Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Frittata z brokułem i bekonem

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Frittata z brokułem i bekonem

Frittata z brokułem i bekonem, czyli pieczony omlet po włosku. Frittatę uwielbiam i robię bardzo często na weekendowe, leniwie śniadanie. To pyszny, a przy tym bardzo sycący i pożywny początek dnia. Aż niewiarygodne, że do tej pory nie miałam jej na blogu. 

Frittatę możecie przygotować na masę różnych sposobów, dodając do niej różne warzywa, sery czy wędliny. Dziś u nas na śniadanie frittata z brokułem i bekonem. Inspiracja na taką wariację frittaty znalazłam na https://www.fit-bag.pl/dieta/ketogeniczna/

Dietą keto interesowałam się juz jakiś czas temu. Gdy mąż zaczął mocniej trenować, trener polecił mu posiłki keto. Pamiętacie jak pisałam Wam o keto diecie (wywiad z dietetykiem: Dieta keto: co to i dla kogo? . Od tamtej pory, staram się tak komponować nasze rodzinne menu, by mąż miał ketogenicznie, ja raczej bardziej wege, niż nie wege, a dzieci w pełni zbilansowaną dietę. Uff. Nie jest lekko wymyślić przepis, który pogodzi to wszystko w jednym daniu. A gotowania trzech różnych dań odmawiam stanowczo 😉

Noszę się z zamiarem przetestowania cateringu dietetycznego Fit-Bag, który niedawno polecali nam znajomi. Keto wersję też mają. Nigdy nie korzystaliśmy z diety pudełkowej, ale przy naszym tempie życia, czasem dni są tak intensywne, że opcja zamówienia posiłków, wydaje się być bardzo kusząca. Nie na co dzień, ale w konkretne dni zabieganego tygodnia, gdy już zupełnie nie ma czasu na gotowanie.

Więcej pomysłów z jajkiem w roli głównej? Jasne, że mam! Szukaj pod tagiem: JAJKA.

Frittata z brokułem i bekonem

Frittata z brokułem i bekonem

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.

Na małej patelni o średnicy ok. 18 – 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle posiekaną cebulę. Po chwili dodać starty czosnek oraz posiekany boczek i mieszając smażyć przez kilka minut, aż boczek zacznie  ładnie, intensywnie pachnąć. Wówczas dodać podzielony na małe różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i smażyć ok. 2 minuty.

Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie posypać pokruszonym serem pleśniowym oraz papryką w proszku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 11 minut, aż z wierzchu zrobi się lekko brązowa. Frittata z brokułem i bekonem najlepiej smakuje po lekkim ostudzeniu, jeszcze ciepła.

 

/wskazówki/ 

Alternatywnie zamiast pieczenia w piekarniku, można przykryć patelnię i smażyć frittatę pod przykryciem  przez ok. 8-10 minut, aż jajka się zupełnie zetną. 

Brokuł i paprykę można wymienić na dowolne inne warzywa. Na co tylko macie ochotę. Polecam przetestować też wersję z cukinią.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

Frittata z piekarnika przepis
Frittata jak zrobić przepis na frittata
Frittata z brokułem i bekonem
frittata z warzywami i boczkiem

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z KATERINGIEM DIETETYCZNYM FIT-BAG.

Wypróbuj też koniecznie:

Naleśniki z jajkiem sadzonym
Naleśniki z jajkiem sadzonym
Omlet z piekarnika z mozzarellą i pomidorkami suszonymi
Omlet z piekarnika z serem i pomidorkami

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g