Autor Wysmakowane 7 września 2021
Sok z cytrusów, czyli pomarańcze, grapefruit i cytryny w akcji. Jeszcze tylko kilka innych dodatków i mamy przepyszny, bardzo zdrowy sok. Zbliża się jesień, dni coraz chłodniejsze i to jest właśnie ten moment w roku, gdy i ja i moje dzieci najwięcej zazwyczaj chorujemy. Jakoś ciężko nam przestawić się na zakładanie bluz i skarpetek, bo wciąż mamy jeszcze mocno wakacyjny nastrój. I niestety często kończy się to przeziębieniem. Wymyśliłam więc sok z cytrusów, który będziemy z przyjemnością wypijać i który będzie jednocześnie prawdziwą bombą, jeślichodzi o źródła witaminy C, która ma zbawienny wpływ na wzmacnianie systemu odpornościowego.
Chciałam mój sok wypakować po brzegi witaminą C i intuicyjnie sięgnęłam po cytrusy. Kilka dni później natrafiłam na ciekawy artykuł o witaminie C i…. okazało się, że cytrusy wcale nie są najlepszym możliwym jej źródłem. Wychodzi, więc na to, że całe życie żyłam w niewiedzy
ŹRÓDŁA WITAMINY C
Które warzywa to najlepsze źródła witaminy C?
- nać pietruszki (265 mg/ 100 g)
- papryka (do 200 mg/ 100 g)
- brukselka (do 150 mg/ 100 g)
- brokuły (do 150 mg/ 100 g)
- kalarepa (do 100 mg/ 100 g)
Które owoce to najlepsze źródła witaminy C?
- acerola (nawet 2500 mg/ 100g)
- rokitnik (900 mg/ 100 g)
- dzika róża (do 1200 mg/ 100 g)
- czarna porzeczka (do 300 mg/ 100 g)
- kiwi (do 90 mg/ 100 g)
- truskawki (do 90 mg/ 100 g)
- grejpfrut (do 70 mg/ 100 g)
- cytryna (do 60 mg / 100 g)
I jeszcze kilka innych ciekawostek na temat witaminy C, o których większości, nie miałam żadnego pojęcia.
Czy wiesz, że....?
- Ciało ludzkie nie jest w stanie ani produkować, ani magazynować witaminy C. Dlatego bardzo istotne jest systematyczne jej dostarczanie do organizmu.
- Zarówno styczność z wodą jak i obróbka termiczna powodują największą stratę witaminy C. Na oba powyższe jest ona bardzo wrażliwa. Najgorsze więc, co można zrobić produktom (pod kątem witaminy C) to ich ugotowanie.
- Natomiast świetnym zabiegiem na wzrost stężenia witaminy C w produkcie jest ich kiszenie. Dzieje się tak dlatego, że kwas askorbinowy jest jednym z głównych produktów fermentacji. Przykład? Zawartość witaminy C w surowej kapuście to ok 30 mg/ 100 g, a w kiszonej to nawet aż 600 mg/ 100 g.
- Witamina C ma dużo szersze pozytywne działanie na organizm, niż jedynie wzmocnienie odporności. Zwalcza również wolne rodniki, odpowiadające za proces starzenia się, bierze udział w produkcji koleganu, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania zębów, dziąseł i kości, a nawet ma pewnie działanie przeciwnowotworowe.
Najlepsze źródła witaminy C, która jest tak ważna dla naszego organizmu, są więc niestety w produktach mało popularnych w naszej codziennej diecie (np. acerola, dzika róża czy rokitnik). Może więc, warto pokusić się o dodatkową suplementację witaminy C? I tu kolejne zaskoczenie. Witamina C może kosztować 3 zł za opakowanie, a może i 300 zł. Skąd aż taka różnica? Okazuje się, że witamina – witaminie, nierówna. Ich prozdrowotny wpływ i stopień przyswajalności w bardzo dużym stopniu zależy od tego, skąd pochodzą. Warto sięgać po witaminy, produkowane z składników wyłącznie z wysoko jakościowych, naturalnych źródeł. Spójrzcie też koniecznie na skład. Od razu możecie odrzucić te opakowania, na których znajdziecie szkodliwe dla organizmu składniki, takie jak: stearynian magnezu, dwutlenek tytanu czy celulozę mikrokrystaliczą.
Bardzo dobre opinie i skład mają witaminy Cheers bazujące przede wszystkim na aceroli i dzikiej róży, bez barwników, konserwantów i innych zbędnych dodatków, za to wzbogacone o dodatek kwasu elagowego i selenu. Cena wydaje się być bardzo w porządku w stosunku do oferowanej jakości. Zwłaszcza, że mam dla Was od Cheers specjalny kod rabatowy WYSMAKOWANE15, który daje Wam całkiem przyjemną zniżkę 15% i to na cały koszyk. Nie tylko na witaminę C.
Niezależnie od tego czy zdecydujecie się na suplementację czy nie, warto dbać o produkty bogate w witaminę C, na co dzień, odpowiednio układając jadłospis. Jeśli nie będziecie mieć pod ręką aceroli czy rokitnika, a na truskawki, dawno skończy się sezon, to sok z cytrusów też jest jakąś opcją . Zwłaszcza, że jest taki przepyszny!
SOK Z CYTRUSÓW
- pół grepfruta
- 2 pomarańcze
- pół limonki
- dojrzały banan
- kilka kostek lodu lub pół szklanki wody
Z cytrusów wycisnąć sok. Sok przelać do kielicha blendera, dodać banana i lód lub wodę. Zmiksować do uzyskania gładkiego soku.
Post powstał we współpracy z Cheers
Jedna odpowiedź
U nas wszyscy lubią soki owocowe, ale odkąd mamy wyciskarkę ariete, robimy głównie z cytrusów i są pycha! Zupełnie inaczej jak się samemu zrobi. Mieszam często pomarańcze z cytryną i imbirem – szczególnie teraz w takim jeszcze zimowym czasie