Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Przyprawy – jakie warto stosować

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS REKLAMODAWCY

Przyprawy – jakie warto stosować

Wiele osób lekceważy bogactwa, których dostarcza człowiekowi natura i nie wierzy w prozdrowotne działanie ziół i przypraw. Tymczasem rośliny, z których przecież wytwarzane są przyprawy, zawierają mnóstwo cennych substancji mogących wspomagać pracę organizmu na wielu różnych poziomach. Sprawdź jakie przyprawy warto mieć w swojej kuchni. 

Zioła i przyprawy

W Polsce coraz bardziej popularna staje się dieta św. Hildegardy, a wraz z nią coraz bardziej znane stają się także bertram i galgant. To dobroczynne przyprawy, po które codziennie sięga każdy hildegardowiec. Jakie właściwości kryją się za tymi niezwykłymi nazwami? Zacznijmy od bertramu. Przyprawa ta ma silne właściwości oczyszczające, dzięki czemu usuwa z organizmu toksyny, jest także dobra na trawienie, a ponadto ułatwia przyswajanie składników odżywczych, więc dzięki regularnemu stosowaniu bertramu zyskamy także więcej korzyści z sięgania po inne przyprawy. Co więcej, bertram poprawia parametry krwi i skutecznie zwalcza wirusy. Dobrze wpływa na układ nerwowy, a niektórzy twierdzą, że może wspomagać leczenie AIDS, malarii czy chorób metabolicznych. Z kolei stosowanie galgantu to sposób na zapobieganie rozwojowi chorób serca. Podobno ta przyprawa działa jak nitrogliceryna. Obniża ciśnienie, rozszerza naczynia krwionośne, jest zalecana w profilaktyce zawałów. Bertram i galgant kupisz w tym sklepie: https://www.sklephildegarda.pl/przyprawy-swietej-hildegardy.

Naturalne przyprawy sklep internetowy

Jeśli chcesz osiągnąć maksymalne korzyści dla zdrowia wynikające ze stosowania przypraw, po pierwsze, musisz stosować je regularnie, a po drugie, wybierać przyprawy najlepszej jakości. Niestety w Internecie nie brakuje produktów pochodzących z wątpliwych źródeł, tylko oryginalne, zweryfikowane przyprawy gwarantują dobroczynny wpływ na organizm. Najlepiej więc znaleźć sprawdzony sklep ze zdrową żywnością i tam zaopatrywać się w różnego rodzaju zioła czy przyprawy. Jednym z takich sklepów jest ten: https://www.sklephildegarda.pl/. Znajdziemy tam produkty polecane przez św. Hildegardę, a ponieważ mniszka  bardzo często stosowała w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju zioła oraz przyprawy, wybór jest naprawdę duży. Można zamówić w jednym miejscu popularne i bardziej wyszukane przyprawy, które pochodzą od wiarygodnych dostawców. 

Najpopularniejsze przyprawy

Jedną z najpopularniejszych, a zarazem najzdrowszych przypraw jest kurkuma. Podobno zawarte w niej substancje pobudzają komórki mózgowe, a ponadto ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Kolejną dawkę zdrowia w szczypcie można zapewnić sobie, sięgając po cynamon. Ma działanie antynowotworowe, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Niektórzy naukowcy twierdzą, że cynamon może opóźniać wystąpienie objawów Alzheimera i Parkinsona. Ponadto obniża poziom cukru i cholesterolu i może wspomagać leczenie trądziku. Wśród popularnych przypraw są też nasiona czarnuszki. Działają antydepresyjnie, regulują ciśnienie krwi, są dobre na trawienie. Niektórzy badacze uważają, że nasiona czarnuszki wspomagają również leczenie nowotworów. Kolejna prozdrowotna przyprawa to imbir. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych m.in. witaminy C, B1, B2, E, A, K, żelazo, potas, fosfor. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i skutecznie rozgrzewa organizm.

Tanie przyprawy

Czy przyprawy są drogie? Oczywiście nie da się udzielić jednej odpowiedzi. Za opakowanie galgantu lub bertramu trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych, ale stugramowa porcja wystarcza na wiele miesięcy, więc w efekcie wydajemy tylko kilka złotych na miesiąc. Przy zakupie na pewno nie należy kierować się wyłącznie ceną. Jeśli trafisz na ofertę kilka razy tańszą niż w większości sklepów, warto dokładnie zweryfikować czy, aby na pewno jest to produkt oryginalny, który przyniesie korzyści dla zdrowia. Należy uświadomić sobie fakt, że zapobieganie występowaniu chorób dzięki zdrowej diecie, a więc także i dobroczynnym przyprawom, opłaca się o wiele bardziej niż podejmowanie długotrwałego, kosztownego leczenia.

Przyprawy powinny na stałe zagościć w kuchni każdej osoby. Mają wiele właściwości prozdrowotnych, a ponadto wzbogacają walory smakowe potraw. Warto stosować je regularnie, żeby zapobiegać rozwojowi różnych, nawet bardzo groźnych, chorób.

Przyprawy – jakie warto stosować

WPIS REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami