Tagi:

Cudownie chrupiące gofry wytrawne z ciągnącym się serem żółtym i ukrytym w środku salami. Takie gofry wytrawne to fantastyczna alternatywa dla zwykłych kanapek na śniadanie czy na kolacje. Pomysł zrodził się u mnie nijako z musu, gdy odkryłam w niedzielny poranek (pozamykane sklepy!), że zapomnieliśmy kupić pieczywo, jajek też nie ma za wiele i generalnie lodówka w sumie świeci pustkami. A zjeść coś trzeba i to najlepiej nie nas łódko. Wyszperałam mój ulubiony przepis na ciasto, zmodyfikowałam go tak by pasował do wersji na słono i voila! Dosłownie chwila i pyszne śniadanko wylądowało na stole 🙂

Kilka uwag co do samego pieczenia gofrów:

  • Nie dodawajcie mleka do ciasta. Jeśli nie macie wody gazowanej to już lepiej ją zastąpić wodą niegazowaną niż mlekiem. Są przepisy na gofry w których mleko jest wskazane, ale nie w tym
  • Niektóre gofrownice wymagają lekkiego natłuszczenia przed wyłożeniem ciasta. Jeśli Wasza również – zróbcie to
  • Gofrownica koniecznie musi być mocno nagrzana przed wylaniem ciasta, więc zacznijcie pracę od jej podłączenia
  • Nie otwierajcie gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Po niecałych 6 minutach można uchylić żeby sprawdzić czy gofry są już gotowe.

Więcej pomysłów na smaczne rozpoczęcie dnia w dziale śniadania.

 

Gofry wytrawne z serem i salami

  • 120 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki/ łyżki tutaj -> miary)
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki soli
  • jajko
  • szczypta cukru
  • 100 ml wody gazowanej
  • 25 ml oleju roślinnego np. rzepakowy
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 4 plasterki salami
  • ok 50 g fety
  • do dekoracji: pomidorki koktajlowe i natka lub inne świeże zioła

Najlepiej, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zacząć nagrzewać gofrownicę.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do małej miseczki i dokładnie wymieszać. Rozdzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywno z szczyptą soli. Do żółtka dodać cukier, wodę gazowaną i olej roślinny. Zmiksować. Dodać suche składniki i ponownie, krótko zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wykładać cienką warstwą w zagłębienia na gofry. Układać po plasterku sera żółtego i salami. Zakryć cienką warstwą ciasta na gofry i zamknąć gofrownicę. Piec ok 6 min, bez otwierania urządzenia.

Wyjąć na kratkę (nie na talerz!). W wierzchu obsypać pokruszoną fetą. Ozdobić świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Przełożyć na talerz i podawać od razu.

Gofry wytrawne z ukrytym w środku serem i salamigofry na słono z serem i szynkąchrupiące gofry wytrawne nadzienie

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Gofry wytrawne z ukrytym w środku serem i salami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)