Porcja
2
Trudność
Średni
Porcja2
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Jajko w koszulce z sosem holenderskim

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jajko w koszulce z sosem holenderskim i kilkoma prostymi dodatkami tworzy prawdziwie wykwintne śniadanie. Jajka poche mogą na początku sprawiać trochę problemu, ale po kilku próbach okazują się być bajecznie proste i szybkie. Z pewnością wejdą do repertuaru ulubionych sposobów na podanie jajek.

Jajko w koszulce z dodatkami:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • 2 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 łyżki sosu holenderskiego (przepis poniżej)
  • Parmezan
  • Mieszanka sałat/ rukola/ roszponka
  • 2 plasterki ulubionej szynki
  • Świeża bazylia
  • Pół miękkiego awokado
  • 4 plasterki mozzarelli w kulce
  • Sól i pieprz

Ćwiartkę awokado pokroić w cienkie plasterki. Zetrzeć parmezan. Sałatę dokładnie umyć, osuszyć, poszarpać i ułożyć na dwóch talerzach razem z liściami bazylii i posiekanym awokado. Oprószyć solą i skropić oliwą. Kromki posmarować resztą awokado, ułożyć na nich plasterki mozzarelli i szynki, skropić oliwą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni z funkcją grilla.
Przygotować sos holenderski zgodnie z przepisem poniżej. Wstawić kromki do piekarnika.
Zagotować wodę w garnku z łyżką octu i odrobiną soli. Jajko wbić do miseczki uważając żeby nie uszkodzić żółtka. W wodzie zrobić wirek i delikatnie włożyć do niego jajko. Gotować max 3 minuty by żółtko pozostało zupełnie płynne. Dolać kolejną łyżkę octu i wsadzić kolejne jajko (znów uprzednio robiąc wirek).
Gdy kromki będą zarumienione i mozzarella lekko rozpuszczona, wyjąć z piekarnika i ułożyć na sałacie. Na kromki wyłożyć jajka (delikatnie dużą łyżką cedzakową), oprószyć solą, pieprzem, startym parmezanem i od razu podawać.

Sos holenderski:

  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, biały pieprz

[/list]Żółtka ubijać z sokiem z cytryny i przyprawami około 2 minuty. Dodać powoli gorące masło wciąż ubijając. Dalej ubijać aż sos zgęstnieje i stanie się puszysty.

sniadanie-jajka-w-koszulce-po-benedyktynsku2

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g