- Potrzebny czas: 15 minut + 50 min pieczenia
- Porcja: tortownica 20 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 16 maja 2018
Ucierane ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami to dla mnie kwintesencja pięknej, ciepłej wiosny. To takie moje uczczenie szczytu rabarbarowego i przywitanie truskawkowego (więcej pomysłów na truskawki tutaj). Samo ciasto robi się bardzo prosto, i szybko. Nie powinno zająć więcej niż 15 minut Waszego czasu. A efekt? Ciasto wychodzi mięciutkie, wilgotne i pulchniutkie, z wierzchu wyładowane majowymi owocami i jeszcze przykryte pyszną kruszonką z dodatkiem wiórków kokosa. Najlepsze od razu po upieczeniu, choć szczelnie przykryte, trzymane w temperaturze pokojowej, kilka dni utrzymuje świeżość. Pamiętajcie też koniecznie by przy cieście ucieranym doprowadzić wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami
- 3 jajka
- 110 g cukru drobnego do wypieków + 2 łyżki do obsypania owoców
- 60 g masła
- 200 g sera twarogowego tłustego o mazistej, a nie grudkowatej konsystencji
- 160 g mąki pszennej + łyżka do oprószenia owoców
- 1 czubata łyżeczka proszku
- 150 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- ćwiartka cytryny
Kruszonka:
- 50 g masła
- 30 g cukru pudru
- laska wanilii
- czubata łyżka wiórków kokosowych
- 70 g łyżek mąki pszennej
Rabarbar umyć, osuszyć, oderwać liście i pokroić na ok 3 mm plasterki. Truskawki umyć, zostawić do odcieknięcia po czym pokroić na ćwiartki. Owoce wyłożyć na sitko, obsypać dwoma łyżkami cukru i zostawić by puściły nadmiar soku.
Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i rozetrzeć w dłoniach do uzyskania niewielkich grudek. Wstawić do zamrażarki.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do małej miseczki i wymieszać. W osobnej, dużej misce o pionowych ściankach, bardzo miękkie masło utrzeć z 110 g cukru do uzyskania jasnej, mocno napuszonej masy (ok. 4 minuty). Dodawać po jednym całym jajku, wciąż ucierając na najwyższych obrotach. Dodać twaróg i miksować ostatnie pół minuty. Odstawić mikser i do mokrych składników przesypać suche.Wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.
Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Owoce odsączyć z wody papierowymi ręczniczkami, obsypać mąką i wymieszać. Owoce ułożyć na cieście, lekko je w nie wciskając. Z wierzchu obsypać schłodzona kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Piec ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Starać się nie „przeciągnąć” ciasta w piekarniku żeby nie wyszło suche.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
18 Responses
Foremka 20 cm jest za mała. Ciasto mi wypłynęło.. :/
Robiłam tylko z truskawkami i wyszło przepysznie
Można kombinować z owocami 🙂 Jak najbardziej.
Ucieranego z twarogiem jeszcze nie robilam, ale samo ucierane bardzo lubie z owocami wlasnie 🙂
Pomysł na proste, pyszne i sezonowe ciasto. Przepis zapisuję i na pewno zrobię niebawem!
Kruszonka! Rabarbar mniam! To musiało być przepyszne!
U Ciebie zawsze przepysznie. Wczoraj w sklepie i na bazarze widziałam rabarbar. Muszę coś upiec. Twoja propozycja przepyszna, klasyczna a takie ciasta zawsze są najlepsze.
Przepysznie, już sobie wyobraziłem smak tego ciasta. Idealne na letnie dni. Z chęcią speobuję.
chętnie wypróbuję, że przepis wydaje się zacny, tylko muszę wybrać się w końcu po truskawki na targ 😉
Bardzo chętnie piekę w sezonie ciasto z rabarbarem, chociaż nie łączyłam jeszcze z twarogiem, a na pewno chodzi pyszne 🙂
Cudowne! Poczęstuję się kawałeczkiem 😉
Ooo! Nigdy nie jadłam takiego ciasta! 🙂 chętnie spróbuje 🙂 czy bardzo czuć w nim twaróg w smaku?
Raczej tak. Jak nie lubisz to możesz spokojnie zrobić bez niego.
Wygląda na mega wilgotne i pyszne ciasto. Mniam! Z twarogiem jeszcze żadnego podobnego ciasta nie robiłam, ale chętnie spróbuję. Powiedz mi tylko, jakiego twarogu konkretnie tu używasz?
Byłam ciekawa jak dodałaś twaróg. Myślałam, że w kawałeczkach, a Ty zmiksowałaś go z ciastem 🙂 Musi być pyszne w takim razie!
Musi być pyszne!
Smakuję wirtualnie…
Jakie to musi być dobre! Połączenie wszystkiego, co najbardziej lubię ?
\wczoraj jadłam bardzo poodbne ciasto, było przepyszne!