Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik na zimno z morelami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Niesamowicie delikatny sernik na zimno z morelami w postaci gładkiej, owocowej glazury. Masa sernikowa bazuje na kremowych serkach i słodzonym mleku skondensowanym. Absolutnie nie dodawajcie już więcej cukru, jako, że mleko już jest bardzo słodkie samo w sobie. Jeśli lubicie mniej słodkie masy to można nawet zmniejszyć jego ilość. Dla równowagi masa morelowa jest lekko kwaskowa, z dodatkiem soku z cytryny. Jeśli nie ma sezonu na morele, to można też użyć moreli z puszki, ewentualnie wymienić je na brzoskwinie. W każdej wersji całość lekka, szybka i bardzo przyjemna. Sernik bardzo dobrze, równo się kroi, więc bardzo ładnie prezentuje się na stole. I na koniec… jeśli macie tylko ochotę to do glazury morelowej można dodać odrobinę Amaretto. Cudownie się komponuje.

Tu znajdziesz pozostałe Wysmakowane serniki na zimno.

Prosty spód z ciasteczek

  • 140 g ciastek owsianych
  • 40 g masła

Masło roztopić i ostudzić. Ciasteczka pokruszyć drobno i wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem (samo dno, boków niczym nie smarować). Równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, mocno dociskając ją do spodu. Schłodzić w zamrażarce podczas szykowania masy serowej.

Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym

  • 160 ml mleka
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 330 g serków kremowych
  • 450 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)

Śmietankę przelać do naczynia, w którym będzie ubijana i razem mocno schłodzić. Mleko wlać do garnka i mocno podgrzać. Gdy będzie gorące, zdjąć z palnika i wsypać żelatynę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (nie może zacząć tężeć). W osobnym naczyniu zmiksować serki z mlekiem skondensowanym na jednolitą masę. Dodać płynną żelatynę i krótko zmiksować. Osobno ubić na sztywno śmietankę i bardzo delikatnie połączyć ją z masą serową, tylko do połączenia. Całość wyłożyć na schłodzony spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia.

Sernik na zimno z morelami

  • 500 g moreli świeżych (opcjonalnie brzoskwinie lub 400 g moreli z puszki)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 7 g żelatyny w proszku

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Morele umyć. Usunąć pestki i wyłożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Lekko ostudzić i zblendować razem ze skórkami. Owoce przetrzeć przez sitko. Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać gorącą (nie wrzącą, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące) wodą – ok 4 łyżki – tylko tyle ile trzeba by rozpuścić żelatynę. Dodać do musu morelowego razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszać. Spróbować. Jeśli mus będzie zbyt kwaśny można go dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Mus wylać na masę serową i ponownie mocno schłodzić do pełnego stężenia moreli.

Sernik na zimno z morelami sernik bez pieczenia z morelamisernik z morelamisernik z musem morelowym

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami