
- Potrzebny czas: 20 minut + 30 minut pieczenia
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 13 czerwca 2019
Mam dziś dla Was przepis na przystawkę, która zawładnęła moim sercem podczas naszej podróży po Hiszpanii. Niby nic wielkiego (ot co, grillowane warzywa), a jednak wielkie WOW. Sos Romesco jest absolutnie fantastyczny i naprawdę robi niesamowitą robotę, sprawiając, że danie jest rewelacyjnie pyszne. Warzywa możecie użyć jakie tylko chcecie: cukinię, marchew, papryki, bakłażan, buraki, ziemniaki, bataty, brokuły…. na co tylko macie ochotę. Ale sos polecam zrobić zgodnie z przepisem. Po powrocie do Polski, testowałam kilka różnych wariacji sosu, usiłując odtworzyć smak, w którym zakochałam się w Hiszpanii. I muszę przyznać, że dopiero ten przepis mnie w 100% usatysfakcjonował. Tak, więc z radością oddaję go w Wasze ręce. Bierzcie i korzystajcie! Edit: Nie bójcie się takiej ilości czosnku! Jest pieczony, więc wytraca swoją ostrość.
Przepis z kursu „Kuchnia Hiszpańska” w Instytut sztuki kulinarnej.
Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami
- dowolne warzywa: cukinia/ marchew/ papryka/ bakłażan/ buraki/ ziemniaki/ bataty/ brokuły…
- czerwona papryka
- 3 duże, dojrzałe pomidory
- oliwa extra virgin
- główka czosnku (w całości)
- kilka migdałów
- kilka orzechów laskowych
- 2 suszone papryki (oryginalnie Nora lub chile ancho)
- kromka czerstwej bułki
- łyżeczka pimienton (ew. słodka, wędzona papryka)
- ok 2 łyżki octu sherry
- sól
Wybrane warzywa umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Grillować podczas pieczenia warzyw do sosu.
SOS ROMESCO – Paprykę i pomidory umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze części. Pomidory obficie natrzeć oliwą. Z główki czosnku odkroić centymetr od góry. Zalać od góry oliwą. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce piekarnika i piec w 180 stopniach ok 20 minut. Wysunąć blaszkę i dodać migdały i orzechy. Zamieszać i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i całość przełożyć do miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na kilka minut. Otworzyć, delikatnie ostudzić, by nie poparzyć sobie rąk i obrać warzywa. Dodać suszone papryki, pokruszoną bułkę. Zblendować na gładki mus dolewając ocet i oliwę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pimienton do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
10 Responses
Robiliśmy w weekend. Pyszny nie tylko do warzyw ale do mies z grilla tez pasował rewelacyjnie.
Jest dość uniwersalny i choć tradycyjnie podaje się go z warzywami my tez zajadamy z różnorodnymi dodatkami.
Zapowiada się fajnie chyba spróbuję, bo to moje smaki
W sumie taki sos przyda się do wielu produktów… Chleb, szynka,jajka… I zawsze będzie smakował tak samo dobrze ?
Zdecydowanie coś dla mnie? bardzo chętnie przygotuje!
Ależ to musi być pyszne! już czuję ten smak i aromat…koniecznie musze wypróbować przepis:)
to zdecydowanie moje smaki – zapisuję 🙂
Boszzz…zaśliniłam się wyobrażając ten smak!
Chyba natchnęłaś mnie do zrobienia takiego sosu 😉
To jest bardzo pyszny dodatek nie tylko do grilla. Uwielbiam go z rybami, jajkami, serami i deską wędlin.
Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam. Wygląda ciekawie ?