Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Sok z cytrusów, a źródła witaminy C

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sok z cytrusów, czyli pomarańcze, grapefruit i cytryny w akcji. Jeszcze tylko kilka innych dodatków i mamy przepyszny, bardzo zdrowy sok. Zbliża się jesień, dni coraz chłodniejsze i to jest właśnie ten moment w roku, gdy i ja i moje dzieci najwięcej zazwyczaj chorujemy. Jakoś ciężko nam przestawić się na zakładanie bluz i skarpetek, bo wciąż mamy jeszcze mocno wakacyjny nastrój. I niestety często kończy się to przeziębieniem. Wymyśliłam więc sok z cytrusów, który będziemy z przyjemnością wypijać i który będzie jednocześnie prawdziwą bombą, jeślichodzi o źródła witaminy C, która ma zbawienny wpływ na wzmacnianie systemu odpornościowego.

 

Chciałam mój sok wypakować po brzegi witaminą C i intuicyjnie sięgnęłam po cytrusy. Kilka dni później natrafiłam na ciekawy artykuł o witaminie C i…. okazało się, że cytrusy wcale nie są najlepszym możliwym jej źródłem. Wychodzi, więc na to, że całe życie żyłam w niewiedzy 

ŹRÓDŁA WITAMINY C

Które warzywa to najlepsze źródła witaminy C?

  • nać pietruszki (265 mg/ 100 g)
  • papryka (do 200 mg/ 100 g)
  • brukselka (do 150 mg/ 100 g)
  • brokuły (do 150 mg/ 100 g)
  • kalarepa (do 100 mg/ 100 g)

Które owoce to najlepsze źródła witaminy C?

  • acerola (nawet 2500 mg/ 100g)
  • rokitnik (900 mg/ 100 g)
  • dzika róża (do 1200 mg/ 100 g)
  • czarna porzeczka (do 300 mg/ 100 g)
  • kiwi (do 90 mg/ 100 g)
  • truskawki (do 90 mg/ 100 g)
  • grejpfrut (do 70 mg/ 100 g)
  • cytryna (do 60 mg / 100 g)

I jeszcze kilka innych ciekawostek na temat witaminy C, o których większości, nie miałam żadnego pojęcia.

Czy wiesz, że....?

  • Ciało ludzkie nie jest w stanie ani produkować, ani magazynować witaminy C. Dlatego bardzo istotne jest systematyczne jej dostarczanie do organizmu.
  • Zarówno styczność z wodą jak i obróbka termiczna powodują największą stratę witaminy C. Na oba powyższe jest ona bardzo wrażliwa. Najgorsze więc, co można zrobić produktom (pod kątem witaminy C) to ich ugotowanie.
  • Natomiast świetnym zabiegiem na wzrost stężenia witaminy C w produkcie jest ich kiszenie. Dzieje się tak dlatego, że kwas askorbinowy jest jednym z głównych produktów fermentacji. Przykład? Zawartość witaminy C w surowej kapuście to ok 30 mg/ 100 g, a w kiszonej to nawet aż 600 mg/ 100 g.
  • Witamina C ma dużo szersze pozytywne działanie na organizm, niż jedynie wzmocnienie odporności. Zwalcza również wolne rodniki, odpowiadające za proces starzenia się, bierze udział w produkcji koleganu, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania zębów, dziąseł i kości, a nawet ma pewnie działanie przeciwnowotworowe.

Najlepsze źródła witaminy C, która jest tak ważna dla naszego organizmu, są więc niestety w produktach mało popularnych w naszej codziennej diecie (np. acerola, dzika róża czy rokitnik). Może więc, warto pokusić się o dodatkową suplementację witaminy C? I tu kolejne zaskoczenie. Witamina C może kosztować 3 zł za opakowanie, a może i 300 zł. Skąd aż taka różnica? Okazuje się, że witamina – witaminie, nierówna. Ich prozdrowotny wpływ i stopień przyswajalności w bardzo dużym stopniu zależy od tego, skąd pochodzą. Warto sięgać po witaminy, produkowane z składników wyłącznie z wysoko jakościowych, naturalnych źródeł. Spójrzcie też koniecznie na skład. Od razu możecie odrzucić te opakowania, na których znajdziecie szkodliwe dla organizmu składniki, takie jak: stearynian magnezu, dwutlenek tytanu czy celulozę mikrokrystaliczą.

Bardzo dobre opinie i skład mają witaminy Cheers bazujące przede wszystkim na aceroli i dzikiej róży, bez  barwników, konserwantów i innych zbędnych dodatków, za to wzbogacone  o dodatek kwasu elagowego i selenu. Cena wydaje się być bardzo w porządku w stosunku do oferowanej jakości. Zwłaszcza, że mam dla Was od Cheers specjalny kod rabatowy WYSMAKOWANE15, który daje Wam całkiem przyjemną zniżkę 15% i to na cały koszyk. Nie tylko na witaminę C.

Niezależnie od tego czy zdecydujecie się na suplementację czy nie, warto dbać o produkty bogate w witaminę C, na co dzień, odpowiednio układając jadłospis. Jeśli nie będziecie mieć pod ręką aceroli czy rokitnika, a na truskawki, dawno skończy się sezon, to sok z cytrusów też jest jakąś opcją 😉. Zwłaszcza, że jest taki przepyszny!

SOK Z CYTRUSÓW

Z cytrusów wycisnąć sok. Sok przelać do kielicha blendera, dodać banana i lód lub wodę. Zmiksować do uzyskania gładkiego soku.

sok z cytrusów

Post powstał we współpracy z Cheers

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

  1. U nas wszyscy lubią soki owocowe, ale odkąd mamy wyciskarkę ariete, robimy głównie z cytrusów i są pycha! Zupełnie inaczej jak się samemu zrobi. Mieszam często pomarańcze z cytryną i imbirem – szczególnie teraz w takim jeszcze zimowym czasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami