
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 9 września 2019
Niesamowicie delikatny sernik na zimno z morelami w postaci gładkiej, owocowej glazury. Masa sernikowa bazuje na kremowych serkach i słodzonym mleku skondensowanym. Absolutnie nie dodawajcie już więcej cukru, jako, że mleko już jest bardzo słodkie samo w sobie. Jeśli lubicie mniej słodkie masy to można nawet zmniejszyć jego ilość. Dla równowagi masa morelowa jest lekko kwaskowa, z dodatkiem soku z cytryny. Jeśli nie ma sezonu na morele, to można też użyć moreli z puszki, ewentualnie wymienić je na brzoskwinie. W każdej wersji całość lekka, szybka i bardzo przyjemna. Sernik bardzo dobrze, równo się kroi, więc bardzo ładnie prezentuje się na stole. I na koniec… jeśli macie tylko ochotę to do glazury morelowej można dodać odrobinę Amaretto. Cudownie się komponuje.
Tu znajdziesz pozostałe Wysmakowane serniki na zimno.
Prosty spód z ciasteczek
- 140 g ciastek owsianych
- 40 g masła
Masło roztopić i ostudzić. Ciasteczka pokruszyć drobno i wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem (samo dno, boków niczym nie smarować). Równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, mocno dociskając ją do spodu. Schłodzić w zamrażarce podczas szykowania masy serowej.
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym
- 160 ml mleka
- 20 g żelatyny w proszku
- 330 g serków kremowych
- 450 g mleka skondensowanego słodzonego
- 250 ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)
Śmietankę przelać do naczynia, w którym będzie ubijana i razem mocno schłodzić. Mleko wlać do garnka i mocno podgrzać. Gdy będzie gorące, zdjąć z palnika i wsypać żelatynę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (nie może zacząć tężeć). W osobnym naczyniu zmiksować serki z mlekiem skondensowanym na jednolitą masę. Dodać płynną żelatynę i krótko zmiksować. Osobno ubić na sztywno śmietankę i bardzo delikatnie połączyć ją z masą serową, tylko do połączenia. Całość wyłożyć na schłodzony spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia.
Sernik na zimno z morelami
- 500 g moreli świeżych (opcjonalnie brzoskwinie lub 400 g moreli z puszki)
- łyżeczka soku z cytryny
- 7 g żelatyny w proszku
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Morele umyć. Usunąć pestki i wyłożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Lekko ostudzić i zblendować razem ze skórkami. Owoce przetrzeć przez sitko. Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać gorącą (nie wrzącą, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące) wodą – ok 4 łyżki – tylko tyle ile trzeba by rozpuścić żelatynę. Dodać do musu morelowego razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszać. Spróbować. Jeśli mus będzie zbyt kwaśny można go dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Mus wylać na masę serową i ponownie mocno schłodzić do pełnego stężenia moreli.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
12 Responses
20 g żelatyny to płaska łyżeczka. Na ten przepis za mało.
Dzień dobry. Łyżeczka żelatyny to 3-4 g. Łyżka 8 gram. Do sernika dałam dokładnie 20 g. Przelicznik miar z łyżek na gramy jest dostępny tutaj: https://www.wysmakowane.pl/miary/
Dzień dobry a o jaki serek chodzi kremowy czy to homogenizowany czy bardziej sztywny taki do smarowania?
Sztywny jak do smarowania. Typu philadelphia, ostrovia czy Twój smak
Uwielbiam serniki na zimno, a ten wyszedł naprawdę wyjątkowo przepyszny. Zapisuje.
Bardzo mi miło. Cieszę się że smakował
O to ja chętnie tą wersję z amaretto bym wypróbowała 😉
I slusznie! Bo z amaretto smakuje rewelacyjnie!
Ostatnio w pracy mieliśmy konkurs na najlepsze ciasto:)
I jakie ciasto wygrało? 🙂
Ostatnio robiłam podobny, jednak z brzoskwiniami. Chętnie spróbuję morelowego wariantu 🙂
Ten mus z moreli mnie przyciaga jak magnes!!! nie wiem czy za trzy tygodnie jeszcze dostanę morele, ale córka ma urodziny i chętnie bym ten sernik przygotowała 🙂