Wydrukuj

Odżywka białkowa – czym jest i kiedy warto po nią sięgać?

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

REKLAMA SUPLEMENTÓW - WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY

O odżywkach białkowych słyszy się głównie w kontekście intensywnych treningów siłowych. Trudno się temu dziwić – w końcu białko to podstawowy budulec mięśni. Chcesz wzbogacić swoją dietę w dodatkową porcję dobrze przyswajalnego białka? Sprawdź, jak działają odżywki białkowe i jakich rezultatów można się spodziewać po wdrożeniu ich do codziennego jadłospisu? 

Osoby, którym zależy na zbudowaniu masy mięśniowej często sięgają po różnego rodzaju specjalne suplementy diety. Jednym z nich jest odżywka białkowa, której zadaniem jest wypełnienie deficytu tego niezwykle ważnego dla organizmu makroelementu. Myślisz, że odżywki białkowe przeznaczone są wyłącznie dla kulturystów lub osób będących na co dzień w bardzo intensywnym treningu? Nic bardziej mylnego! Sprawdź, w jaki sposób działają odżywki białkowe, kto powinien po nie sięgać i jakie efekty przynosi ich regularne stosowanie!

Jaką funkcję w organizmie pełni białko?

Każdy pamięta z lekcji biologii fakt mówiący o tym, że białko stanowi podstawowy budulec mięśni. Jak się jednak okazuje ten kluczowy makroelement ma ogromny wpływ nie tylko na przyrost masy mięśniowej, ale także na wzrost efektywności treningów i redukcję tkanki tłuszczowej.

Coraz więcej osób uprawiających intensywną aktywność fizyczną sięga po specjalne odżywki białkowe, dzięki którym efekty treningów są dużo bardziej zauważalne. Długotrwały deficyt białka w diecie może skutkować niedożywieniem białkowym, co z kolei objawia się wzmożonym osłabieniem, obrzękami w obrębie brzucha, zanikiem masy mięśniowej oraz wzrostem poziomu tkanki tłuszczowej.

Dlaczego osoby trenujące powinny zadbać o prawidłową podaż białka?

Jeśli jesteś początkującym adeptem siłowni, z pewnością spotkałeś się ze zjawiskiem sięgania po odżywki białkowe tuż po zakończonym treningu. Zastanawiasz się czemu ma to służyć? Otóż, spożycie odżywki białkowej po treningu stymuluje syntezę białek mięśniowych i ogranicza proces ich degeneracji.

W jadłospisie każdej osoby, która poddaje się intensywnym treningom, znajduje się miejsce na specjalny posiłek potreningowy. Jest nim nic innego, jak odżywka białkowa, która może występować w wielu różnych wariantach smakowych. Miłośnicy czekolady, kokosa, karmelu, truskawek czy bananów z pewnością nie będą zawiedzeni.

Jak działają odżywki białkowe?

Jeśli marzysz o smukłej, wyrzeźbionej, atletycznej sylwetce, mocnych mięśniach i dużej wydajności, musisz wiedzieć, że same ćwiczenia to stanowczo za mało, aby uzyskać zamierzone efekty. Połączenie siłowni, dobrze zbilansowanej diety i odpowiednio dopasowanej suplementacji to klucz to sukcesu.

Wypicie odżywki białkowej tuż po treningu sprawi, że jego efekty będą znacznie bardziej odczuwalne i zauważalne. Białko nie tylko odżywia, ale także regeneruje tkankę mięśniową po intensywnym treningu. Co więcej, odżywki białkowe nie tylko działają w spektakularny sposób, ale równie dobrze smakują. Przygotowanie wysokoproteinowego napoju potreningowego jest dziecinnie proste, a jego smaki potrafią zaskakiwać!

Odżywka białkowa – czym jest i kiedy warto po nią sięgać?
Zdjęcie reklamodawcy

REKLAMA SUPLEMENTÓW - WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY

*PAMIĘTAJ ŻE SUPLEMENTY NIE ZASTĄPIĄ CI ZDROWEJ DIETY.

**SUPLEMENTY NIE SĄ LEKAMI ANI PRODUKTAMI LECZNICZYMI.

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g