Tagi:

Dziś na Wysmakowane króluje rewelacyjna, pieczona dorada i sałatka z bobu siekanego z czosnkiem i ziołami. Sałatka to może dość górnolotne określenie, ale nie wymyśliłam lepszego, które trafniej oddałoby zamysł mojej dzisiejszej inwencji twórczej. Jeszcze po głowie chodziła mi „posypka z bobu”, ale sypkie to nie jest, więc finalnie została sałatka. Spokojnie można użyć bobu ugotowanego nawet dzień wcześniej. Wtedy czas szykowania całości znacząco się skróci. Zwłaszcza, że sałatko – posypkę dobrze jest schłodzić przed podaniem. Do dania podałam wcześniej podgotowane, a następnie zarumienione na patelni świeże ziemniaczki. Pasowały idealnie.

Dorada i sałatka z bobu siekanego

  • 2 dorady
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • łyżka oliwy
  • sałatka z siekanego bobu (przepis poniżej)
  • do podania ziemniaki w dowolnej formie (u mnie opiekane)

Dorady umyć pod chłodną, bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć papierowymi ręczniczkami. Ryby ułożyć w formie do zapiekania. W środku wysmarować musztardą i każdą z ryb nafaszerować: po kilka kawałków masła, posiekany w plasterki czosnek, po 2 plasterki cytryny, po gałązce rozmarynu. W górnym boku każdej dorady zrobić kilka nacięć w skórze. Oprószyć solą w środku i z wierzchu. Wylać po pół łyżki oliwy na każdą z ryb, wcierając tłuszcz w wierzch skóry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć resztę masła oraz kilka gałązek rozmarynu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać ok 15 minut. Pod koniec włączyć na kilka minut opcję grilla by ładnie zarumienić skórę.

Sałatka z bobu siekanego

  • 250 g ugotowanego bobu
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek mięty
  • ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • gruby plasterek cytryny
  • oliwa extra virgin

Bób, czosnek i zioła bardzo drobno, energicznie posiekać nożem. Skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie i jeśli jest taka możliwość, schłodzić w lodówce przed podaniem.

Dorada i sałatka z bobu siekanego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Dorada i sałatka z bobu siekanego
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)