
- Potrzebny czas: 25 minut
- Porcja: duża salaterka
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 31 sierpnia 2019
Sałatka z cieciorką, która skradła moje serce w Turcji. Dużo bardziej niż burki. pity czy inne kebaby (choć cała turecka kuchnia jest WOW! Tu relacja kuchnia turecka – nie tylko kebab). Sałatka turecka, którą dziś Wam prezentuję bazuje przede wszystkim właśnie na cieciorce, a także na bardzo dużej ilości świeżych ziół i niewielkim dodatku czerwonych warzyw takich jak pieczona papryka i świeży pomidor. Całość komponuje się w rewelacyjne danie, które możecie wcinać samo np. na kolację czy podać np. do mięs. Doskonale sprawdza się też do dań z grilla.
Warto dobrze odsączyć cieciorkę i pomidora po posiekaniu, by sałatka nie „pływała” nieapetycznie w nadmiarze płynów. Nie podałam ilości chilli, bo to ile dodacie zależy od Waszych kubków smakowych i od tego jak ostrą macie przyprawę. Ja jeszcze operuję taką przywiezioną z podróży po Meksyku i dosłownie kilka szczypt na taką ilość jest aż nadto. Jeśli nie macie wszystkich ziół, możecie z któregoś zrezygnować, dodając proporcjonalnie więcej pozostałych. A na koniec, w wersji na bogato, możecie obsypać Waszą sałatkę pokruszoną fetą i/ lub czarnymi oliwkami. Możecie / nie musicie. Bo ta sałatka to i tak eksplozja smaków. Polecam.
Turecka sałatka z cieciorką i masą świeżych ziół
- 1,5 czerwonej papryki
- 2 puszki ciecierzycy (lub lepiej: ugotowana samodzielnie, ok 800 g)
- 6 łyżek oliwy extra virgin
- pełna łyżka soku z cytryny
- niepełna łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżeczek kuminu
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- chilli – do smaku
- mała cebula
- duży pomidor
- po 4 – 5 łyżek każdego z ziół, posiekane: koperek, natka i szczypiorek
- łyżka posiekanej mięty
- opcjonalnie do posypania: feta, czarne oliwki
Nastawić piekarnik na 240 stopni C, opcja grilla. Papryki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ułożyć na blaszce piekarnika rozcięciem do dołu. Piec ok 12 minut, aż skórka będzie czerniała i mocno się łuszczyła. Wyjąć z piekarnika i gorącą przełożyć do woreczka foliowego. Zawinąć i odstawić. W tym czasie przygotować resztę składników.
Cieciorkę odsączyć dokładnie z zalewy. Do zamykanego słoiczka wlać oliwę i sok z cytryny. Dodać cukier, rozgnieciony/ przeciśnięty przez prasę czosnek i wszystkie przyprawy (kumin, sól, pieprz, chilli). Zamknąć szczelnie słoiczek i mocno nim potrząsać Odstawić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Posiekać dość drobno odlewając sok. Zioła posiekać. Na koniec wyjąć z woreczka paprykę i posiekać w dość drobną kostkę.
Do sporej salaterki włożyć wszystkie składniki (warzywa, dip i zioła) zostawiając trochę świeżych ziół do posypania. Dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia (można pominąć). Podawać posypane resztą świeżych ziół.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
5 Responses
Szukałam pomysłu na coś niebanalnego z cieciorki! Dziękuję!
Lubię sałątki, muszę wypróbowac twój przepis…
Cieciorka jest dobra na wszystko 🙂
Kuchnię tego regionu dobrze znam i bardzo ją lubię. Sałatka mega apetyczna
Myślałam, że będzie bardziej skomplikowana. No i w zasadzie można wykorzystać sam pomysł, jako bazę wyjściową do różnych swoich pomysłów. Ja tylko na początku korzystam z przepisu, potem to już kombinuję po swojemu 🙂
I bardzo dobrze. Kuchnia to takie małe laboratorium gdzie im więcej kombinowania i własnych eksperymentow t więcej frajdy 🙂