Zielone naleśniki szpinakowe

przepis

Zielone naleśniki szpinakowe, czyli… cieniutkie, delikatne naleśniki z najlepszego przepisu jaki udało mi się wypracować (link: przepis podstawowy naleśniki), tyle tylko, że z dodatkiem szpinaku, który sprawia, że naleśniki mają tak nieziemski kolor. Naleśniki można podawać i na słodko i na słono. W obu wersjach smakuje bardzo dobrze. Szpinak jest ledwo wyczuwalny, więc odpowiednim farszem, zupełnie niwelujemy jego posmak. Za najlepszy dowód niech poświadczy to, że mój dwuletni synek, który szpinaku nie tknie kijem, pochłaniał naleśniki, aż mu się uszy trzęsły!

Zielone naleśniki szpinakowe

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 70 g świeżego szpinaku „baby”
  • 300 ml mleka
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml wody gazowanej
  • duża szczypta soli

Masło roztopić i ostudzić. Szpinak opłukać, lekko osuszyć i włożyć do wysokiego pojemnika. Zalać mlekiem i zblendować blenderem ręcznym (tzw. żyrafką) na gładką masę, bez widocznych grudek. Mąkę przesiać bezpośrednio do szpinaku. Dodać masło, jajka, wodę i sól. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię. Nie dodawać tłuszczu, jest już w masie naleśnikowej. Wylewać cienką warstwę masy na dno patelni, rozprowadzając ją równomiernie. Po ok 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 30 sekund do zarumienienia. Powtarzać z resztą masy.

zielone naleśniki szpinakoweciasto na naleśniki z szpinakiem

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Zielone naleśniki szpinakowe
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 4 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

12 komentarzy

  • Kornelia 26 marca 2019 o 16:04 Odpowiedz

    Mój Tosiek jak zobaczył zdjęcia, to zapytał dlaczego pani zrobiła naleśniki z Hulka ;D
    No i teraz ja też muszę je zmajstrować 🙂

  • Aga 24 marca 2019 o 00:57 Odpowiedz

    Koniecznie muszę wypróbować! 🙂

  • Monika 23 marca 2019 o 21:45 Odpowiedz

    Ten kolor wyszedł fantastycznie, powiem młodej, że to ze Shreka 😉

    • Wysmakowane 24 marca 2019 o 00:11 Odpowiedz

      haha, mi się nasuwa jeszcze Kermit z ulicy sezamkowej, ale pokolenie chyba nie te 😛

  • Sandra 23 marca 2019 o 20:32 Odpowiedz

    kocham szpinak, więc chętnie wypróbuję 😀 Byleby mi wyszły 😀

    • Wysmakowane 24 marca 2019 o 00:11 Odpowiedz

      Wyjdą z pewnością. Smacznego!

  • Sylwia R 23 marca 2019 o 09:01 Odpowiedz

    I to jest wiosna na talerzu! Czekam na następne kolory naleśników w Twoim wydaniu 😊 miłego, słonecznego dnia ❤️

    • Wysmakowane 24 marca 2019 o 00:13 Odpowiedz

      Póki co dostałam w komentarzach na FB kilka innych ciekawych pomysłów na zieloną barwę. Będę testować!

  • Małgorzata Kijowska 22 marca 2019 o 17:45 Odpowiedz

    Naleśniki szpinakowe po prostu kocham. A najbardziej ze słodkimi dodatkami. Ot, taki łasuch ze mnie :))))

  • Amber 22 marca 2019 o 15:48 Odpowiedz

    Piękna zieleń!
    Takie naleśniki to jakby jeść wiosnę!

  • Paulina 22 marca 2019 o 15:46 Odpowiedz

    Pięknie i na pewno smacznie 💚💚zapisuje

  • aga 22 marca 2019 o 12:25 Odpowiedz

    jakie wiosenne 🙂 rewelacja!! 🙂

MENU