fbpx

Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami

przepis

Mam dziś dla Was przepis na przystawkę, która zawładnęła moim sercem podczas naszej podróży po Hiszpanii. Niby nic wielkiego (ot co, grillowane warzywa), a jednak wielkie WOW. Sos Romesco jest absolutnie fantastyczny i naprawdę robi niesamowitą robotę, sprawiając, że danie jest rewelacyjnie pyszne. Warzywa możecie użyć jakie tylko chcecie: cukinię, marchew, papryki, bakłażan, buraki, ziemniaki, bataty, brokuły…. na co tylko macie ochotę. Ale sos polecam zrobić zgodnie z przepisem. Po powrocie do Polski, testowałam kilka różnych wariacji sosu, usiłując odtworzyć smak, w którym zakochałam się w Hiszpanii. I muszę przyznać, że dopiero ten przepis mnie w 100% usatysfakcjonował. Tak, więc z radością oddaję go w Wasze ręce. Bierzcie i korzystajcie! Edit: Nie bójcie się takiej ilości czosnku! Jest pieczony, więc wytraca swoją ostrość.

Przepis z kursu „Kuchnia Hiszpańska” w Instytut sztuki kulinarnej.

Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami

  • dowolne warzywa: cukinia/ marchew/ papryka/ bakłażan/ buraki/ ziemniaki/ bataty/ brokuły…
  • czerwona papryka
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • oliwa extra virgin
  • główka czosnku (w całości)
  • kilka migdałów
  • kilka orzechów laskowych
  • 2 suszone papryki (oryginalnie Nora lub chile ancho)
  • kromka czerstwej bułki
  • łyżeczka pimienton (ew. słodka, wędzona papryka)
  • ok 2 łyżki octu sherry
  • sól

Wybrane warzywa umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Grillować podczas pieczenia warzyw do sosu.

SOS ROMESCO – Paprykę i pomidory umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze części. Pomidory obficie natrzeć oliwą. Z główki czosnku odkroić centymetr od góry. Zalać od góry oliwą. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce piekarnika i piec w 180 stopniach ok 20 minut. Wysunąć blaszkę i dodać migdały i orzechy. Zamieszać i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i całość przełożyć do miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na kilka minut. Otworzyć, delikatnie ostudzić, by nie poparzyć sobie rąk i obrać warzywa. Dodać suszone papryki, pokruszoną bułkę. Zblendować na gładki mus dolewając ocet i oliwę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pimienton do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.

Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

10 komentarzy

  • Karol Madej 18 czerwca 2019 o 10:36 Odpowiedz

    Robiliśmy w weekend. Pyszny nie tylko do warzyw ale do mies z grilla tez pasował rewelacyjnie.

    • Wysmakowane 18 czerwca 2019 o 11:31 Odpowiedz

      Jest dość uniwersalny i choć tradycyjnie podaje się go z warzywami my tez zajadamy z różnorodnymi dodatkami.

  • Aga 16 czerwca 2019 o 19:54 Odpowiedz

    Zapowiada się fajnie chyba spróbuję, bo to moje smaki

  • Sylwia R 15 czerwca 2019 o 08:01 Odpowiedz

    W sumie taki sos przyda się do wielu produktów… Chleb, szynka,jajka… I zawsze będzie smakował tak samo dobrze 😊

  • Wiola Korzeniowska 14 czerwca 2019 o 22:41 Odpowiedz

    Zdecydowanie coś dla mnie😍 bardzo chętnie przygotuje!

  • tysis 14 czerwca 2019 o 22:36 Odpowiedz

    Ależ to musi być pyszne! już czuję ten smak i aromat…koniecznie musze wypróbować przepis:)

  • Żaneta 14 czerwca 2019 o 19:56 Odpowiedz

    to zdecydowanie moje smaki – zapisuję 🙂

  • Małgorzata 14 czerwca 2019 o 19:47 Odpowiedz

    Boszzz…zaśliniłam się wyobrażając ten smak!
    Chyba natchnęłaś mnie do zrobienia takiego sosu 😉

  • Amber 14 czerwca 2019 o 16:18 Odpowiedz

    To jest bardzo pyszny dodatek nie tylko do grilla. Uwielbiam go z rybami, jajkami, serami i deską wędlin.

  • Paulina 14 czerwca 2019 o 13:26 Odpowiedz

    Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam. Wygląda ciekawie 😉

MENU