Przepisy

Więcej

Porcja
3-4 osoby
Trudność
Średni
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Curry z dynią i kurczakiem

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybka, prosta wariacja curry z dynią i kurczakiem w sosie na bazie mleka kokosowego z puszki. Nie wymaga nawet marynowania mięsa. Raz, dwa i szybkie, jednogarnkowe danie jest gotowe do zajadania. Jedyny ważny moment, którego warto dopilnować to czas smażenia kurczaka. Nie może być surowy, ale i nie może być zbyt długo podany obróbce cieplnej, bo zrobi się twardy i suchy w środku.

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru ok 2 cm
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • sól – do smaku
  • ok 200 g miąższu dyni
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka masła klarowanego
  • ok 250 ml mleka kokosowego
  • pół łyżeczki cukru brązowego
  • ryż do podania
  • świeża natka/ kolendra do posypania na talerzach

Mięso opłukać, osuszyć ręczniczkami papierowymi, oczyścić z grubszych błonek i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać pieprz, kurkumę, sok z cytryny i pastę curry. Dokładnie wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Mocno rozgrzać suchą patelnię. Włożyć kurczaka, posolić i krótko obsmażyć do zarumienienia. W tym czasie dynię obrać, usunąć pestki i miąższ pokroić w niewielką kostkę. Mięso zdjąć z patelni na talerz, a na patelni  rozgrzać olej kokosowy i masło. Włożyć dynię  i smażyć ok 8 minut, aż zacznie mięknąć. Na patelnię dodać mleko kokosowe i cukier oraz ponownie kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i podgrzać razem ok 2 minuty. Zestawić z ognia. Podawać z ugotowanym ryżem, obsypane świeżą natką/ kolendrą.

Pozostałe przepisy na curry dostępne pod tagiem CURRY. Szczególnie polecam curry z bakłażanem oraz curry w sosie z orzechów nerkowca.

Curry z dynią i kurczakiem

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

    1. Tym bardziej mi miło, że udało mi się zrobić apetyczne zdjęcie nawet dla kogoś komu te składniki nie podchodzą 😉 A mam nadzieję, że kolejny przepis bardziej trafi w Twoje kubki smakowe 🙂

  1. Uwielbiamy takie dania, a curry zawsze smakuje wybornie. Koniecznie wypróbujemy Twój przepis. Zapewne wyjdzie wspaniałe danie, które zadowoli nasze kubki smakowe. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami