Zdrowe smoothie: z awokado, banana i migdałów

przepis

Przepadłam! Właśnie dotarł do mnie wyczekiwany od kilku dni blender Braun Multiquick 9 (teraz znalazłam w promocyjnej cenie!) i natychmiast wzięłam się za jego testowanie na wszelkich polach. Sporo sobie po nim obiecuję. Zobaczymy jak sobie poradzi 🙂 Za kilka dni podzielę się efektami moich testów. A póki co dzielę się przepisem na prze-fantastyczne, zdrowe smoothie z awokado, banana i migdałów. Soków kupnych nie pijam w ogóle. Do niedawna za to zdarzało mi się kupować w sklepie smoothie. Według etykietki zero sztucznych dodatków. Tylko owoce. Myślę sobie – samo zdrowie! Do czasu, aż z nudów któregoś razu nie przeczytałam tej etykietki uważniej. 50 g cukru w małej butelce! Kolejne smoothie – to samo! Zdecydowanie przerzucam się na smoothie domowe! Jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę, dobieram składniki na jakie tylko mam ochotę i mam 100% pewności co siedzi w środku!

Dlaczego warto pić domowe zdrowe smoothie?

W koktajlu, który dziś mam dla Was siedzi istna bomba witaminowa, zdrowotna i energetyczna! Awokado zalicza się do tzw. superfood, głównie za to, jak dobrze wpływa na mózg. Nie zapominajcie też, że awokado uważane jest za silny afrodyzjak! Do tego delikatny posmak migdałowy i mam pełnię szczęścia. Koktajl jest rewelacyjnie kremowy i sycący. Mi spokojnie zastąpił śniadanie.

Pomysł na dodatek migdałów do koktajlu wzięłam z poradnika z przepisami na koktajle warzywne z blendera od Braun. Rzeczywiście migdały nadają bardzo ciekawą konsystencję. Spróbujcie koniecznie!

 

Koktajl z awokado, banana i migdałów

  • dojrzałe awokado
  • duży banan
  • garść migdałów
  • 200 ml mleka kokosowego (można zastąpić krowim)
  • ósemka cytryny

Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć z środka pestkę. Banana obrać. Oba owoce włożyć do wysokiego naczynia o pionowych ściankach. Dodać migdały i sok wyciśnięty z cytryny. Zblendować na gładkie smoothie. Dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania ulubionej konsystencji.

 

Zapraszam też do testowania pozostałych Wysmakowanych koktajli.

 

smoothie awokado bananZdrowe smoothie z awokado, banana i migdałówSmoothie z awokado, banana i migdałów

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Koktajl z awokado, banana i migdałów
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 15 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

37 komentarzy

  • DomologiaStosowana 24 marca 2020 o 13:53 Odpowiedz

    Uwilebiam smoothie! To najlepszy i najprostszy sposób na przemycenie warzyw i owoców do diety. Mniam!

  • Poznajmy Opinie 9 marca 2020 o 13:30 Odpowiedz

    Bardzo lubię, wręcz uwielbiam smoothie. Nie miałam okazji próbować z awokado i bananem ale przepis brzmi intrygująco.

  • medyczne wiadomosci 25 lutego 2020 o 22:24 Odpowiedz

    Uwielbiam awokado ze względu na jego właściwości zdrowotnne i smak 🙂

  • Hannutka 4 października 2019 o 17:04 Odpowiedz

    Dobry blender. Mam podobny do tego, ale trochę tańszy. Zrobiłam wczoraj ten koktajl i bardzo mi się spodobał, ale szkoda że córeczka ma alergię na orzechy . Zamienię migdały na coś innego i będziemy razem pić – jestem pewna ze jej tez się spodoba. Za pare dni odpiszę jak nam to poszło!

  • Kalina 14 maja 2019 o 11:17 Odpowiedz

    Od niedawna stałam się fanką awokado. Mniej więcej co trzeci dzień robię koktajl wykorzystując go ale ja zawsze dodaję do niego banana i kiwi. Szczerze mówiąc nie wpadłam na ten pomysł by do koktajlu dodawać migdały. Bardzo ciekawy przepis, mam akurat migdały więc wypróbuję z przyjemnością. Mam jednak pytanie z innej beczki. Zaczynają się pojawiać powoli świeże owoce i chciałabym robić sobie koktajle do pracy. Czy używasz jakiegoś fajnego kubka na koktajle? Chciałabym taki alla bidon ze słomką ale przeglądam sklepy internetowe i nie wiem czy kubek ze słomką to dobry pomysł.. Może ktoś z komentujących ma pomysł lub sprawdzony kubek?

    • Wysmakowane 14 maja 2019 o 11:41 Odpowiedz

      Osobiście używam czasem kubeczka od segaform. On nie ma słomki tylko dziurek. Jest szczelny, nigdy mi nic nie wyciekło. Ale tez nie używam go zbyt ekstremalnie i namiętnie, więc nie wiem jak z jego trwałością. Może ktoś doradzi coś bardziej sprawdzonego?

  • Karolina / Nasze Bąbelkowo 16 maja 2018 o 06:50 Odpowiedz

    Uwielbiam takie koktajle – a to połączenie smaków wydaje się bardzo zachęcające i apetyczne 🙂

  • Pat 15 maja 2018 o 08:32 Odpowiedz

    Wygląda bosko !;) Musze koniecznie spróbować.

  • Julita 14 maja 2018 o 13:07 Odpowiedz

    Takiego połączenia koktajlowego jeszcze nie próbowałam, ale kolor i składniki zachęcają 🙂

  • Anna Lena z Zjem-Cie.pl 14 maja 2018 o 12:44 Odpowiedz

    Szalekesz z tymi koktajlami 🙂 Co mi odpowiada, bo przepadam za nimi 🙂 SWoją drogą masz świetny blender, że rozprawia się z migdałami w koktajlu 🙂

    • Wysmakowane 15 maja 2018 o 05:40 Odpowiedz

      To prawda. Miksuje na gładko.

  • Aneta 14 maja 2018 o 11:56 Odpowiedz

    Ja codziennie pije koktajle choć ostatnio dodałam za mało dojrzałe awokado i koktail nie był dobry w smaku. Uwielbiam koktailochlacze z jarmuż i kiwi

    • Wysmakowane 15 maja 2018 o 05:42 Odpowiedz

      Niestety, ale dobre składniki to absolutnie podstawa.

  • Malisalia 14 maja 2018 o 09:45 Odpowiedz

    domowe koktajle najpyszniejsze! 🙂

  • Angelika 14 maja 2018 o 08:55 Odpowiedz

    Migdały i banany to zdecydowanie coś, co lubię. Nie mogę powiedzieć tego o awokado, ale staram się jeść ze względu na jego wartości odżywcze 🙂

    • Wysmakowane 14 maja 2018 o 09:12 Odpowiedz

      Warto! Awokado to bomba zdrowia 😉 w połączeniu z migdałami i bananami naprawdę smakuje super

  • Holly 14 maja 2018 o 08:39 Odpowiedz

    Najczęściej tak wygląda moje drugie śniadanie, albo gdy jestem głodna, na szybko mieszam co mam🙂

    • Wysmakowane 15 maja 2018 o 05:42 Odpowiedz

      Ekonomiczne i zdrowe podejście! 😉

  • Aneta 14 maja 2018 o 06:24 Odpowiedz

    Smoothie są przepyszne, a Twoja propozycja zapewne smakuje obłędnie 🙂 Pychotka 🙂

  • krystynabozenna 14 maja 2018 o 06:18 Odpowiedz

    Warto , warto pić , pycha i zdrowo i nie ma porównania do sklepowych…

    • Wysmakowane 14 maja 2018 o 09:12 Odpowiedz

      Dokładnie! Zwłaszcza ze zrobienie takiego w domu to kilka minut

  • Tomasz 13 maja 2018 o 19:27 Odpowiedz

    intrygujące połączenie. zwłaszcza obecność migdałów w składzie mnie zaskoczyła.

    • Wysmakowane 13 maja 2018 o 19:52 Odpowiedz

      Migdały nadają smoothie jeszcze fajniejsza, kremowa konsystencje

  • Don Wojdan 13 maja 2018 o 18:54 Odpowiedz

    ŁOOO 🙂 z chęcią bym coś takiego wypił niestety nie mam blendera 🙁

    • Wysmakowane 13 maja 2018 o 19:10 Odpowiedz

      A mikser z kielichem do koktajli? Tez wyjdzie choć nie zmiksuje tak dokładnie migdałów.

  • Kasia 13 maja 2018 o 14:53 Odpowiedz

    Polanym to smoothie prosto z Twoich zdjęć 😉 jutro kupuje składniki i robię!

  • Wiola 13 maja 2018 o 14:50 Odpowiedz

    Przepyszny i zdrowy … no i wyglada bardzo smacznie!

  • Jusiak 13 maja 2018 o 13:18 Odpowiedz

    Jedno z ulubionych mojego męża 🙂

  • Anula 13 maja 2018 o 05:28 Odpowiedz

    Marzy mi się blender Braun! Kiedyś miałam i był fantastyczny. Teraz mam Zelmera i ledwo ciągnie 😛

    • Wysmakowane 13 maja 2018 o 05:31 Odpowiedz

      Nigdy nie miałam Zelmera więc ciężko mi się wypowiadać. Natomiast ten Braun jest fantastyczny i zdecydowanie “daje radę”, a testowałam go już na kilku różnych polach, w tym masło orzechowe!

    • Bookendorfina 15 maja 2018 o 07:43 Odpowiedz

      A u mnie zelmer najlepiej się sprawdza. 🙂

      • Wysmakowane 15 maja 2018 o 07:52 Odpowiedz

        Nie miałam nigdy blendera zelmer wiec nie będę się wypowiadać. Wiem tylko ze vs moje poprzednie modele teraz widzę wielka zmianę na plus 🙂

  • Bookendorfina 13 maja 2018 o 05:13 Odpowiedz

    Lubię wszelkie koktajle owocowe, warzywne, mieszanki. Ten również chętnie wypróbuję. 🙂

    • Wysmakowane 13 maja 2018 o 05:34 Odpowiedz

      Warto! Ultra prosty w wykonaniu, zdrowy i pyszny. 🙂

      • Bookendorfina 13 maja 2018 o 19:57 Odpowiedz

        I jeszcze ten ładny odcień zieleni, natychmiast kojarzy się ze zdrowiem. 🙂

  • Przemek 12 maja 2018 o 23:51 Odpowiedz

    Super opcja 😉 Będzie trzeba spróbować , ale najpierw muszę zainwestować w blender ;P 😉

    • Wysmakowane 13 maja 2018 o 05:33 Odpowiedz

      Zdecydowanie blender ułatwia życie w kuchni. Ja już sobie teraz trochę nie wyobrażam życia bez niego 😉 Od siekania, przez ubijanie po blendowanie na gładko. No cudo!

MENU