Autor Wysmakowane 16 lutego 2022
Frittata z brokułem i bekonem
Frittata z brokułem i bekonem, czyli pieczony omlet po włosku. Frittatę uwielbiam i robię bardzo często na weekendowe, leniwie śniadanie. To pyszny, a przy tym bardzo sycący i pożywny początek dnia. Aż niewiarygodne, że do tej pory nie miałam jej na blogu.
Frittatę możecie przygotować na masę różnych sposobów, dodając do niej różne warzywa, sery czy wędliny. Dziś u nas na śniadanie frittata z brokułem i bekonem. Inspiracja na taką wariację frittaty znalazłam na https://www.fit-bag.pl/dieta/ketogeniczna/
Dietą keto interesowałam się juz jakiś czas temu. Gdy mąż zaczął mocniej trenować, trener polecił mu posiłki keto. Pamiętacie jak pisałam Wam o keto diecie (wywiad z dietetykiem: Dieta keto: co to i dla kogo? . Od tamtej pory, staram się tak komponować nasze rodzinne menu, by mąż miał ketogenicznie, ja raczej bardziej wege, niż nie wege, a dzieci w pełni zbilansowaną dietę. Uff. Nie jest lekko wymyślić przepis, który pogodzi to wszystko w jednym daniu. A gotowania trzech różnych dań odmawiam stanowczo 😉
Noszę się z zamiarem przetestowania cateringu dietetycznego Fit-Bag, który niedawno polecali nam znajomi. Keto wersję też mają. Nigdy nie korzystaliśmy z diety pudełkowej, ale przy naszym tempie życia, czasem dni są tak intensywne, że opcja zamówienia posiłków, wydaje się być bardzo kusząca. Nie na co dzień, ale w konkretne dni zabieganego tygodnia, gdy już zupełnie nie ma czasu na gotowanie.
Więcej pomysłów z jajkiem w roli głównej? Jasne, że mam! Szukaj pod tagiem: JAJKA.
Frittata z brokułem i bekonem
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- pół pęczka szczypiorku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1/2 łyżki masła
- ćwiartka cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- 80 g boczku wędzonego
- kawałek brokułu
- ćwiartka żółtej lub czerwonej papryki
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- spora szczypta chilli
- odrobina parmezanu
Frittata z brokułem i bekonem
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Na małej patelni o średnicy ok. 18 – 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle posiekaną cebulę. Po chwili dodać starty czosnek oraz posiekany boczek i mieszając smażyć przez kilka minut, aż boczek zacznie ładnie, intensywnie pachnąć. Wówczas dodać podzielony na małe różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i smażyć ok. 2 minuty.
Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie posypać pokruszonym serem pleśniowym oraz papryką w proszku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 11 minut, aż z wierzchu zrobi się lekko brązowa. Frittata z brokułem i bekonem najlepiej smakuje po lekkim ostudzeniu, jeszcze ciepła.
/wskazówki/
Alternatywnie zamiast pieczenia w piekarniku, można przykryć patelnię i smażyć frittatę pod przykryciem przez ok. 8-10 minut, aż jajka się zupełnie zetną.
Brokuł i paprykę można wymienić na dowolne inne warzywa. Na co tylko macie ochotę. Polecam przetestować też wersję z cukinią.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.
POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z KATERINGIEM DIETETYCZNYM FIT-BAG.
Jedna odpowiedź
Bardzo smaczna inspiracja 🙂