Autor Wysmakowane 1 lipca 2018
Dziś na Wysmakowane króluje rewelacyjna, pieczona dorada i sałatka z bobu siekanego z czosnkiem i ziołami. Sałatka to może dość górnolotne określenie, ale nie wymyśliłam lepszego, które trafniej oddałoby zamysł mojej dzisiejszej inwencji twórczej. Jeszcze po głowie chodziła mi „posypka z bobu”, ale sypkie to nie jest, więc finalnie została sałatka. Spokojnie można użyć bobu ugotowanego nawet dzień wcześniej. Wtedy czas szykowania całości znacząco się skróci. Zwłaszcza, że sałatko – posypkę dobrze jest schłodzić przed podaniem. Do dania podałam wcześniej podgotowane, a następnie zarumienione na patelni świeże ziemniaczki. Pasowały idealnie.
Dorada i sałatka z bobu siekanego
- 2 dorady
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 4 plasterki cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- sól
- łyżka oliwy
- sałatka z siekanego bobu (przepis poniżej)
- do podania ziemniaki w dowolnej formie (u mnie opiekane)
Dorady umyć pod chłodną, bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć papierowymi ręczniczkami. Ryby ułożyć w formie do zapiekania. W środku wysmarować musztardą i każdą z ryb nafaszerować: po kilka kawałków masła, posiekany w plasterki czosnek, po 2 plasterki cytryny, po gałązce rozmarynu. W górnym boku każdej dorady zrobić kilka nacięć w skórze. Oprószyć solą w środku i z wierzchu. Wylać po pół łyżki oliwy na każdą z ryb, wcierając tłuszcz w wierzch skóry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć resztę masła oraz kilka gałązek rozmarynu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać ok 15 minut. Pod koniec włączyć na kilka minut opcję grilla by ładnie zarumienić skórę.
Sałatka z bobu siekanego
- 250 g ugotowanego bobu
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek mięty
- ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- gruby plasterek cytryny
- oliwa extra virgin
Bób, czosnek i zioła bardzo drobno, energicznie posiekać nożem. Skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie i jeśli jest taka możliwość, schłodzić w lodówce przed podaniem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
8 Responses
Nigdy nie robiłam bobu w taki sposób. Super pomysł, wykorzystam 🙂
Jeszcze nie kosztowałam i nie robiłam takiej sałatki. Super! Musi być smaczna.
Zdecydowanie była. I do tego banalnie prosta, ale na pewno nie banalna. Tak jak lubię 🙂
O takiej sałatki jeszcze nie próbowałam. Rybni nie jesteśmy, za to kochamy bób w każdej odsłonie. 🙂
Sałatka jest mocno uniwersalna. Spokojnie można ją podać do mięsa czy tez do jakiś wegetariańskich dań.
Już wiem co jutro na obiad ?
Miałam napisać tak samo jak Żaneta…. bo faktycznie prezentuje się nieziemsko, a znając smak bobu- musi także tak smakować!
Pysznie wygląda!!!