
Autor Wysmakowane 2 sierpnia 2019
Nachos z tortilli to wspaniała alternatywa do kupnych, gotowych nachosów. Wychodzą sporo taniej, nie zawierają aż tyle chemii, a dodatkowo możecie obsypać je dowolnymi przyprawami, tak by uzyskać swój ulubiony smak. Do przygotowania nachos najlepiej użyć tortilli kukurydzianych, ale można również pszennych czy pełnoziarnistych. Tak przygotowane nachosy można zajadać same jak chipsy, podać z dowolnymi dipami (np. czosnkowy czy guacamole), jak i użyć do różnych dań. Ja bardzo polecam Wam nachosy zapiekane z serem, którymi zajadałam się w Meksyku. Rewelacja! Nachos z tortilli można przygotować wcześniej i przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniczku, w temperaturze pokojowej.
Nachos z tortilli
- 4 okrągłe tortille (domowe lub kupne)
- 2 łyżki oliwy
- po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki (więcej/ mniej – do smaku)
- łyżeczka soli morskiej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Oliwę wymieszać z obiema paprykami. Pędzelkiem smarować tortille z obu stron, jak najcieńszą warstwą oliwy. Ułożyć placki jeden na drugim. Ostrym nożem wycinać trójkąty (jak na zdjęciu poniżej). Tak przygotowane nachosy wykładać pojedynczą warstwą na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Obsypać solą morską. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 7 minut aż nachosy zaczną się rumienić (nie dłużej). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
8 odpowiedzi
Wypróbowałam je na imprezę i strzeliły w 5 minut, bardzo pyszne. Polecam wszystkim łatwa i szybka przekąska.
I to jest genialny pomysł! Bo zwykłych nachosów, to ja nie bardzo 😉
Nie wpadłabym na tak świetny pomysł. ;O
O proszę, jakie proste! Dzieki 😀
Ty geniuszu! Jeszcze prosiłabym przepisy na pasty do tego ❤️
Wszelkie pasty tutaj https://www.wysmakowane.pl/tag/pasta-na-kanapki/, albo po prostu guacamole czy sos czosnkowy. Można kombinować dowolnie 🙂
Będę musiała kiedyś spróbować sama zrobić ?
O, fajnie. Nie wpadłam na to żeby zrobić nachosy z tortilli. Przy najbliższej okazji spróbuję