
Autor Wysmakowane 28 sierpnia 2019
Szybka, prosta wariacja curry z dynią i kurczakiem w sosie na bazie mleka kokosowego z puszki. Nie wymaga nawet marynowania mięsa. Raz, dwa i szybkie, jednogarnkowe danie jest gotowe do zajadania. Jedyny ważny moment, którego warto dopilnować to czas smażenia kurczaka. Nie może być surowy, ale i nie może być zbyt długo podany obróbce cieplnej, bo zrobi się twardy i suchy w środku.
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru ok 2 cm
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- sól – do smaku
- ok 200 g miąższu dyni
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka masła klarowanego
- ok 250 ml mleka kokosowego
- pół łyżeczki cukru brązowego
- ryż do podania
- świeża natka/ kolendra do posypania na talerzach
Mięso opłukać, osuszyć ręczniczkami papierowymi, oczyścić z grubszych błonek i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać pieprz, kurkumę, sok z cytryny i pastę curry. Dokładnie wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Mocno rozgrzać suchą patelnię. Włożyć kurczaka, posolić i krótko obsmażyć do zarumienienia. W tym czasie dynię obrać, usunąć pestki i miąższ pokroić w niewielką kostkę. Mięso zdjąć z patelni na talerz, a na patelni rozgrzać olej kokosowy i masło. Włożyć dynię i smażyć ok 8 minut, aż zacznie mięknąć. Na patelnię dodać mleko kokosowe i cukier oraz ponownie kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i podgrzać razem ok 2 minuty. Zestawić z ognia. Podawać z ugotowanym ryżem, obsypane świeżą natką/ kolendrą.
Pozostałe przepisy na curry dostępne pod tagiem CURRY. Szczególnie polecam curry z bakłażanem oraz curry w sosie z orzechów nerkowca.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
8 Responses
Lubię curry, a to wygląda naprawdę nieźle
Zapachniało jesienią, chyba przez tą dynię 🙂 Choć za oknem u nas też dziś jesiennie. Pyszne danie!
Carry i mleko Kokosowe to nie dla mnie, choć na zdjęciu całość wygląda apetycznie i ciekawie 🙂
Tym bardziej mi miło, że udało mi się zrobić apetyczne zdjęcie nawet dla kogoś komu te składniki nie podchodzą 😉 A mam nadzieję, że kolejny przepis bardziej trafi w Twoje kubki smakowe 🙂
Uwielbiamy takie dania, a curry zawsze smakuje wybornie. Koniecznie wypróbujemy Twój przepis. Zapewne wyjdzie wspaniałe danie, które zadowoli nasze kubki smakowe. 🙂
Mam taką nadzieję 🙂 Dziękuję za miły komentarz.
Curry bardzo lubię.
Przepis zabieram, dobre danie na obiad, jak i na kolację.
Sezonowe warzywa trzeba spożytkowac-)
Pozdrawiam!
Sezonowo najlepiej 🙂 Również serdecznie pozdrawiam.