Gotowany indyk na kanapki

przepis

Gotowany indyk na kanapki to jeden z moich faworytów na domową wędlinę. Już chociażby dlatego, że jest aż tak szybki i niewiarygodnie prosty. Minimum przypraw i minimum wysiłku. Nie wymaga nawet marynowania! A efekt? Sprawdźcie sami! A potem zajrzycie koniecznie do działu Domowe Wędliny po jeszcze więcej inspiracji!

Gotowany indyk na kanapki

  • filet z indyka ok 0,7 kg
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżki chilli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • łyżka soli

Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i odłożyć na blat by doprowadzić do temperatury pokojowej. Wszystkie przyprawy wymieszać w kubeczku i dokładnie natrzeć nimi mięso z wszystkich stron. Szczelnie zawinąć w folię, tak by podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Najlepiej jest zawinąć w kilka warstw folii, każdą z nich zabezpieczając jeszcze sznurkiem bądź gumką recepturką.

Szczelnie owinięte mięso włożyć do garnka i zalać letnią wodą do przykrycia. Garnek przykryć pokrywką. Włączyć grzanie i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 45 minut, po czym zestawić z palnika i zostawić pod przykryciem kolejne 15 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Najlepiej wstawić na noc do lodówki przed pokrojeniem, żeby mięso lepiej się kroiło na cienkie plasterki, a całość przeszła aromatem przypraw.

Gotowany indyk na kanapki

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Gotowany indyk na kanapki
Data
Ocena
41star1star1star1stargray na podstawie 43 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

13 komentarzy

  • Miss Gamera 24 marca 2018 o 17:56 Odpowiedz

    Jak znalazł na Wielkanoc. Będziemy kosztować.

  • Krakowski Stanczyk 24 marca 2018 o 00:58 Odpowiedz

    Początkowo myślałem, że mowa o czymś tylko na święta, a tu sposób na domową szynkę, i e rozsądnej cenie

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:44 Odpowiedz

      nie tylko na święta! Jak już zaczęłam piec własne wędliny to za nic nie wrócę do kupnych

  • inga 23 marca 2018 o 23:49 Odpowiedz

    pychotka, mam zamiar sama jakąś wędlinę przygotować 😉

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:44 Odpowiedz

      Polecam! Te kupne się nie umywają.

  • paulina 23 marca 2018 o 23:08 Odpowiedz

    u Ciebie jak zwykle pysznie!

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:45 Odpowiedz

      Dziękuję! Aż chce się gotować!

  • Sikoreczka 23 marca 2018 o 21:40 Odpowiedz

    Muszę spróbować tego przepisu. Lubię indyka.

  • Elf Naczi 23 marca 2018 o 21:13 Odpowiedz

    Przepis wydaje się być całkiem prosty, a ja wędliny naprawdę lubię 🙂 Po indyka sięgam rzadko, ale nowe smaki to dla mnie nie problem – muszę kiedyś wypróbować 🙂

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:58 Odpowiedz

      Bardzo prosty! Ja póki co prostszego nie wymyśliłam.

  • Paweł 23 marca 2018 o 13:00 Odpowiedz

    Smakowicie ! 🙂

  • Dziennik Farmaceutki 23 marca 2018 o 12:30 Odpowiedz

    To jest przepis idealny dla mnie bo jak piekę to zawsze wychodzi suchy

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:47 Odpowiedz

      Nie wyjdzie suchy. Tylko ważne jest by dobrze zabezpieczyć mięso żeby do środka nie wlała się woda. Alternatywnie jeszcze bardzo polecam ten przepis na indyka. Absolutnie przepyszny.

MENU