Tagi:

Biskwity z bitą śmietaną, czyli mini biszkopciki wypełnione po brzegi puszystą, słodką śmietanką i dowolnymi owocami. W lato zdecydowanie polecam z sezonowe, świeże owoce, zimą do zastąpienia przez np. pyszną domową konfiturę. Można przygotować biszkopciki wcześniej i przechowywać je szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Po nadzianiu owocami i bitą śmietanę, przechowywać już w lodówce. Deser jest bajecznie szybki i prosty w przygotowaniu, ale warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  1. Wszystkie składniki na mini biszkopciki muszą być w temperaturze pokojowej
  2. Krótkie pieczenie biszkopcików. Zbyt długo pieczone robią się suche i bardziej łamliwe, więc mogą pękać przy zginaniu na pół. Lepiej minutę za krótko niż pół minuty za długo
  3. Owoce: polecam dobór niezbyt słodkich owoców, bo deser sam w sobie jest już dość słodki. Fantastycznie komponuje się z lekko kwaskową porzeczką czy wiśniami.
  4. Śmietana – kluczowa w deserze. Ubijamy ją bez żadnych wspomagaczy, więc wybierzcie taką, która bardzo dobrze się ubija na sztywno (u mnie Śmietanka MU!)

śmietanka MU

Biszkoptowe biskwity z bitą śmietaną i owocami lata

  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka (temp. pokojowa)
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki drobnego cukru do wypieków (ok 15 g)
  • 250 ml słodkiej śmietany kremówki 36%
  • łyżka cukru pudru + do posypania z wierzchu
  • świeże owoce i listki mięty

Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na papierze narysować 7 kółek o średnicy 10 cm (zostawić min 2 cm pomiędzy okręgami). Jeśli na blaszce nie zmieści się 7 kółek, można narysować tylko 4 i upiec biszkopciki na raty. Ważne, by drugą partię upiec natychmiast po wyjęciu pierwszej. Gotowe ciasto nie powinno zbyt długo czekać na pieczenie.

Obie mąki przesiać do małej miseczki i wymieszać. Rozdzielić białka od żółtek. Białka wbić do czystego i suchego pojemnika do miksowania, żółtka do małej miseczki. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Początkowo miksować na małych obrotach miksera, stopniowo je zwiększając. Uważać, by nie przebić białek (podejdą wówczas wodą). Gdy będą bardzo sztywne, zacząć dodawać cukier drobny. Od tego momentu już nie ma ryzyka przebicia, więc można bezpiecznie, długo i wytrwale ubijać białka na najwyższych obrotach aż będą idealnie sztywne. Wówczas dodać żółtka i krótko zmiksować, tylko do połączenia z pianą z białek. Na koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać, uważając by piana jak najmniej opadła. Ciasto od razu wykładać na przygotowaną blaszkę, po ok 2 łyżki na każdy okrąg. Wyrównać z wierzchu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnia i piec ok 7 minut do suchego patyczka. Nie dłużej! Natychmiast po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odkleić biszkopciki od papieru i zgiąć je na pół. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Bezpośrednio przed podaniem ubić na sztywno śmietanę z łyżką cukru pudru. Przełożyć do szprycy i nadziewać wystudzone biszkopciki. W śmietanę lekko powciskać owoce. Z wierzchu oprószyć biskwity cukrem pudrem.

omleciki biskwitybiszkoptowe biskwity z bitą śmietaną i owocamibiskwity z owocami lataomleciki biszkoptowe biskwity jak z cukierni

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Biszkoptowe biskwity z bitą śmietaną i owocami lata
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)