Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Wata cukrowa – co warto o niej wiedzieć?

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY

Ostatnie tygodnie roku szkolnego są bardzo bogate w różnego rodzaju festyny, pikniki, zloty i zawody. Podczas takich wydarzeń nie może zabraknąć słodkich przekąsek, wśród których prym wiedzie wata cukrowa. Wielu osobom kojarzy się ona z beztroską dzieciństwa. Ta słodka, puchata i lepiąca słodycz to obiekt pożądania kolejnych pokoleń dzieci, ale również części dorosłych.

Parasol, pod którym stoi maszyna do waty cukrowej to miejsce, bez którego wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić prawdziwego letniego festynu. Miłośników słodkiej waty jest mnóstwo i zwykle ustawiają się po nią długie kolejki. Żeby zrobić dobrą watę cukrową, potrzeba trochę doświadczenia w jej nakręcaniu oraz odpowiedniego zapasu cukru. Co warto o niej wiedzieć?

Jak działa maszyna do waty cukrowej?

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się jak działa maszyna do waty cukrowej? Skąd się biorą takie cienkie cukrowe niteczki, z których można potem stworzyć słodką chmurkę? Maszyna podgrzewa cukier, z którego tworzy się karmel. W tej formie poddaje się go wirowaniu, dzięki czemu ze specjalnie wyprofilowanej głowicy wydostają się cieniutkie, słodkie, cukrowe włókna. Trzeba je potem już tylko sprawnie nawinąć na patyczek i wata gotowa!

Czy da się zrobić watę cukrową w domu?

Żeby zrobić własną watę cukrową w warunkach domowych, niezbędny jest zakup małej maszyny do waty cukrowej. Nie da się jej zrobić inaczej. Taki sprzęt najbardziej przyda się rodzicom małych dzieci, którzy lubią samodzielnie przygotowywać rodzinne imprezy czy urodzinki z udziałem najmłodszych. Jeśli jednak chciałoby się zarabiać na sprzedaży waty cukrowej na eventach, trzeba zainwestować w profesjonalny sprzęt, który będzie dużo wydajniejszy i trwalszy niż mała domowa maszyna do waty cukrowej.

Kolory waty cukrowej

Klasyczna wata cukrowa jest biała. Jednak żeby stworzyć jej kolorowe wersje nie potrzeba wielkich inwestycji. Maszyna do waty cukrowej jest w stanie tak samo dobrze utworzyć również watę ze specjalnie barwionego cukru. W jaki sposób powstaje kolorowa, a nawet smakowa wata cukrowa, która jest obecnie tak popularna? Do cukru dodawane są barwniki oraz aromaty spożywcze – najlepiej kupić gotową mieszankę, którą wystarczy użyć w maszynie do waty cukrowej tak samo, jak zwykłego cukru. Kolorowa wata jest szczególnie popularna wśród dzieci. Bardziej kreatywni sprzedawcy oferują nawet mieszanie różnych kolorów na jednej dużej porcji.

Czy wata cukrowa tuczy?

Wata cukrowa kojarzy się z dużą kalorycznością. Okazuje się jednak że nie jest tak źle! Mała wata wytworzona przez maszynę do waty cukrowej powstaje z około 1 łyżki cukru, która zawiera mniej więcej 60 kcal. To wcale nie tak dużo! Pojedyncza gałka lodów ma ich 2 razy więcej! Warto jednak zdawać sobie sprawę, że są to całkowicie puste kalorie, a nadmiar cukru w diecie jest niewskazany. Raz na jakiś czas można jednak dać się skusić i nie mieć dużych wyrzutów sumienia. Ponadto być może niedługo pojawi się w ofertach zdrowsza wersja waty – pracuje się już nad opracowaniem przepisu na watę z dodatkiem ksylitolu.

wata cukrowa wszystko co musisz o niej wiedzieć
Zdjęcie reklamodawcy

WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami