przyprawy wymieszać w kubeczku i dokładnie natrzeć nimi mięso z wszystkich stron. Szczelnie zawinąć w folię, tak by podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Najlepiej jest zawinąć w kilka warstw folii, każdą z nich zabezpieczając jeszcze sznurkiem bądź gumką recepturką.
Szczelnie owinięte mięso włożyć do garnka i zalać letnią wodą do przykrycia. Garnek przykryć pokrywką. Włączyć grzanie i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 45 minut, po czym zestawić z palnika i zostawić pod przykryciem kolejne 15 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Najlepiej wstawić na noc do lodówki przed pokrojeniem, żeby mięso lepiej się kroiło na cienkie plasterki, a całość przeszła aromatem przypraw.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
28 Responses
A można właśnie zapakować próżniowo?
Tak, to opcja idealna.
Bardzo pyszna wyszła pierś z indyka, soczysta i smaczna.
Ja zrobiłem z kawałka 1.3 kg, oczywiście dałem więcej przypraw jak w przepisie,
Oraz dodatkowo wędzonej papryki, słodkiej papryki, tymianku, suszonego oregano. Gotowałem w myśl zasady 1godzina na kg mięsa.
Teraz w tym wariancie z owijaniem w foli spożywczej wypróbuję szyneczke lub inne miesko
Czy takiego ugotowanego indyka można zamrozić?
Bardzo przepraszam za opóxnienie w odpowiedzi. Jak najbardziej można zamrozić.
Czy po owinięciu folią spożywczą można dodatkowo związać sznurkiem wędliniarskim?
Tak, nawet lepiej, jeśli masz taką możliwość.
Ja zrobiłem z kurczaka i też wyszedł pyszny. Dzięki.
Cenna uwaga. Dziękuje 🙂 i cieszę się bardzo ze smakowało
Jestem początkująca i mam pytanie odnośnie folii? Jaką folie się używa, aluminiowa czy zwykła spożywcza?
Najlepsza jest folia do gotowania sous vide. Ale mozna tez spokojnie użyć zwykłą, przezroczystą folię.
Jestem pod wrażeniem! W końcu znalazłam to czego szukałam. Zrobiłam indyka z tego przepisu i jest rewelacyjny. Smaczny, wilgotny i pęknie kroi się na kanapki. Próbowałam różnych przepisów ale ten jest jedyny i niepowtarzalny- dziękuję 💞
Bardzo, bardzo mnie to cieszy. Dokładam wszelkich starań, by wszystkie przepisy na blogu były naprawdę dopracowane. 🙂
Świetny przepis. Zapisuje zdecydowanie do powtórzenia. Dziękuje
absolutnie rewelacyjnie wyszło. przyprawy w punkt. pyszne.
Jak znalazł na Wielkanoc. Będziemy kosztować.
Początkowo myślałem, że mowa o czymś tylko na święta, a tu sposób na domową szynkę, i e rozsądnej cenie
nie tylko na święta! Jak już zaczęłam piec własne wędliny to za nic nie wrócę do kupnych
pychotka, mam zamiar sama jakąś wędlinę przygotować 😉
Polecam! Te kupne się nie umywają.
u Ciebie jak zwykle pysznie!
Dziękuję! Aż chce się gotować!
Muszę spróbować tego przepisu. Lubię indyka.
Przepis wydaje się być całkiem prosty, a ja wędliny naprawdę lubię 🙂 Po indyka sięgam rzadko, ale nowe smaki to dla mnie nie problem – muszę kiedyś wypróbować 🙂
Bardzo prosty! Ja póki co prostszego nie wymyśliłam.
Smakowicie ! 🙂
To jest przepis idealny dla mnie bo jak piekę to zawsze wychodzi suchy
Nie wyjdzie suchy. Tylko ważne jest by dobrze zabezpieczyć mięso żeby do środka nie wlała się woda. Alternatywnie jeszcze bardzo polecam ten przepis na indyka. Absolutnie przepyszny.