Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Czas
7 minut
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Czas7 minut
Wydrukuj

Zdrowe smoothie: z awokado, banana i migdałów

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 38 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepadłam! Właśnie dotarł do mnie wyczekiwany od kilku dni blender Braun Multiquick 9 (teraz znalazłam w promocyjnej cenie!) i natychmiast wzięłam się za jego testowanie na wszelkich polach. Sporo sobie po nim obiecuję. Zobaczymy jak sobie poradzi 🙂 Za kilka dni podzielę się efektami moich testów. A póki co dzielę się przepisem na prze-fantastyczne, zdrowe smoothie z awokado, banana i migdałów. Soków kupnych nie pijam w ogóle. Do niedawna za to zdarzało mi się kupować w sklepie smoothie. Według etykietki zero sztucznych dodatków. Tylko owoce. Myślę sobie – samo zdrowie! Do czasu, aż z nudów któregoś razu nie przeczytałam tej etykietki uważniej. 50 g cukru w małej butelce! Kolejne smoothie – to samo! Zdecydowanie przerzucam się na smoothie domowe! Jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę, dobieram składniki na jakie tylko mam ochotę i mam 100% pewności co siedzi w środku!

Dlaczego warto pić domowe zdrowe smoothie?

W koktajlu, który dziś mam dla Was siedzi istna bomba witaminowa, zdrowotna i energetyczna! Awokado zalicza się do tzw. superfood, głównie za to, jak dobrze wpływa na mózg. Nie zapominajcie też, że awokado uważane jest za silny afrodyzjak! Do tego delikatny posmak migdałowy i mam pełnię szczęścia. Koktajl jest rewelacyjnie kremowy i sycący. Mi spokojnie zastąpił śniadanie.

Pomysł na dodatek migdałów do koktajlu wzięłam z poradnika z przepisami na koktajle warzywne z blendera od Braun. Rzeczywiście migdały nadają bardzo ciekawą konsystencję. Spróbujcie koniecznie!

 

Koktajl z awokado, banana i migdałów

  • dojrzałe awokado
  • duży banan
  • garść migdałów
  • 200 ml mleka kokosowego (można zastąpić krowim)
  • ósemka cytryny

Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć z środka pestkę. Banana obrać. Oba owoce włożyć do wysokiego naczynia o pionowych ściankach. Dodać migdały i sok wyciśnięty z cytryny. Zblendować na gładkie smoothie. Dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania ulubionej konsystencji.

 

Zapraszam też do testowania pozostałych Wysmakowanych koktajli.

 

blender braun multiquick 9
Na zdjęciu blender do smoothie Braun

smoothie awokado bananZdrowe smoothie z awokado, banana i migdałówSmoothie z awokado, banana i migdałów

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z BRAUN

 

Dołącz do Wysmakowanej społeczności na FACEBOOK lub na INSTAGRAMIE. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami.

 

 

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 38 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

41 Responses

  1. Smoothie to zdecydowanie moja ulubiona opcja na ciepłe i upalne dni, kiedy nie chce się za bardzo jeść normalnych posiłków. A dostarczają wielu składników odżywczych i są mega smaczne, a trzeba przyznać że dużym ułatwieniem w tym zakresie jest thermomix, mi się udaje w nim przygotowywać super smoothie.

  2. Dobry blender. Mam podobny do tego, ale trochę tańszy. Zrobiłam wczoraj ten koktajl i bardzo mi się spodobał, ale szkoda że córeczka ma alergię na orzechy . Zamienię migdały na coś innego i będziemy razem pić – jestem pewna ze jej tez się spodoba. Za pare dni odpiszę jak nam to poszło!

  3. Od niedawna stałam się fanką awokado. Mniej więcej co trzeci dzień robię koktajl wykorzystując go ale ja zawsze dodaję do niego banana i kiwi. Szczerze mówiąc nie wpadłam na ten pomysł by do koktajlu dodawać migdały. Bardzo ciekawy przepis, mam akurat migdały więc wypróbuję z przyjemnością. Mam jednak pytanie z innej beczki. Zaczynają się pojawiać powoli świeże owoce i chciałabym robić sobie koktajle do pracy. Czy używasz jakiegoś fajnego kubka na koktajle? Chciałabym taki alla bidon ze słomką ale przeglądam sklepy internetowe i nie wiem czy kubek ze słomką to dobry pomysł.. Może ktoś z komentujących ma pomysł lub sprawdzony kubek?

    1. Osobiście używam czasem kubeczka od segaform. On nie ma słomki tylko dziurek. Jest szczelny, nigdy mi nic nie wyciekło. Ale tez nie używam go zbyt ekstremalnie i namiętnie, więc nie wiem jak z jego trwałością. Może ktoś doradzi coś bardziej sprawdzonego?

  4. Ja codziennie pije koktajle choć ostatnio dodałam za mało dojrzałe awokado i koktail nie był dobry w smaku. Uwielbiam koktailochlacze z jarmuż i kiwi

  5. Migdały i banany to zdecydowanie coś, co lubię. Nie mogę powiedzieć tego o awokado, ale staram się jeść ze względu na jego wartości odżywcze 🙂

    1. Warto! Awokado to bomba zdrowia 😉 w połączeniu z migdałami i bananami naprawdę smakuje super

  6. Marzy mi się blender Braun! Kiedyś miałam i był fantastyczny. Teraz mam Zelmera i ledwo ciągnie 😛

    1. Nigdy nie miałam Zelmera więc ciężko mi się wypowiadać. Natomiast ten Braun jest fantastyczny i zdecydowanie „daje radę”, a testowałam go już na kilku różnych polach, w tym masło orzechowe!

      1. Nie miałam nigdy blendera zelmer wiec nie będę się wypowiadać. Wiem tylko ze vs moje poprzednie modele teraz widzę wielka zmianę na plus 🙂

    1. Zdecydowanie blender ułatwia życie w kuchni. Ja już sobie teraz trochę nie wyobrażam życia bez niego 😉 Od siekania, przez ubijanie po blendowanie na gładko. No cudo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g