Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Turecka sałatka z cieciorką i masą świeżych ziół

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sałatka z cieciorką, która skradła moje serce w Turcji. Dużo bardziej niż burki. pity czy inne kebaby (choć cała turecka kuchnia jest WOW! Tu relacja kuchnia turecka – nie tylko kebab). Sałatka turecka, którą dziś Wam prezentuję bazuje przede wszystkim właśnie na cieciorce, a także na bardzo dużej ilości świeżych ziół i niewielkim dodatku czerwonych warzyw takich jak pieczona papryka i świeży pomidor. Całość komponuje się w rewelacyjne danie, które możecie wcinać samo np. na kolację czy podać np. do mięs. Doskonale sprawdza się też do dań z grilla.

Warto dobrze odsączyć cieciorkę i pomidora po posiekaniu, by sałatka nie „pływała” nieapetycznie w nadmiarze płynów. Nie podałam ilości chilli, bo to ile dodacie zależy od Waszych kubków smakowych i od tego jak ostrą macie przyprawę. Ja jeszcze operuję taką przywiezioną z podróży po Meksyku i dosłownie kilka szczypt na taką ilość jest aż nadto. Jeśli nie macie wszystkich ziół, możecie z któregoś zrezygnować, dodając proporcjonalnie więcej pozostałych. A na koniec, w wersji na bogato, możecie obsypać Waszą sałatkę pokruszoną fetą i/ lub czarnymi oliwkami. Możecie / nie musicie. Bo ta sałatka to i tak eksplozja smaków. Polecam.

Turecka sałatka z cieciorką i masą świeżych ziół

  • 1,5 czerwonej papryki
  • 2 puszki ciecierzycy (lub lepiej: ugotowana samodzielnie, ok 800 g)
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • pełna łyżka soku z cytryny
  • niepełna łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżeczek kuminu
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • chilli – do smaku
  • mała cebula
  • duży pomidor
  • po 4 – 5 łyżek każdego z ziół, posiekane: koperek, natka i szczypiorek
  • łyżka posiekanej mięty
  • opcjonalnie do posypania: feta, czarne oliwki

Nastawić piekarnik na 240 stopni C, opcja grilla. Papryki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ułożyć na blaszce piekarnika rozcięciem do dołu. Piec ok 12 minut, aż skórka będzie czerniała i mocno się łuszczyła. Wyjąć z piekarnika i gorącą przełożyć do woreczka foliowego. Zawinąć i odstawić. W tym czasie przygotować resztę składników.

Cieciorkę odsączyć dokładnie z zalewy. Do zamykanego słoiczka wlać oliwę i sok z cytryny. Dodać cukier, rozgnieciony/ przeciśnięty przez prasę czosnek i wszystkie przyprawy (kumin, sól, pieprz, chilli). Zamknąć szczelnie słoiczek i mocno nim potrząsać Odstawić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Posiekać dość drobno odlewając sok. Zioła posiekać. Na koniec wyjąć z woreczka paprykę i posiekać w dość drobną kostkę.

Do sporej salaterki włożyć wszystkie składniki (warzywa, dip i zioła) zostawiając trochę świeżych ziół do posypania. Dokładnie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia (można pominąć). Podawać posypane resztą świeżych ziół.

Turecka sałatka z cieciorką i masą świeżych ziół

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Myślałam, że będzie bardziej skomplikowana. No i w zasadzie można wykorzystać sam pomysł, jako bazę wyjściową do różnych swoich pomysłów. Ja tylko na początku korzystam z przepisu, potem to już kombinuję po swojemu 🙂

    1. I bardzo dobrze. Kuchnia to takie małe laboratorium gdzie im więcej kombinowania i własnych eksperymentow t więcej frajdy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami