Gotowany indyk na kanapki
Gotowany indyk na kanapki to jeden z moich faworytów na domową wędlinę. Już chociażby dlatego, że jest aż tak szybki i niewiarygodnie prosty. Minimum przypraw i minimum wysiłku. Nie wymaga nawet marynowania! A efekt? Sprawdźcie sami! A potem zajrzycie koniecznie do działu Domowe Wędliny po jeszcze więcej inspiracji!
Gotowany indyk na kanapki
- filet z indyka ok 0,7 kg
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżki chilli
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki oregano
- 1/2 łyżki mielonego pieprzu
- łyżka soli
Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i odłożyć na blat by doprowadzić do temperatury pokojowej. Wszystkie przyprawy wymieszać w kubeczku i dokładnie natrzeć nimi mięso z wszystkich stron. Szczelnie zawinąć w folię, tak by podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Najlepiej jest zawinąć w kilka warstw folii, każdą z nich zabezpieczając jeszcze sznurkiem bądź gumką recepturką.
Szczelnie owinięte mięso włożyć do garnka i zalać letnią wodą do przykrycia. Garnek przykryć pokrywką. Włączyć grzanie i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 45 minut, po czym zestawić z palnika i zostawić pod przykryciem kolejne 15 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Najlepiej wstawić na noc do lodówki przed pokrojeniem, żeby mięso lepiej się kroiło na cienkie plasterki, a całość przeszła aromatem przypraw.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
Powiązane wpisy






Jak znalazł na Wielkanoc. Będziemy kosztować.
Początkowo myślałem, że mowa o czymś tylko na święta, a tu sposób na domową szynkę, i e rozsądnej cenie
nie tylko na święta! Jak już zaczęłam piec własne wędliny to za nic nie wrócę do kupnych
pychotka, mam zamiar sama jakąś wędlinę przygotować 😉
Polecam! Te kupne się nie umywają.
u Ciebie jak zwykle pysznie!
Dziękuję! Aż chce się gotować!
Muszę spróbować tego przepisu. Lubię indyka.
Przepis wydaje się być całkiem prosty, a ja wędliny naprawdę lubię 🙂 Po indyka sięgam rzadko, ale nowe smaki to dla mnie nie problem – muszę kiedyś wypróbować 🙂
Bardzo prosty! Ja póki co prostszego nie wymyśliłam.
Smakowicie ! 🙂
To jest przepis idealny dla mnie bo jak piekę to zawsze wychodzi suchy
Nie wyjdzie suchy. Tylko ważne jest by dobrze zabezpieczyć mięso żeby do środka nie wlała się woda. Alternatywnie jeszcze bardzo polecam ten przepis na indyka. Absolutnie przepyszny.