Tagi:

Ucierane ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami to dla mnie kwintesencja pięknej, ciepłej wiosny. To takie moje uczczenie szczytu rabarbarowego i przywitanie truskawkowego (więcej pomysłów na truskawki tutaj). Samo ciasto robi się bardzo prosto, i szybko. Nie powinno zająć więcej niż 15  minut Waszego czasu. A efekt? Ciasto wychodzi mięciutkie, wilgotne i pulchniutkie, z wierzchu wyładowane majowymi owocami i jeszcze przykryte pyszną kruszonką z dodatkiem wiórków kokosa. Najlepsze od razu po upieczeniu, choć szczelnie przykryte, trzymane w temperaturze pokojowej, kilka dni utrzymuje świeżość. Pamiętajcie też koniecznie by przy cieście ucieranym doprowadzić wszystkie składniki do temperatury pokojowej.

Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami

  • 3 jajka
  • 110 g cukru drobnego do wypieków + 2 łyżki do obsypania owoców
  • 60 g masła
  • 200 g sera twarogowego tłustego o mazistej, a nie grudkowatej konsystencji
  • 160 g mąki pszennej + łyżka do oprószenia owoców
  • 1 czubata łyżeczka proszku
  • 150 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • ćwiartka cytryny

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 70 g łyżek mąki pszennej

Rabarbar umyć, osuszyć, oderwać liście i pokroić na ok 3 mm plasterki. Truskawki umyć, zostawić do odcieknięcia po czym pokroić na ćwiartki. Owoce wyłożyć na sitko, obsypać dwoma łyżkami cukru i zostawić by puściły nadmiar soku.

Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i rozetrzeć w dłoniach do uzyskania niewielkich grudek. Wstawić do zamrażarki.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do małej miseczki i wymieszać. W osobnej, dużej misce o pionowych ściankach, bardzo miękkie masło utrzeć z 110 g cukru do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy (ok. 4 minuty). Dodawać po jednym całym jajku, wciąż ucierając na najwyższych obrotach. Dodać twaróg i miksować ostatnie pół minuty. Odstawić mikser i do mokrych składników przesypać suche.Wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.

Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Owoce odsączyć z wody papierowymi ręczniczkami, obsypać mąką i wymieszać. Owoce ułożyć na cieście, lekko je w nie wciskając. Z wierzchu obsypać schłodzona kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Piec ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Starać się nie „przeciągnąć” ciasta w piekarniku żeby nie wyszło suche.

Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkamiCiasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)