Autor Wysmakowane 28 maja 2018
Prosty pomysł na makaron z łososiem i szparagami, urozmaicony lekko chrupiącą posypką z zapieczonej skórki cytryny. Lekko i sezonowo. Posypka nadaje daniu bardzo wyrazisty, oryginalny posmak. Do tego sezonowo szparagi (przepisy na szparagi tutaj) – są tylko kilka tygodni w roku, więc korzystam intensywnie, a i tak zawsze z zaskoczeniem i przykrością odkrywam, że sezon na nie się już skończył… a na następny muszę czekać znowu jakieś 11 miesięcy. Korzystajcie więc! Zwłaszcza, że całość do przygotowania w czasie gotowania się makaronu (nie licząć czasu nagrzewania piekarnika). Zdecydowanie bardzo lubię takie dania. zwłaszcza w ciepłe dni, gdy zdecydowanie nie mam ochoty spędzać godzin w kuchni.
Makaron z łososiem i szparagami z cytrynową posypką
- 120 g makaronu np pappardele, tagliatelle
- 120 g łososia wędzonego
- 6 szparagów zielonych
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- łyżka masła
- pół łyżki skórki startej z cytryny
- spory ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wykorzystać czas gotowania się makaronu na przygotowanie dania.
Zetrzeć skórkę z cytryny. Posiekać natkę. Czosnek zetrzeć na jak najdrobniejszych oczkach tarki lub przecisnąć przez praskę. Przełożyć wszystko do miseczki razem z bułką tartą i łyżka oliwy. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 8 minut aż posypka będzie ładnie rumiana i chrupiąca.
Łososia pokroić na paseczki. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce (wygiąć łodyżki i szparagi same się złamią w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na mniejsze kawałki, takie na raz, po ok 3 cm. Szparagi dodać do makaronu na 3 minuty przed czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać drugą łyżkę oliwy, łyżkę masła i łososia. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieperzem. Wyłożyć na talerze i posypać cytrynową posypką.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
9 Responses
Ojej wyglada bardzo smakowicie:)
Danie idealne dla mnie – wszystko co uwielbiam 🙂 Wpadnę na obiad 😀
Zapraszam 😉
I kusisz i kusisz tym łososiem , pycha , kocham takiego łososia 😉
Dobrej jakości łosoś pyszny w każdej postaci. A w zestawieniu z szparagami i cytrynka – super 🙂
Przepysznie wygląda 🙂 Muszę spróbować uwielbiam ryby.
Dziękuję 🙂 I oczywiście polecam!
Świetny przepis. Z chęcią wypróbuję, bo uwielbiam łososia.
Jeśli lubisz też szparagi to przepis specjalnie dla Ciebie 😉