Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mam dziś dla Was przepis na przystawkę, która zawładnęła moim sercem podczas naszej podróży po Hiszpanii. Niby nic wielkiego (ot co, grillowane warzywa), a jednak wielkie WOW. Sos Romesco jest absolutnie fantastyczny i naprawdę robi niesamowitą robotę, sprawiając, że danie jest rewelacyjnie pyszne. Warzywa możecie użyć jakie tylko chcecie: cukinię, marchew, papryki, bakłażan, buraki, ziemniaki, bataty, brokuły…. na co tylko macie ochotę. Ale sos polecam zrobić zgodnie z przepisem. Po powrocie do Polski, testowałam kilka różnych wariacji sosu, usiłując odtworzyć smak, w którym zakochałam się w Hiszpanii. I muszę przyznać, że dopiero ten przepis mnie w 100% usatysfakcjonował. Tak, więc z radością oddaję go w Wasze ręce. Bierzcie i korzystajcie! Edit: Nie bójcie się takiej ilości czosnku! Jest pieczony, więc wytraca swoją ostrość.

Przepis z kursu „Kuchnia Hiszpańska” w Instytut sztuki kulinarnej.

Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami

  • dowolne warzywa: cukinia/ marchew/ papryka/ bakłażan/ buraki/ ziemniaki/ bataty/ brokuły…
  • czerwona papryka
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • oliwa extra virgin
  • główka czosnku (w całości)
  • kilka migdałów
  • kilka orzechów laskowych
  • 2 suszone papryki (oryginalnie Nora lub chile ancho)
  • kromka czerstwej bułki
  • łyżeczka pimienton (ew. słodka, wędzona papryka)
  • ok 2 łyżki octu sherry
  • sól

Wybrane warzywa umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Grillować podczas pieczenia warzyw do sosu.

SOS ROMESCO – Paprykę i pomidory umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze części. Pomidory obficie natrzeć oliwą. Z główki czosnku odkroić centymetr od góry. Zalać od góry oliwą. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce piekarnika i piec w 180 stopniach ok 20 minut. Wysunąć blaszkę i dodać migdały i orzechy. Zamieszać i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i całość przełożyć do miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na kilka minut. Otworzyć, delikatnie ostudzić, by nie poparzyć sobie rąk i obrać warzywa. Dodać suszone papryki, pokruszoną bułkę. Zblendować na gładki mus dolewając ocet i oliwę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pimienton do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.

Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

    1. Jest dość uniwersalny i choć tradycyjnie podaje się go z warzywami my tez zajadamy z różnorodnymi dodatkami.

  1. W sumie taki sos przyda się do wielu produktów… Chleb, szynka,jajka… I zawsze będzie smakował tak samo dobrze ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami