Tagi:

Szybka, prosta wariacja curry z dynią i kurczakiem w sosie na bazie mleka kokosowego z puszki. Nie wymaga nawet marynowania mięsa. Raz, dwa i szybkie, jednogarnkowe danie jest gotowe do zajadania. Jedyny ważny moment, którego warto dopilnować to czas smażenia kurczaka. Nie może być surowy, ale i nie może być zbyt długo podany obróbce cieplnej, bo zrobi się twardy i suchy w środku.

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru ok 2 cm
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • sól – do smaku
  • ok 200 g miąższu dyni
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka masła klarowanego
  • ok 250 ml mleka kokosowego
  • pół łyżeczki cukru brązowego
  • ryż do podania
  • świeża natka/ kolendra do posypania na talerzach

Mięso opłukać, osuszyć ręczniczkami papierowymi, oczyścić z grubszych błonek i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać pieprz, kurkumę, sok z cytryny i pastę curry. Dokładnie wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Mocno rozgrzać suchą patelnię. Włożyć kurczaka, posolić i krótko obsmażyć do zarumienienia. W tym czasie dynię obrać, usunąć pestki i miąższ pokroić w niewielką kostkę. Mięso zdjąć z patelni na talerz, a na patelni  rozgrzać olej kokosowy i masło. Włożyć dynię  i smażyć ok 8 minut, aż zacznie mięknąć. Na patelnię dodać mleko kokosowe i cukier oraz ponownie kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i podgrzać razem ok 2 minuty. Zestawić z ognia. Podawać z ugotowanym ryżem, obsypane świeżą natką/ kolendrą.

Pozostałe przepisy na curry dostępne pod tagiem CURRY. Szczególnie polecam curry z bakłażanem oraz curry w sosie z orzechów nerkowca.

Curry z dynią i kurczakiem

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂