Tagi:

Mam dziś dla Was przepis na przystawkę, która zawładnęła moim sercem podczas naszej podróży po Hiszpanii. Niby nic wielkiego (ot co, grillowane warzywa), a jednak wielkie WOW. Sos Romesco jest absolutnie fantastyczny i naprawdę robi niesamowitą robotę, sprawiając, że danie jest rewelacyjnie pyszne. Warzywa możecie użyć jakie tylko chcecie: cukinię, marchew, papryki, bakłażan, buraki, ziemniaki, bataty, brokuły…. na co tylko macie ochotę. Ale sos polecam zrobić zgodnie z przepisem. Po powrocie do Polski, testowałam kilka różnych wariacji sosu, usiłując odtworzyć smak, w którym zakochałam się w Hiszpanii. I muszę przyznać, że dopiero ten przepis mnie w 100% usatysfakcjonował. Tak, więc z radością oddaję go w Wasze ręce. Bierzcie i korzystajcie! Edit: Nie bójcie się takiej ilości czosnku! Jest pieczony, więc wytraca swoją ostrość.

Przepis z kursu „Kuchnia Hiszpańska” w Instytut sztuki kulinarnej.

Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami

  • dowolne warzywa: cukinia/ marchew/ papryka/ bakłażan/ buraki/ ziemniaki/ bataty/ brokuły…
  • czerwona papryka
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • oliwa extra virgin
  • główka czosnku (w całości)
  • kilka migdałów
  • kilka orzechów laskowych
  • 2 suszone papryki (oryginalnie Nora lub chile ancho)
  • kromka czerstwej bułki
  • łyżeczka pimienton (ew. słodka, wędzona papryka)
  • ok 2 łyżki octu sherry
  • sól

Wybrane warzywa umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Grillować podczas pieczenia warzyw do sosu.

SOS ROMESCO – Paprykę i pomidory umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze części. Pomidory obficie natrzeć oliwą. Z główki czosnku odkroić centymetr od góry. Zalać od góry oliwą. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce piekarnika i piec w 180 stopniach ok 20 minut. Wysunąć blaszkę i dodać migdały i orzechy. Zamieszać i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i całość przełożyć do miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na kilka minut. Otworzyć, delikatnie ostudzić, by nie poparzyć sobie rąk i obrać warzywa. Dodać suszone papryki, pokruszoną bułkę. Zblendować na gładki mus dolewając ocet i oliwę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pimienton do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.

Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)