Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Gotowany indyk na kanapki

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Gotowany indyk na kanapki to jeden z moich faworytów na domową wędlinę. Już chociażby dlatego, że jest aż tak szybki i niewiarygodnie prosty. Minimum przypraw i minimum wysiłku. Nie wymaga nawet marynowania! A efekt? Sprawdźcie sami! A potem zajrzycie koniecznie do działu Domowe Wędliny po jeszcze więcej inspiracji!

Gotowany indyk na kanapki

  • filet z indyka ok 0,7 kg
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżki chilli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • łyżka soli

Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i odłożyć na blat by doprowadzić do temperatury pokojowej. Wszystkie przyprawy wymieszać w kubeczku i dokładnie natrzeć nimi mięso z wszystkich stron. Szczelnie zawinąć w folię, tak by podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Najlepiej jest zawinąć w kilka warstw folii, każdą z nich zabezpieczając jeszcze sznurkiem bądź gumką recepturką.

Szczelnie owinięte mięso włożyć do garnka i zalać letnią wodą do przykrycia. Garnek przykryć pokrywką. Włączyć grzanie i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 45 minut, po czym zestawić z palnika i zostawić pod przykryciem kolejne 15 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Najlepiej wstawić na noc do lodówki przed pokrojeniem, żeby mięso lepiej się kroiło na cienkie plasterki, a całość przeszła aromatem przypraw.

Gotowany indyk na kanapki

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

28 Responses

      1. Bardzo pyszna wyszła pierś z indyka, soczysta i smaczna.
        Ja zrobiłem z kawałka 1.3 kg, oczywiście dałem więcej przypraw jak w przepisie,
        Oraz dodatkowo wędzonej papryki, słodkiej papryki, tymianku, suszonego oregano. Gotowałem w myśl zasady 1godzina na kg mięsa.
        Teraz w tym wariancie z owijaniem w foli spożywczej wypróbuję szyneczke lub inne miesko

  1. Jestem początkująca i mam pytanie odnośnie folii? Jaką folie się używa, aluminiowa czy zwykła spożywcza?

    1. Najlepsza jest folia do gotowania sous vide. Ale mozna tez spokojnie użyć zwykłą, przezroczystą folię.

  2. Jestem pod wrażeniem! W końcu znalazłam to czego szukałam. Zrobiłam indyka z tego przepisu i jest rewelacyjny. Smaczny, wilgotny i pęknie kroi się na kanapki. Próbowałam różnych przepisów ale ten jest jedyny i niepowtarzalny- dziękuję 💞

    1. Bardzo, bardzo mnie to cieszy. Dokładam wszelkich starań, by wszystkie przepisy na blogu były naprawdę dopracowane. 🙂

    1. nie tylko na święta! Jak już zaczęłam piec własne wędliny to za nic nie wrócę do kupnych

  3. Przepis wydaje się być całkiem prosty, a ja wędliny naprawdę lubię 🙂 Po indyka sięgam rzadko, ale nowe smaki to dla mnie nie problem – muszę kiedyś wypróbować 🙂

    1. Nie wyjdzie suchy. Tylko ważne jest by dobrze zabezpieczyć mięso żeby do środka nie wlała się woda. Alternatywnie jeszcze bardzo polecam ten przepis na indyka. Absolutnie przepyszny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami