Makaron z łososiem i szparagami z cytrynową posypką

przepis

Prosty pomysł na makaron z łososiem i szparagami, urozmaicony lekko chrupiącą posypką z zapieczonej skórki cytryny. Lekko i sezonowo. Posypka nadaje daniu bardzo wyrazisty, oryginalny posmak. Do tego sezonowo szparagi (przepisy na szparagi tutaj) – są tylko kilka tygodni w roku, więc korzystam intensywnie, a i tak zawsze z zaskoczeniem i przykrością odkrywam, że sezon na nie się już skończył… a na następny muszę czekać znowu jakieś 11 miesięcy. Korzystajcie więc! Zwłaszcza, że całość do przygotowania w czasie gotowania się makaronu (nie licząć czasu nagrzewania piekarnika). Zdecydowanie bardzo lubię takie dania. zwłaszcza w ciepłe dni, gdy zdecydowanie nie mam ochoty spędzać godzin w kuchni.

Makaron z łososiem i szparagami z cytrynową posypką

  • 120 g makaronu np pappardele, tagliatelle
  • 120 g łososia wędzonego
  • 6 szparagów zielonych
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • łyżka masła
  • pół łyżki skórki startej z cytryny
  • spory ząbek czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wykorzystać czas gotowania się makaronu na przygotowanie dania.

Zetrzeć skórkę z cytryny. Posiekać natkę. Czosnek zetrzeć na jak najdrobniejszych oczkach tarki lub przecisnąć przez praskę. Przełożyć wszystko do miseczki razem z bułką tartą i łyżka oliwy. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 minut aż posypka będzie ładnie rumiana i chrupiąca.

Łososia pokroić na paseczki. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce (wygiąć łodyżki i szparagi same się złamią w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na mniejsze kawałki, takie na raz, po ok 3 cm. Szparagi dodać do makaronu na 3 minuty przed czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać drugą łyżkę oliwy, łyżkę masła i łososia. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieperzem. Wyłożyć na talerze i posypać cytrynową posypką.

łosoś wędzony warszawaMakaron z łososiem i szparagami z cytrynową posypką

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Makaron z łososiem, szparagami i cytrynową posypką
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 18 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

9 komentarzy

  • Ola 31 maja 2018 o 14:19 Odpowiedz

    Ojej wyglada bardzo smakowicie:)

  • Małgorzata 31 maja 2018 o 10:56 Odpowiedz

    Danie idealne dla mnie – wszystko co uwielbiam 🙂 Wpadnę na obiad 😀

    • Wysmakowane 1 czerwca 2018 o 06:26 Odpowiedz

      Zapraszam 😉

  • krystynabozenna 31 maja 2018 o 06:29 Odpowiedz

    I kusisz i kusisz tym łososiem , pycha , kocham takiego łososia 😉

    • Wysmakowane 31 maja 2018 o 06:46 Odpowiedz

      Dobrej jakości łosoś pyszny w każdej postaci. A w zestawieniu z szparagami i cytrynka – super 🙂

  • Maja 30 maja 2018 o 17:56 Odpowiedz

    Przepysznie wygląda 🙂 Muszę spróbować uwielbiam ryby.

    • Wysmakowane 30 maja 2018 o 23:18 Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 I oczywiście polecam!

  • Aneta 30 maja 2018 o 07:57 Odpowiedz

    Świetny przepis. Z chęcią wypróbuję, bo uwielbiam łososia.

    • Wysmakowane 30 maja 2018 o 23:18 Odpowiedz

      Jeśli lubisz też szparagi to przepis specjalnie dla Ciebie 😉

MENU