Autor Wysmakowane 19 czerwca 2023
WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY
Ostatnie tygodnie roku szkolnego są bardzo bogate w różnego rodzaju festyny, pikniki, zloty i zawody. Podczas takich wydarzeń nie może zabraknąć słodkich przekąsek, wśród których prym wiedzie wata cukrowa. Wielu osobom kojarzy się ona z beztroską dzieciństwa. Ta słodka, puchata i lepiąca słodycz to obiekt pożądania kolejnych pokoleń dzieci, ale również części dorosłych.
Parasol, pod którym stoi maszyna do waty cukrowej to miejsce, bez którego wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić prawdziwego letniego festynu. Miłośników słodkiej waty jest mnóstwo i zwykle ustawiają się po nią długie kolejki. Żeby zrobić dobrą watę cukrową, potrzeba trochę doświadczenia w jej nakręcaniu oraz odpowiedniego zapasu cukru. Co warto o niej wiedzieć?
Jak działa maszyna do waty cukrowej?
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak działa maszyna do waty cukrowej? Skąd się biorą takie cienkie cukrowe niteczki, z których można potem stworzyć słodką chmurkę? Maszyna podgrzewa cukier, z którego tworzy się karmel. W tej formie poddaje się go wirowaniu, dzięki czemu ze specjalnie wyprofilowanej głowicy wydostają się cieniutkie, słodkie, cukrowe włókna. Trzeba je potem już tylko sprawnie nawinąć na patyczek i wata gotowa!
Czy da się zrobić watę cukrową w domu?
Żeby zrobić własną watę cukrową w warunkach domowych, niezbędny jest zakup małej maszyny do waty cukrowej. Nie da się jej zrobić inaczej. Taki sprzęt najbardziej przyda się rodzicom małych dzieci, którzy lubią samodzielnie przygotowywać rodzinne imprezy czy urodzinki z udziałem najmłodszych. Jeśli jednak chciałoby się zarabiać na sprzedaży waty cukrowej na eventach, trzeba zainwestować w profesjonalny sprzęt, który będzie dużo wydajniejszy i trwalszy niż mała domowa maszyna do waty cukrowej.
Kolory waty cukrowej
Klasyczna wata cukrowa jest biała. Jednak żeby stworzyć jej kolorowe wersje nie potrzeba wielkich inwestycji. Maszyna do waty cukrowej jest w stanie tak samo dobrze utworzyć również watę ze specjalnie barwionego cukru. W jaki sposób powstaje kolorowa, a nawet smakowa wata cukrowa, która jest obecnie tak popularna? Do cukru dodawane są barwniki oraz aromaty spożywcze – najlepiej kupić gotową mieszankę, którą wystarczy użyć w maszynie do waty cukrowej tak samo, jak zwykłego cukru. Kolorowa wata jest szczególnie popularna wśród dzieci. Bardziej kreatywni sprzedawcy oferują nawet mieszanie różnych kolorów na jednej dużej porcji.
Czy wata cukrowa tuczy?
Wata cukrowa kojarzy się z dużą kalorycznością. Okazuje się jednak że nie jest tak źle! Mała wata wytworzona przez maszynę do waty cukrowej powstaje z około 1 łyżki cukru, która zawiera mniej więcej 60 kcal. To wcale nie tak dużo! Pojedyncza gałka lodów ma ich 2 razy więcej! Warto jednak zdawać sobie sprawę, że są to całkowicie puste kalorie, a nadmiar cukru w diecie jest niewskazany. Raz na jakiś czas można jednak dać się skusić i nie mieć dużych wyrzutów sumienia. Ponadto być może niedługo pojawi się w ofertach zdrowsza wersja waty – pracuje się już nad opracowaniem przepisu na watę z dodatkiem ksylitolu.