Dorada i sałatka z bobu siekanego

przepis

Dziś na Wysmakowane króluje rewelacyjna, pieczona dorada i sałatka z bobu siekanego z czosnkiem i ziołami. Sałatka to może dość górnolotne określenie, ale nie wymyśliłam lepszego, które trafniej oddałoby zamysł mojej dzisiejszej inwencji twórczej. Jeszcze po głowie chodziła mi „posypka z bobu”, ale sypkie to nie jest, więc finalnie została sałatka. Spokojnie można użyć bobu ugotowanego nawet dzień wcześniej. Wtedy czas szykowania całości znacząco się skróci. Zwłaszcza, że sałatko – posypkę dobrze jest schłodzić przed podaniem. Do dania podałam wcześniej podgotowane, a następnie zarumienione na patelni świeże ziemniaczki. Pasowały idealnie.

Dorada i sałatka z bobu siekanego

  • 2 dorady
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • łyżka oliwy
  • sałatka z siekanego bobu (przepis poniżej)
  • do podania ziemniaki w dowolnej formie (u mnie opiekane)

Dorady umyć pod chłodną, bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć papierowymi ręczniczkami. Ryby ułożyć w formie do zapiekania. W środku wysmarować musztardą i każdą z ryb nafaszerować: po kilka kawałków masła, posiekany w plasterki czosnek, po 2 plasterki cytryny, po gałązce rozmarynu. W górnym boku każdej dorady zrobić kilka nacięć w skórze. Oprószyć solą w środku i z wierzchu. Wylać po pół łyżki oliwy na każdą z ryb, wcierając tłuszcz w wierzch skóry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć resztę masła oraz kilka gałązek rozmarynu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać ok 15 minut. Pod koniec włączyć na kilka minut opcję grilla by ładnie zarumienić skórę.

Sałatka z bobu siekanego

  • 250 g ugotowanego bobu
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek mięty
  • ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • gruby plasterek cytryny
  • oliwa extra virgin

Bób, czosnek i zioła bardzo drobno, energicznie posiekać nożem. Skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie i jeśli jest taka możliwość, schłodzić w lodówce przed podaniem.

Dorada i sałatka z bobu siekanego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Dorada i sałatka z bobu siekanego
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

8 komentarzy

  • Ula z prostoofinansach 8 lipca 2018 o 19:18 Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam bobu w taki sposób. Super pomysł, wykorzystam 🙂

  • Sikoreczka 3 lipca 2018 o 10:53 Odpowiedz

    Jeszcze nie kosztowałam i nie robiłam takiej sałatki. Super! Musi być smaczna.

    • Wysmakowane 8 lipca 2018 o 20:41 Odpowiedz

      Zdecydowanie była. I do tego banalnie prosta, ale na pewno nie banalna. Tak jak lubię 🙂

  • Cah 3 lipca 2018 o 10:24 Odpowiedz

    O takiej sałatki jeszcze nie próbowałam. Rybni nie jesteśmy, za to kochamy bób w każdej odsłonie. 🙂

    • Wysmakowane 8 lipca 2018 o 20:42 Odpowiedz

      Sałatka jest mocno uniwersalna. Spokojnie można ją podać do mięsa czy tez do jakiś wegetariańskich dań.

  • Klaudia 2 lipca 2018 o 12:38 Odpowiedz

    Już wiem co jutro na obiad 😁

  • Kinga Kulczycka 2 lipca 2018 o 12:11 Odpowiedz

    Miałam napisać tak samo jak Żaneta…. bo faktycznie prezentuje się nieziemsko, a znając smak bobu- musi także tak smakować!

  • żaneta 2 lipca 2018 o 08:46 Odpowiedz

    Pysznie wygląda!!!

MENU