Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Dorada i sałatka z bobu siekanego

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dziś na Wysmakowane króluje rewelacyjna, pieczona dorada i sałatka z bobu siekanego z czosnkiem i ziołami. Sałatka to może dość górnolotne określenie, ale nie wymyśliłam lepszego, które trafniej oddałoby zamysł mojej dzisiejszej inwencji twórczej. Jeszcze po głowie chodziła mi „posypka z bobu”, ale sypkie to nie jest, więc finalnie została sałatka. Spokojnie można użyć bobu ugotowanego nawet dzień wcześniej. Wtedy czas szykowania całości znacząco się skróci. Zwłaszcza, że sałatko – posypkę dobrze jest schłodzić przed podaniem. Do dania podałam wcześniej podgotowane, a następnie zarumienione na patelni świeże ziemniaczki. Pasowały idealnie.

Dorada i sałatka z bobu siekanego

  • 2 dorady
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • łyżka oliwy
  • sałatka z siekanego bobu (przepis poniżej)
  • do podania ziemniaki w dowolnej formie (u mnie opiekane)

Dorady umyć pod chłodną, bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć papierowymi ręczniczkami. Ryby ułożyć w formie do zapiekania. W środku wysmarować musztardą i każdą z ryb nafaszerować: po kilka kawałków masła, posiekany w plasterki czosnek, po 2 plasterki cytryny, po gałązce rozmarynu. W górnym boku każdej dorady zrobić kilka nacięć w skórze. Oprószyć solą w środku i z wierzchu. Wylać po pół łyżki oliwy na każdą z ryb, wcierając tłuszcz w wierzch skóry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć resztę masła oraz kilka gałązek rozmarynu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać ok 15 minut. Pod koniec włączyć na kilka minut opcję grilla by ładnie zarumienić skórę.

Sałatka z bobu siekanego

  • 250 g ugotowanego bobu
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek mięty
  • ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • gruby plasterek cytryny
  • oliwa extra virgin

Bób, czosnek i zioła bardzo drobno, energicznie posiekać nożem. Skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie i jeśli jest taka możliwość, schłodzić w lodówce przed podaniem.

Dorada i sałatka z bobu siekanego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

    1. Sałatka jest mocno uniwersalna. Spokojnie można ją podać do mięsa czy tez do jakiś wegetariańskich dań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami